Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie stropu

Recommended Posts

W projekcie mam zbrojenie stropu fi 14 co 15 cm i gdy zawoziłem projekt do adaptacji to architekt wspomniał coś że trochę nietypowo to jest obliczone.Ciągnąć go za język stwierdził że można było by to przeliczyć na fi12 co 10 cm.Rozmawiałem z teściem co ma na składzie zbrojenie i powiedział mi że fi14 mają 20 szt od roku bo pasuje mieć jakby ktoś się uparł i na siłę chciał kupić 14 stke.Kiedyś też rozmawiałem z murarzem i też napomknął że ława i strop to fi 12.

Jest sens zlecać architektowi przeliczenie stropu na 12 tke czy poprostu kupić nietypowe fi14.

Nie wiem czy na mniejszym pręcie będą jakieś oszczędności ale architekt za zmianę zbrojenia też sobie policzy.

Pręty 14 są mało spotykane też z tego powodu, że zwyczajowo podstawowe zbrojenie wykonuje się z prętów 12. Jeśli konieczne jest wzmocnienie jakiegoś punku stosuje się później 16. A dla czego? Bo wykonawcy łatwiej rozróżnić 16 od 12 i podczas zbrojenia nie dochodzi do błędów.

Tak przynajmniej tłumaczył mi to konstruktor jak robił adaptację mojego projektu i wzmacniał miejsca na które będą naciskały słupy konstrukcji dachu.

Wczoraj rozmawiałem z murarzem i powiedział że z 14 tki to dawno nie robił bo nie ma potrzeby, dogada się z kb i dadzą normalną 12 tkę tylko gęściej.I problem rozwiązany.Coraz więcej kwiatków wychodzi w projekcie.Część sam wyłapałem ale dużą część musi wyłapać architekt adaptujący wraz kierownikiem i murarzem.

Projekt "Dom w Kansas" z biura Zahir Art.Małe krakowskie biuro myślę że ten projekt jest rzadkością.Trudno nie musze mieć popularnego projektu choć dużo budujących to dużo błędów usuniętych przez innych którzy na nie trafili.Błędów jest trochę ale jakoś je wyłapię.Ważne że projekt się podoba( w ramach założeń)

• 1 month później...

Witam

mam mały dylemat projektant zlecił aby strop zazbroić prętem fi 14 co 15 cm a w druga stronę co 30cm fi 6 grubosć betonu 15 cm pomieszczenia 1) 5mx9,5m

2) 4.30 x 11m i 3) 4.10m x 10m 4) 6m x6m . Majster twierdzi że 14 jest za gruba i wystarczy spokojnie fi12 a w poprzek fi 6 lub 8

moglibyscie coś poradzic z góry dzieki

Edytowane przez kriskros86