WojtusJ 23.08.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Poszukuję osoby, która posiada dostateczną wiedzę i zechciałaby się podjąć sprawdzenia instalacji elektrycznej, która z założenia ma być "KNX ready" w budowanym domu pod Warszawą. Sam potrafię programować taką instalację, ale nie jestem elektrykiem i chciałbym, aby osoba znająca się na układaniu instalacji (nie tylko "KNX ready", ale i ogólnie) przejrzała ją po ułożeniu przez elektryków ale jeszcze przed tynkowaniem. Termin: koniec przyszłego tygodnia, tj. 1-2 września.Lokalizacja: okolice Pruszkowa. Edytowane 30 Listopada 2017 przez WojtusJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 23.08.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Instalacja była układana na podstawie projektu? Generalnie typowa instalacja KNX nie jest trudna do ułożenia, ale wymaga chociaż podstawowej dokumentacji, żeby później można było to połączyć i uruchomić. Ekipa, która układała instalację miała pojęcie o standardzie KNX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtusJ 24.08.2016 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Instalacja będzie dopiero układana w przyszłym tygodniu. Ekipa układała już takie instalacje ale pod przygotowany przez kogoś projekt - tutaj projekt przygotowałem sam, a wiedzę nt. instalacji KNX posiadam tylko teoretyczną (wziąłem udział w profesjonalnym kursie KNX dot. programowania instalacji na którym poznałem zasady projektowania od strony teoretycznej). Na projekcie zaznaczyłem gniazdka, włączniki i źródła światła. Zaznaczyłem też które obwody mają być sterowane, tj. mają być dociągnięte bezpośrednio do skrzynki. Problem polega na tym, że ja o instalacji wiem od strony teoretycznej - w ogóle to nie mam bladego pojęcia o elektryce (poza podstawami pomiarów i podstawami elektroniki ze studiów). Instalator jest sprawdzonym elektrykiem, ale nie projektuje i nie ma dużego doświadczenia z instalacjami KNX. Potrzebuję kogoś z takim doświadczeniem, aby po ułożeniu instalacji a jeszcze przed tynkowaniem sprawdził i potwierdził, że jest prawidłowa albo wskazał co należy poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts