Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalane piwnice przed odbiorem w nowym budynku.

zolii

Recommended Posts

Witam,

jakiś czas temu zakupiłem mieszkanie z rynku pierwotnego od dewelopera. Zbliża się niedługo termin odbioru jednak podczas ostatniej wizyty na w budynku

zauważyłem wilgoć na ścianach i podłogach w piwnicy. Według mojej oceny doszło do dość poważnego zalania.

Moje mieszkanie znajduje się na parterze (niski parter). Obawiam się, że wilgoć powstała podczas zalania może w późniejszym czasie uszkodzić mi podłogi, które planuje położyć po odbiorze mieszkania. Z tego co wiem to budynek jest już odebrany przez nadzór budowlany.

Co powinienem w takiej sytuacji zrobić? Poinformować nadzór? Domagać się gwarancji/rekompensaty od dewelopera?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Tomasz

Po przekazaniu kluczy sprawdzić wilgotność wylewki (są odpowiednie metody); jeżeli będzie niezgodna z normami - gnębić dewelopera o wysuszenie i potencjalną rekompensatę za koszt utraconych możliwości. Wymiana korespondencji pisemnie, nic na telefon. Opinia rzeczoznawcy będzie tutaj kluczowa.

Po przekazaniu kluczy sprawdzić wilgotność wylewki (są odpowiednie metody); jeżeli będzie niezgodna z normami - gnębić dewelopera o wysuszenie i potencjalną rekompensatę za koszt utraconych możliwości. Wymiana korespondencji pisemnie, nic na telefon. Opinia rzeczoznawcy będzie tutaj kluczowa.

Czy po przekazaniu kluczy (odbiorze mieszkania) nie będzie za późno na takie działanie?