STATESMAN 24.08.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Witam, na wstępie opiszę zamiary jakie mam, mianowicie: posiadam wymurowany garaż, w nim dwa pomieszczenia, jedno 20m2, drugie 15m2. Garaż ten w przyszłości zaadaptowany miałby być w studio tatuażu. Ściany są otynkowane, lecz brzydko (wiadomo jak robiono to X lat temu), wylewka na podłodze tragedia, okna również. Do zamurowania byłaby brama garażowa W tym pomieszczeniu o metrażu 20m2 miałoby być drugie mniejsze, mniej więcej 1x2m2 (malutka łazienka, umywalka i wc, nic więcej - woda jest doprowadzona w miejscu w którym miałaby stanąć łazienka), w drugim - tym mniejszym pomieszczeniu również miałoby być mniejsze o podobnym metrażu na kotłownie, tzw piecyk. Piec tylko na grzejniki, do ogrzania tych dwóch pomieszczeń, bez grzania wody użytkowej. Tutaj moje pytanie, mógłby ktoś powiedzieć mi w jakiej kolejności i jakich specjalistów mam nająć do takiej modernizacji? Biorąc pod uwagę wszystko to co napisałem powyżej, tzn tynki, wylewke na podłodze, wymianę okien, postawienie kawałków ścianek, hydraulika do wyprowadzenia odpływu do WC i rozgałęzień na umywalkę. Może to śmieszne pytanie, ale w jakiej kolejności mam najmować osoby, aby miało to ręce i nogi? Drugie pytanie, jaki piecyk mógłby być najlepszy do ogrzania takich 35m2, na same grzejniki, bez wody użytkowej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 24.08.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Jako pierwszego weź architekta do zrobienia projektu adaptacji;) Pomieszczenia, zwłaszcza użytkowane pod usługi muszą spełniać obowiązujące wymogi prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STATESMAN 25.08.2016 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Architekta? wydaje mi się, że obejdzie się bez niego, czy się mylę? Czytałem jakie wymogi musi spełniać lokal pod studio tatuażu i nie jest to nic skomplikowanego (nie musi być na dobrą sprawę tam nawet toalety jeśli jest w pobliżu dom który ją posiada...). Pomieszczenie (to mniejsze) to poczekalnia z przebieralnią (w nim byłoby wymurowane to drugie malutkie na kotłownie), a w dużym pomieszczeniu już samo studio z toaletą. Wszystkie przyłącza są w miejscach w których planuję wszystkie rzeczy, dlatego do czego jest mi potrzebny architekt? Tak jak pisałem, z tego co przeczytałem i się dowiedziałem studio tatuażu nie wymaga niczego nadzwyczajnego, wydaję mi się, że potrzebuję tylko tego o co zapytałem w pierwszym poście i wszystko będzie miało ręcę i nogi. Pozdrawiam i dziękuję za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.08.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Zapytaj w Sanepidzie bo musisz mieć zgodnie z ich przepisami dotyczącymi wody oświetlenia nie wiem czy nawet drogi ewakuacji nie znam się co i jak, zresztą zmieniasz sposób użytkowania budynku z garażu na użytkowy ,czym chcesz palić?Studio tatuażu ma odpady biologiczne na to też są normy.... Czy na tym terenie można wykonywać usługi działalność gospodarczą pozwala na to MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STATESMAN 25.08.2016 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Trochę jestem w szoku, bo myślałem, że nie bedzie z tym tyle zamoty. W kwestii sanepidu jak czytałem w ustawach o studio tatuażu i wymogach "sanepidowskich" to wszystko by było tak jak być powinno. Jasno jest tam opisane co i jak ma być. Odnośnie odpadów także.Co do ogrzewania, liczyłem na to aby ktoś doradził mi jaki piec/ogrzewanie i na co byłoby najlepsze (ekonomiczne). Jest mi to obojętne.Może śmieszne pytanie zadam (ale zielony jestem)1. gdzie można sprawdzić to czy MPZP pozwala na działalność gospodarczą?Jeśli w domu przy tym garażu (15 m od) prowadzony jest zakład kaletniczy (hurtownia toreb) to mogę domniewyać, ze studio będzie miało takie pozwolenie?2. czy sposób użytkowania ma tu znaczenie? garaż nie jest użytkowy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.08.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 MPZP powinien byś na stronie UM czy UG Garaż jeśli zamurujesz bramę zmieni swoją funkcję jak tam jest wysoko? Ale czym grzać masz gaz ?chcesz prądem czy jest ocieplenie jeśli miałby piec na eko groszek to kotłownia powinna mieć odpowiednią kubaturę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STATESMAN 25.08.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Gaz jest podciągnięty do domu, nie chciałbym za bardzo gazu, bo drogo już teraz wychodzi mi bardzo okres zimowy...Garaż ma wysokości około 2,50m (stojąc w środku). W tym drugim mniejszym pomieszczeniu były (i są nadal) osobne drzwi wejściowe do tego "zaplecza garażowego", wchodzić więc można było nie tylko bramą ale też tamtymi drzwiami...Myślałem nad eko groszkiem. Wiedząc jaka moc wystarczy mi do ogrzania tych 35m2 zobrazuje mi to wielkość pieca (będę wiedział już jakiego szukać), a do tego stworzenie odpowiedniej wielkości kotłowni (komin też już jest bo w garażu była koza).Piec nie musi mi grzać wody użytkowe nawet, bo w toalecie będzie podgrzewacz do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 27.08.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Sam widzisz ile jest spraw, o których nie myślałeś, że są ważne. Może są, może nie - i właśnie dla tych odpowiedzi potrzebujesz architekta. Sam oczywiście też możesz za sprawą pobiegać, ale istnieje spora szansa, że coś ważnego i tak przeoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts