niciacia 23.08.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 To bardzo nietypowy temat, a jest związany z pewnym działaniem, które obecnie prowadzę(-dzimy). Otóż, w ramach pewnych działań chcemy dla większej grupy mieszkańców napisać przetarg na dostawę i montaż pomp ciepła. Moje pytanie jest następujące: jakie parametry minimalne wpisać, aby mieć pewność, że firmy startujące w przetargu zaproponują wyłącznie sprzęt z górnej półki, a do przetargu staną poważne firmy, a nie jednoroczne sezonówki. Póki co myślę o takich, jak:- SCOP pompy większe od 3,5- stała wydajność pompy do minus 15 st. C- 5 lat gwarancji producenta z bezpłanym w tym okresie serwisem gwarancyjnym- inwertorowa pompa ciepła- instalator posiada akredytację producenta- uprawnienia instalatora do wykonywania instalacji chłodniczych (F-GAZY) I co jeszcze ?? Tylko tak, żeby nie przesadzić, bo przetargi rządzą się swoimi prawami. A może ktoś dysponuje fajnym gotowym SIWZem na porządny sprzęt - chętnie bym poczytał.Proszę o opinie i komentarze znawców tematu - chętnie poznam wasze zdanie i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 25.08.2016 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Łojoj, aż taka bieda. Szkoda, liczyłem na pomoc ludzi dobrej woli, którzy pompy ciepła mają w małym palcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.08.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Łojoj, aż taka bieda. Szkoda, liczyłem na pomoc ludzi dobrej woli, którzy pompy ciepła mają w małym palcu. No masz już wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 26.08.2016 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 No masz już wszystko. Serio, to wystarczy ?? To są właściwe parametry ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.08.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Serio, to wystarczy ?? To są właściwe parametry ?? Utrzymywanie mocy do np -15 *C to zwykła sztuczka handlowa. Trik jest prosty , polega na ograniczeniu mocy przy temperaturach wyższych. Tak naprawdę pompa bez tego ograniczenia też obniży moc do wartości potrzebnej w danej temperaturze . Proponuje ,żeby firma montująca zamontowała liczniki ciepła i energii elektrycznej i zagwarantowała efekt. B "bezpłatny serwis gwarancyjny" to znaczy ? Akredytacja -Każdy producent wyda taką akredytację ,żeby sprzedać . Odpowiada i tak sprzedający. F gazu to zbędne bo inne prawo to reguluje . Ale jeżeli już to - uprawnienia budowlane do montażu instalacji wewnętrznych , energetyczne do 1kV,f-gazy,szkolenia BHP, Ale generalnie nie wszystko złoto co się świeci. Podstawowa sprawa zatrudnijcie inspektora ( inżyniera inżynierii środowiska ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 27.08.2016 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Podstawowa sprawa zatrudnijcie inspektora ( inżyniera inżynierii środowiska ) Sprawa wygląda w ten sposób, że najpierw trzeba zrobić przetarg, czyli napisać SIWZ. A jeszce dokładniej, to pewne dane które później znajdą się w SIWZie muszą wcześniej być zawarte w umowach. Sprawa jest dość zawiła, ale bardz dziękuję za pomoc. Z tym inspektorem to chyba trochę za wcześnie. Bardziej potrzebuję fachowca, który pomoże określić parametry minimalne sprzętu z wyższej półki. Osoby, które zajmują się przetargami wiedzą, o co mi dokładnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.08.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Sprawa wygląda w ten sposób, że najpierw trzeba zrobić przetarg, czyli napisać SIWZ. A jeszce dokładniej, to pewne dane które później znajdą się w SIWZie muszą wcześniej być zawarte w umowach. Sprawa jest dość zawiła, ale bardz dziękuję za pomoc. Z tym inspektorem to chyba trochę za wcześnie. Bardziej potrzebuję fachowca, który pomoże określić parametry minimalne sprzętu z wyższej półki. Osoby, które zajmują się przetargami wiedzą, o co mi dokładnie chodzi. Czy uważasz ,że osoba zajmująca sie przetargami jest w stanie określić bez dokumentacji technicznej parametry sprzętu z górnej półki. Przetargi jakie znam zaczynają sie od wykonia dokumentacji technicznej która określa potrzeby . Czy przetarg na budowę ma sens bez dokumentacji technicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 29.08.2016 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Czy uważasz ,że osoba zajmująca sie przetargami jest w stanie określić bez dokumentacji technicznej parametry sprzętu z górnej półki. Przetargi jakie znam zaczynają sie od wykonia dokumentacji technicznej która określa potrzeby . Czy przetarg na budowę ma sens bez dokumentacji technicznej? Widzę, że muszę się trochę rozpisać. Planujemy realizację dużego projektu, w ramach którego zostanie zakupionych i zamontowanych kilkadziesiąt pomp zgodnie z indywidualnymi projektami. I w tej kwestii wcale nie dyskutuję. Mi chodzi o zapisy ogólne, które znajdą się w indywidualnych umowach pomiędzy organizatorem projektu a jego beneficjentami. Muszą być to ogólne warunki minimalne, jakie musi spełniać pompa, aby była dobrej jakości, renomowanej firmy, montowana przez renomowanych wykonawców. Już jaśniej tego nie mogę wyjaśnić. I dodatkowo jeszcze jedno pytanie: czy każda pompa ma funkcję chłodzenia, czy jest to opcja dodatkowa i jeśli tak, to jak się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.08.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Mi chodzi o zapisy ogólne, które znajdą się w indywidualnych umowach pomiędzy organizatorem projektu a jego beneficjentami. Muszą być to ogólne warunki minimalne, jakie musi spełniać pompa, aby była dobrej jakości, renomowanej firmy, montowana przez renomowanych wykonawców. Już jaśniej tego nie mogę wyjaśnić. I dodatkowo jeszcze jedno pytanie: czy każda pompa ma funkcję chłodzenia, czy jest to opcja dodatkowa i jeśli tak, to jak się nazywa. Najlepiej będzie jeśli przeglądniesz karty katalogowe producentów i wybierzesz parametry które będą dla was najbardziej satysfakcjonujące. Sprawdź np nasze dokumentacje : TUTAJ Pamiętaj, by nie kopiować kart katalogowych, bo może się okazać, że tylko jeden producent spełnia wymogi i zarzucą Ci że faworyzujesz wykonawcę lub producenta. Podawaj parametry przedziałami, lub na zasadzie większe niż..... będzie bezpieczniej, a też możesz podwyższyć wymagania. Nie zapomnij o warunkach gwarancji, zakresie gwarancji, o określeniu warunków serwisu, dostępności serwisu - tak możesz wyeliminować niektóre firmy i postawić nacisk na niektóre firmy. Dzisiaj funkcję chłodzenia w pompach warto wykorzystać, a w zasadzie szkoda jej nie wykorzystywać. Te dedykowane również do chłodzenia nazywają się różnie, są nazwy pompy rewersyjne, lub po prostu do grzania i chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.08.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 I dodatkowo jeszcze jedno pytanie: czy każda pompa ma funkcję chłodzenia, czy jest to opcja dodatkowa i jeśli tak, to jak się nazywa. Większość ma w standardzie ,a reszta po włączeniu czegoś . Ale PC to tylko połowa układu chłodzącego , druga część to odpowiednia instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts