Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwieszany sufit - jak umocowac profile ?

Recommended Posts

Witam,

2 pytania.

Chce zrobic podwieszany sufit czesciowy, zeby zamontowac w nim efektowne oswietlenie. Ma to byc w formie paska pod najdluzsza sciana. Spodobal mi sie ten projekt:

http://www.instalacjebudowlane.pl/6851-33-68-montaz-sufitu-podwieszanego-z-oswietleniem-led.html

... i o ile na nim widac, jak zamontowano profile w scianie, o tyle nie wiem, jak (i jakie) zamontowano tutaj profile na druga strone plyt gipsowych, czyli te przykrecane do sufitu. Przegladalem siec i widze, ze sa chyba 2 sposoby:

- w formie takich jakby wieszaczkow przykrecanych do sufitu, gdzie pozniej przykreca sie profil do jego dolu - calosc oczywiscie troche "lata", ale mozna na koncu profile przykrecic na koncach przeciwleglych scian do nich wlasnie i juz sie nie bedzie telepac ?

- profile przykrecane bezposrednio do sufitu, a do nich co... kolejne profile, zeby osignac okreslone obnizenie sufitu (jesli profil ma 5.5 cm wysokosci, to dwa daja w sumie 11 cm, czyli docelowe obnizenie) ?

Bo z obrazka nie wynika dokladnie nic, to samo z opisu.

Prosze o jakies wyjasnienie, bo chcialbym zrobic takie wlasnie cos.

I teraz to drugie pytanie: mam sufit w postaci albo rowniez gipsoscianki (a wiec tak, jak sciany) albo plyty pazdzierzowej - dokladnie nie wiem. Czy podwieszany sufit ma sens w takim przypadku (zeby sie nie zawalilo), ewentualnie jakie komonenty musza byc inne, niz w przypadku standardowego sufitu - moze warto dac laczniki metalowe laczace oba profile, zeby zmniejszyc sile dzialajaca na sam sufit ?

Dzieki za podpowiedzi.

Edytowane przez biuro74

Najprościej - do ściany przykręcasz profil ud a do sufitu cd na wieszakach type ees. W celu usztywnienia całości możesz do boku profila cd przykręcić kawaki profila ud - od strony ściany, na której masz osadzony profil ud -i osadzasz w nich przycięte kawałki profila cd. Całość skręcasz.

• 2 weeks później...