Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Musz? si? pochwali? ;)) Dzia?ka + zdj?cia

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom
to po takim oblewaniu domek ruszy z kopyta!

projekt juz masz?

elewacja rozumiem będzie z kamienia własnoręcznie zrobiona co by się dopasować do małej architektury na działce

Mamy z Anetą dwa projekty (szerokość działki :()

Pierwszy to :

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=32&id_autora=2&spacer=2&proj=OLA%20II

I tu ładnie widać co można udekorowac kamieniem ;P cały dolny pas byłby MÓJ ;))

Drugi to :

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=81&id_autora=2&spacer=2&proj=WERONIKA

z tym, że dodałbym garaż w bryle..

I nie wiemy za nic w świecie na który się zdecydować ;) Obydwa nam się podobają a chyba wybierzemy ten tańszy w budowie (tylko KTÓRY!!???) :)

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mariusz - a może jednak pomyśl o kredycie - oczywiście jeśli stać was na spłacanie - jeśli macie takie dochody żeby przyoszczędzić na mury to na kredyt chyba też was stać - a szkoda tylu lat w czasie których nie można mieszkać na takim ślicznym kawałku Ziemi

Dzieci potrzebują przestrzeni i powietrza - mój maluch, wypuszczany z samochodu na naszą działkę (jeszcze pustą), wybiega jak szalony i zatrzymuje się po 50 metrach, po czym wraca i tak w kółko

Gość M@riusz_Radom

Myślę myślę cały czas, ale zanim się wprowadzisz do swojego domku to musisz gdzieś mieszkać a tak to po 5 latach będe miał około 55k w gotówce + kawalerkę wartą ze 35k..

Cały czas myslimy intensywnie nad tym wszystkim, ale chyba zwycięzy opcja :

kawalerka + bobas = budowa za 4 czy 5 lat ;)

Pozdrawiam

projekt to kwestia indywidualnych potrzeb ale obydwa sa niezłe choć Weronika wizualnie dlamnie ładniejsza.

no i u Was ceny są o 30% niższe niz w kraju tak więc może usłuchaj rad BK - szybki kredyt w CHF i straujesz we wrzesniu a Boże Narodzenie przy kominku spędziśz z żoną....

co Ty na to?

Wojtek - zgadzam się w całej rozciągłości - ale z tym Bożym narodzeniem to chyba przesada ...

Ola prostsza i chyba dużo tańsza - jak masz ograniczone fundusze to bubuj jak najtaniej.

A domki w rzeczywistości wyglądają dużo ładniej niż w katalogach - na działce masz ładne drzewa, będą kwiaty, ogródek, ładne detale, to z prostej bryły zrobisz cacko.

Namawiam na kredyt - przy takich dochodach to go szybko spłacicie a kawalerka też się przyda

Jak odłożysz te pieniądze to wszystko podrożeje, i wybudujesz mniej niż zakładasz - ja teraz widzę że gdybym budowała rok czy dwa lata temu to budowa kosztowałaby mnie kilkadziesiąt tysięcy mniej niż będzie teraz, niestety

Mysmy rozwazali mozliwosc przemieszkania okresu rozbudowy w domku typu rozbudowana przyczepa kempingowa. Ale u nas jest dwoje dzieci i perspektywa mieszkania z nimi na placu budowy... chyba za duzo mialabym wyrzutow sumienia. Malzona caly czas kusi taki domek docelowo jako domek goscinny :roll:

A dzialka piekna! My tez kupilismy najpierw dzialke, potem jeszcze wyjechalismy zarobic na rozbudowe... To juz (i dopiero!) rok, w zalozeniu dajemy sobie dwa... ale tak piekielnie trudno wytrzymac, juz tak chce sie cos tam zrobic... :-?

Gość M@riusz_Radom
Wojtek - zgadzam się w całej rozciągłości - ale z tym Bożym narodzeniem to chyba przesada ...

Ola prostsza i chyba dużo tańsza - jak masz ograniczone fundusze to bubuj jak najtaniej.

A domki w rzeczywistości wyglądają dużo ładniej niż w katalogach - na działce masz ładne drzewa, będą kwiaty, ogródek, ładne detale, to z prostej bryły zrobisz cacko.

No tak, ale teraz jestem na etapie :

Ile ja musze mieć pieniążków na domek i który z tych dwóch będzie tańszy ;)

A co do kredytu, musiałbym wziąć co najmniej 160k a jakoś mnie ta suma przeraża ;) Może nie tyle mnie co moją żonę "a co będzie jak stracisz pracę i kto to spłaci?" "a co jak bank przejmie dom i działkę" itp itd ;)

Gość M@riusz_Radom
Mariusz,

zapomniałem dodac swoje BMW - też ma swą wartość

a działka w swojej dzielnicy to nikt Ci nic nie zwinie z budowy, piechotka bliziutko, więc zamiast inwestować w 35m2 kawalerki zainwestuj w chałupę z kredytem w CHF ( ponoc najtańszy)

Samochodu nie sprzedam bo narazie nie mam z prozaicznej przyczyny : do pracy mam 10 minut spacerkiem a na działke 15 minutek ;)

W razie co mam służbowy więc nie pali mi się do zakupu autka teraz, dopiero co sprzedałem ;)

Gość M@riusz_Radom
Mariusz - bardzo ładna działeczka. Z tych dwóch projektów Ola bardziej do mnie przemawia - ładniejszy projekt i chyba mniej kosztowny od tego drugiego.

Też mi się wydaje, że Ola wyjdzie taniej w budowie, weronika też ma to "coś" ale koszta dachu pewnie będą kosmiczne..

Gość M@riusz_Radom

To zupełnie tak jak ja ;) Aneta woli weronike i muszę ją przekonać do swojego zdania.

Proponowałem jej takie zmiany w projekcie (ola2)

Parter :

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/rzuty/rzut_ola2_1.gif

Poddasze :

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/rzuty/rzut_ola2_2.gif

1. Drzwi z garażu na ogród - OUT

2. Drzwi północne z salonu OUT - w to miejsce okno

3. Balkon OUT , zamiast drzwi balkonowych zwykłe okna, nad wykuszem daszek, tak jak tu :

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/realizacje/ola2_1.jpg

4. Przed wejsciem mały daszek, zdjęcie jak wyżej

5. Drzwi między 1 a 2

6. Okno z 5 OUT

7. Onka w 8 - jedno wieksze zamiast 2 mniejszych

Pozostaje jeszcze kwestia zagospodarowania miejsca nad garażem, można tam zrobić jakies pomieszczenie..

Macie jeszcze jakieś propozycje??

1. Drzwi z garażu na ogród - OUT

popieram

2. Drzwi północne z salonu OUT - w to miejsce okno

jeśli mówisz o drzwiach tych przy schodach, to popieram, ale musi być tu okno takie, jak w pokoju 6

3. Balkon OUT , zamiast drzwi balkonowych zwykłe okna, nad wykuszem daszek, tak jak tu :

tu bym się zastanowiła, co na to estetyka - poza tym jak dla mnie taki balkon jest tańszy, bo odpadają dachówki i więźba, okna będą tańsze troszkę, ale barierka nie stanowi juz takiej różnicy w cenie

4. Przed wejsciem mały daszek, zdjęcie jak wyżej

j.w., ale jak zrobicie wszedzie daszki, to może będzie wyglądać OK

5. Drzwi między 1 a 2

popieram

6. Okno z 5 OUT

może być OUT

7. Onka w 8 - jedno wieksze zamiast 2 mniejszych

popieram pod warunkiem, że będzie takie, jak w 4 (kuchni) tylko po co wam w pomieszczeniu gospodarczym takie duże okno, ja bym zostawiła dwa małe - nie trzeba będzie maskować rur, pieca i innych szpejów opartych o ścianę, a koszt podobny

Pozostaje jeszcze kwestia zagospodarowania miejsca nad garażem, można tam zrobić jakies pomieszczenie..

oczywiście schodki strychowe i miejsce na narty :D

Lubię rzeczy oryginalne i Weronika taka jest, ale chyba jednak trochę jest przekombinowana (czasami łatwo przegiąć w oryginalności :wink: ) i na pewno droższa, a ile okazji do wpadek dla wykonawców!!!

Tak więc pomimo, iż Ola jest troszkę za wysoka i nie trzyma proporcji z garażem - stawiam na Olę.

Rozkład wewnątrz jest naprawdę przyzwoity.

Propozycje:

1. okno nad schodami - OUT

2. daszek nad drzwiami obok schodów (tymi, co chcesz je zamienić na okno) - niepotrzebny (dach prosto)

3. taras zrób sobie wokól wyjścia na taras, tzn. przesuń środek ciężkości na drzwi tarasowe.

Trzymaj się :D

Mamy z Anetą dwa projekty (szerokość działki :()

Skoro wybór padł na te projekty, to znaczy, że widzicie w nich zalety. Pozwolicie, że ja skupię się na wadach :wink:

Pierwszy to :

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=32&id_autora=2&spacer=2&proj=OLA%20II

I tu ładnie widać co można udekorowac kamieniem ;P cały dolny pas byłby MÓJ ;))

"Wredny" wykusz z balkonem nad nim - problemy w wykonaniu (ocieplenie, trwałe uszczelnienie, itp.). Dużo małych okienek - zamieniłbym w pralni i łazience na jedno duże okno zamiast dwóch małych. Elewacja też na tym zyska. Ponad to okna są różnej wysokości - zamieniłbym na takie same. Mały wiatrołap i dwoje drzwi otwieranych do środka - zewnętrzne zrobiłbym otwierane za zewnątrz. Wejście do kuchni tylko przez salon. Przy doklejonym garażu ciemna łazienka na dole. W ogóle ten doklejony garaż burzy bryłę. Brak zadaszenia tarasu. Różne kąty dachów nad domem i garażem nie wyglądają ładnie.

Ciekawy wizualnie. Okrągłe schody wejściowe i taras - drogie w wykończeniu. Nie potrzebne połączenie gabinetu z salonem. Kominek w przejściu. Wyjście na taras wąskie i trudno dostępne. Przy doklejonym garażu ciemna łazienka na dole. W ogóle ten doklejony garaż burzy bryłę. Małe pokoje na górze, ale za to pełno wymiarowa sypialnia (bez skosów). Dwie osobne łazienki zamieniłbym na jedną dużą. Tańsza w wykończeniu i wygodniejsza w użytkowaniu.

Osobiście w obu projektach zrezygnowałbym z doklejania garażu do domu.

Słuchaj Mariusz,a ile Wy już obejrzeliście projektów?Bo my przed dokonaniem wyboru chyba kilka tysięcy w katalogach i w internecie.Ta Weronika chyba będzie droga w budowie,poza tym jest za duża na 18m.Widziałem gdzieś ładne domki na wąskie działki,ale nie pamiętam gdzie.Nie napisałeś która jest długość od frontu.Nie daj się namówić na kredyt w CHF wystarczy skok taki jak był na wiosnę i leżysz,zarabiasz w złotówkach a nie we frankach.Ładne domy ma Archipelag.

I o co chodzi z tym czarnym BMW?Ten Wojtek62 mnie też coś pisał o tej marce.Akwizytor jakiś? :D

pattaya,

nie jestem żadnym akwizytorem BMW - zwłaszcza w Waszym mieście, gdzie tak mało zarabiacie nie miałbym sumienia kroic Was na prowizji

temat czarnego BMW wypłynał od Mariusz w kwestii załatwiania konfliktów sąsiędzkich i został przeze mnie podany w innym watku jako przykład rozawiązywania problemów

co do projektów - razem z żoną przelecieliśmy wszystkie katalogi z projektami i dopiero doszliśmy do wniosku, że robimy indywidualny