Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wymienić klamkę z kluczykiem w oknie?

Recommended Posts

Chyba zbyt rano jest, bo nie mogę załapać w czym problem..

rozetka zaslaniająca śruby jest zwykle niezależna od trzpienia. Chyaba chodzi o to, ze przy zamkniętej klamce tych śrub do końca nie widać?

Pozstaraj się o taką samą klamkę - kluczyk bardzo czesto pasuje.

Druga opcja - ułamać trzpień .. no chyba ze to jakas lepsza klamka..

Zamek od kluczyka jest wciśnięty, więc klamka jest zablokowana. Trzpień jest wsuniety do środka przez co nie mam możliwości obrócić rozety. W niej jest otwór na trzpień niestety. Posiadam 5 identycznych klamek i wszystkie kluczyki pasują, więc mam pewność, że wina nie leży po stronie kluczyka.

Dalej moja wyobraźnie tego nie ogrania (brak odpowiedzi od innych może oznaczać podobnie;)

Mam rozumieć, że klamka jes zamknięta na klucz i żadnym innym jej nie możesz otworzyć i przez to też wykręcić?

TO ja bym dzwonił do sprzedawcy/producenta tych klamek. Lub rozwiązanie siłowe o którym pisałem. Praktycznie każda klamka da się złamać.

nie ogarniam tego opisu

Szlifierka kątowa z tarczą do cięcia metalu

dokładnie osłonić profil i szybę by cięte opiłki metalu nie wtopiły się w szkło i plastik

przeciąć w cholerę klamkę na połączeniu między klamką a rozetką

Tak najszybciej choć trzeba mieć łeb na karku i trochę wyobrażni przy zasłanianiu okna

lub....

hetać brzeszczotem co może potrwać gdyż czasem trafiają się trzpienie wykonane z dość twardego materiału i cięcie brzeszczotem może okazać się wręcz niewykonalne

niestety trzeba postąpić po chamsku i brutalnie

Inna opcja - wziąć na chama przekręcić klamkę

Co może ulec uszkodzeniu ? na 99% klamka i będzie możliwe dotarcie do śrub ale też klamka może wytrzymać i ulegnie uszkodzeniu zasuwnica z kasetą zamkową

Wybór sposobu rozwiązania problemu należy do Ciebie

Wczorajszego dnia poradziłem sobie brzeszczotem. Troche machania było, bo jak już trzpień spilowalem to jednak blokada klamki nie puściła, więc trzeba byla machać dalej. Producent okna powiadomił, że zjawi się u mnie w przeciągu 4 tygodni ;) jednak tyle czasu z uchylonym oknem i 'domykaniem' go czymś ciężkim na parapecie nie uszczęśliwialo mnie.

Skoro juz sprawa wyjasniona, to lekko zmieniając temat zapytam:

to producent wstawiał Ci okna? Bo często klamki z kluczykami sprzedawca kupuje we własnyhm zakresie (bo taniej). Zakładam że masz jakąś tanią klamkę za kilkanaście zł?