Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukiwany spec do przeglądu instalacji KNX w budowanym domu - okolice Warszawy

Recommended Posts

Poszukuję osoby, która posiada dostateczną wiedzę i zechciałaby się podjąć sprawdzenia instalacji elektrycznej, która z założenia ma być "KNX ready" w budowanym domu pod Warszawą.

Sam potrafię programować taką instalację, ale nie jestem elektrykiem i chciałbym, aby osoba znająca się na układaniu instalacji (nie tylko "KNX ready", ale i ogólnie) przejrzała ją po ułożeniu przez elektryków ale jeszcze przed tynkowaniem.

Termin: koniec przyszłego tygodnia, tj. 1-2 września.

Edytowane przez WojtusJ

Instalacja będzie dopiero układana w przyszłym tygodniu. Ekipa układała już takie instalacje ale pod przygotowany przez kogoś projekt - tutaj projekt przygotowałem sam, a wiedzę nt. instalacji KNX posiadam tylko teoretyczną (wziąłem udział w profesjonalnym kursie KNX dot. programowania instalacji na którym poznałem zasady projektowania od strony teoretycznej). Na projekcie zaznaczyłem gniazdka, włączniki i źródła światła. Zaznaczyłem też które obwody mają być sterowane, tj. mają być dociągnięte bezpośrednio do skrzynki.

Problem polega na tym, że ja o instalacji wiem od strony teoretycznej - w ogóle to nie mam bladego pojęcia o elektryce (poza podstawami pomiarów i podstawami elektroniki ze studiów). Instalator jest sprawdzonym elektrykiem, ale nie projektuje i nie ma dużego doświadczenia z instalacjami KNX. Potrzebuję kogoś z takim doświadczeniem, aby po ułożeniu instalacji a jeszcze przed tynkowaniem sprawdził i potwierdził, że jest prawidłowa albo wskazał co należy poprawić.