Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Musz? si? pochwali? ;)) Dzia?ka + zdj?cia

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Dnia 30 lipca 2004 o godzinie 11 podpisałem akt notarialny stając się wraz z Anetą (zona) urzędowymi właścicielami działki położonej w Radomiu o powierzchni 750mkw.

Niżej kilka zdjęć z nowych "włości" ;))

Widok na stronę zachodnią, tam w przyszłości planowany jest taras i wyjście na ogród.Ciekawe kiedy ten kawałek ziemi zapełni się drzewkami ;)

http://www.republika.pl/marioallegro/dzialka/d1.jpg

Widok na stronę południową, w tle domek sąsiada (ogrodzony brzydkim płotem :/ obok będzie się "stawiał" następny sasiad także okolica zapełni się domkami, trzeba już mysleć o jakimś ładnym ogrodzeniu ;)

http://www.republika.pl/marioallegro/dzialka/d2.jpg

Widok na zachód, obecnie jest tam sterta gruzu po starych budynkach i garaż, który obecnie służy mi jako składzik gospodarczy. Pewnie przyda się gdy będziemy się "budowali", robotnicy powinni miec komfortowe warunki odpoczynku na 30mkw ;))

http://www.republika.pl/marioallegro/dzialka/d3.jpg

Tutaj jeden z 3 "skalniaków" które zrobiliśmy "tymi ręcyma", jakoś głupio wyglądała sama trawa, zrobilismy coś takiego jak widać na zdjęciu.

To oczywiście tylko prowizorka, w planie są skalniaczki z prawdziwego zdarzenia, mam już nawet projekt + zestawienie roślin które zasadzę ;)

http://www.republika.pl/marioallegro/dzialka/skal1.jpg

A tutaj widac studnię "udekorowaną" ;) zawsze to ładniejsze niż zwykły krąg betonowy prawda?

http://www.republika.pl/marioallegro/dzialka/stu.jpg

Teraz przed nami 5 lat oszczędzania i zaczniemy budować swój domek, mieliśmy zacząć już w przyszłym roku ale to wiązałoby się z wzięciem kredytu na 80% inwestycji a nie chcemy się pakować w kredyt > niż 100k ;)

Trzymajcie za nas kciuki ;)

Mariusz i Aneta

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Noooo - gratulacje!

Musze powiedzieć, że jakoś wyjątkowo miło wygląda Wasza okolica...nie wiem w czym rzecz..

A studnia - pomysł I klasa.

Pozdrawiam i trzymam kciuki!

Ja co prawda "tylko" remontuję (domek poniemiecki) ale w tym roku przybrało to takie rozmiary, że spokojnie moge nazwać to BUDOWĄ :wink:

Gość M@riusz_Radom

Okolica jest milutka i spokojna, co prawda podobno strasznie kradną stal, ale to chyba "bolączka" każdej budowy ;)

Do tego do centrum miasta jest 5 minut jazdy samochodem, 15 minut autobusem, przystanek 150metrów od działki, działka odsłonięta od ulicy, bobasy moga swobodnie brykać ;)

Witam.

Gratuluję decyzji (tej o zakupie ziemi),

fajna studnia, ja też kupiłem działkę ze studnią, ale nie tak ładną - natomiast mam zamiar doprowadzić ją do podobnego wyglądu,

natomiast ten termin rozpoczęcia budowy - Ty to masz silną wolę.

Chyba bym nie wytrzymał i zaczął, co by się oczywiście tak jak piszesz wiązało z wysokim kredytem. Ja na szczęście mogłem sprzedać mieszkanie co było dużym zastrzykiem kasy na początek.

Gość M@riusz_Radom

Muszę miec silną wolę ;) Ale zaczynam trochę inaczej, zainwestuje 30k w kawalerkę w Radomiu i przez te 5 lat (powinienem odłozyć pieniazki na stan surowy otwarty, później sprzedam kawalerkę i powinienem za te pieniązki zrobić stan surowy zamknięty ;)) A na wykończenie się wziąć kredyt..

Żebym miał własne mieszkanko zaczalbym budowę już w przyszłym roku ;) a tak to za 5 lat powinienem mieć stan surowy zamknięty..

Gość M@riusz_Radom

A tu jeszcze dwa zdjęcia o których zapomniałem ;))

Tutaj widać co się może stać gdy da się dorosłemu facetowi młotek i przecinak a do tego wsadzi się go na koparko - spycharkę ;))

Kobiety - zony - zróbcie to same, będzie mniej bałaganu na działce ;)

A tak na poważnie to teraz zastanawiam się co ja mam z tym całym gruzem zrobić :/

http://www.republika.pl/marioallegro/dzialka/zabawa.jpg

A tutaj zdjęcie z "innej beczki" ;)

To jest mój budynek gospodarczy który kiedyś był garażem na dwa samochody.

Teraz mam zgryz, bo nie wiem jak mam to zgłosić do opodatkowania, jako garaż czy jako budynek gospodarczy - składzik - bo do tego celu teraz on słuzy.. Muszę to przemysleć.. Nikt się nie przyczepi w podatkowym o składzik gospodarczy o powierzchni 30 m kw??

http://www.republika.pl/marioallegro/dzialka/garaz.jpg

A'propos gruzu to myśmy na większość zamawiali kontener .... straszne pieniądze!

A jeśli to czysty gruz (np. cegła, nie jakieś świństwa ) to można zrobić piękny nasyp i obsadzic roślinami - tak też zrobiliśmy z części! Polecam-super urozmaicenie krajobrazu posesji.

Można też (poprzez Forum Muratora - może znasz :wink: ?) spróbować oddać ten gruz komuś kto go potrzebuje..

Okolica rzeczywiście wygląda bardzo sympatycznie (no, może poza płotem sąsiada :-? :wink:).

A sama działeczka jest urocza. Te drzewka urosną zanim się obejrzysz, no i zamiast zwyczajowych chwastów po pas macie śliczną trawkę - pozazdrościć!

Gratuluję i życzę wytrwałości. Ale coś mi kobieca intuicja podpowiada, że pięciu lat nie wytrzymacie, mając takie piękne pole do działania! :D

Gość M@riusz_Radom

Już tłumaczę,

1. Wysłac zdjęcie na swój serwer

2. Wpisać tekst ;)

3. Wstawić adres do obrazka w pole ......

przykład :

[ i m g ]www.tutajadresserwera.pl/linkdozdjecia.jpg[/ i m g ]

Gość M@riusz_Radom

magmi : ja jestem z "tych narwanych" i najchętniej jutro kopałbym pod fundamenty ;) ale muszę zbastowac :(

Pora pomyslec o potomku a później budowa.

Ktoś przeciez musi odgarniac snieg z podjazdu ;)

Mariusz,

biorąc pod uwage ceny jakie macie w Radomiu to w przyszłym roku ruszysz z kopyta i nim sie obejrzysz to będziesz już mieszkać, kłopotów z sąsiadami nie przewiduje - zaprosisz dwa razy kolegów z czarnymi BMW i okolica Twoja, tylko się zastanawiam czemu taka mała ta działka - nie możesz dokupić sasiadującej parceli?

ale kamieniarstwo masz we krwi - w dwa dni tyle ułozyć i do tego przemyślanie - jestem pełen podiwu!!! - robiłes sam czy z kolegami?

Gość M@riusz_Radom

Wojtek, sąsiadów znam ;) i jestem w nimi w dobrej komitywie także problemów nie przewiduję.

Kiedyś mieszkałem w dzielnicy na której mam działkę także szersza okolica jest mi też znana ;)

A co do rozmiarów działki, khmm, wydaje mi się, iz w miastach ciężko jest znaleźć coś sporego, tym bardziej, że do centrum jest przysłowiowy "rzut beretem" ;) zresztą, na moje potrzeby wystarczy działka 18.5 x 40.5 metra, jakiś domek i ogródek się zmieści ;)

A co do studni, tak, cały dzień machania młotkiem + dwa dni murowania i efekt jest jak widać na zdjęciu ;)

Oprawę studni robiłem w zeszłym miesiącu bo wtedy już praktycznie działka była moją własnością, w piątek podpisałem tylko dokumenty.

Gość M@riusz_Radom

Trawka jest w opłakanym stanie ;) (musiałem pojeździć cięzkim sprzętem po działce :()

Szkoda, ze nie zrobiłem zdjęcia w zeszłym tygodniu, wtedy to było coś! :)

Ale doprowadzę ją do porządku

Gość M@riusz_Radom
a grill z kolegami na opicie zakupu już był?

Byłbył, poszło tyle, że chyba nam się poziom wód gruntowych podniósł ;)

Ja co prawda pijący nie jestem, ale z takiej okazji nie potrafiłem sobie odmówić ;)