Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adaptacja garażu na pokój mieszkalny-wykonanie podłogi

jasiek95

Recommended Posts

Witam. Wpadłem ostatnio na pomysł, aby zamienić część garażu w domu na pokój mieszkalny. Jestem młodym chłopakiem, pomieszczenie ma być proste, surowe i funkcjonalne, ale tutaj nie o tym. O ile na wykonanie większości rzeczy mam pomysł, tak na podłogę tych pomysłów mam aż za dużo. Ogólnie rzecz biorąc budynek jest dosyć stary, ma pewnie ok 30 lat. W garażu aktualnie jest podłoga betonowa, z tego co mówi ojciec dosyć gruba, zrobiona prawdopodobnie z dodatkiem jakiegoś żwiru czy kamieni, bo gdzieniegdzie wystają. Podłogę chciałem odizolować i położyć na to jakieś panele albo wykładzinę. I tak prawdopodobnie najlepszym wyjściem byłoby danie styropianu i zrobienie z 5cm wylewki, tyle, że nie wiem czy dałbym radę to samodzielnie wykonać(ewentualnie z czyjąś pomocą), a wynajmowanie ekipy na 20m^2 byłoby trochę bez sensu, zwłaszcza, że mam dosyć ograniczony budżet(jestem studentem, a koszta projektu chce ponieść osobiście). W internecie natknąłem się na coś takiego jak płyty XPS. I tutaj pytanie, czy miałoby sens na tą betonową podłogę położenie takich płyt, a na to na przykłąd paneli. Jeśli tak, to jaka grubość tych płyt byłaby odpowiednia? 3, 5, a może 10cm? Może jest jakiś inny sposób na izolację termiczną podłogi o którym nie wiem? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.