Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna. Złączka rury PE pod wylewką?

zenek777

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie. Czu dopuszczalne jest wstawienie kolana systemowego skręcanego do rury PE 40 w warstwie styropianu pod wylewką?

Woda do domu(dom nowo budowany) wchodzi rurą PE 40(niebieską) bardzo blisko bramy garażowej. Początkowo chciałem w tym miejscu wstawić zawór główny filtry itp. ale boje się czy nie będzie to przemarzało przy większych mrozach. Pomyślałem więc aby rurę PE40 uciąć na wysokości styropianu dać kolanko 90 z gwintem do rur PE i przejść na PP 32 i polecieć w podłodze(styropianie) do kotłowni j(akieś 8m rury) i tam dopiero dać zawór i porozdzielać na poszczególne obwody.

Kolanko miało by być w styropianie ok 14 cm i na to wylana wylewka. Więc w razie jakiejś nieszczelności złączki(kolana) może być problem z jego wymianą.

Stąd moje pytanie czy złączki do rur PE są na tyle wytrzymałe że można je zostawić pod posadzką czy to ryzykowne? Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pierwotnie planowałem na przyłączu z PE40 (niebieska, wodociągowa) zrobić kolanka, przejścia na gwint zgrzewarką do PP. Przy kupnie materiałów wyjaśniłem w hurtowni o co mi chodzi i sprzedali mi kształtki (czarne) do zgrzewania.

Koniec końców musiałem zrobić elektrooporowo -wymóg dostawcy wody :-((((

Ale wg mojej wiedzy można zgrzewarką używaną przez wszystkich do PP (generalnie kształtki i rury szarawe) robić tez kształtki na PE

Witam.

Mam pytanie. Czu dopuszczalne jest wstawienie kolana systemowego skręcanego do rury PE 40 w warstwie styropianu pod wylewką?

Woda do domu(dom nowo budowany) wchodzi rurą PE 40(niebieską) bardzo blisko bramy garażowej. Początkowo chciałem w tym miejscu wstawić zawór główny filtry itp. ale boje się czy nie będzie to przemarzało przy większych mrozach. Pomyślałem więc aby rurę PE40 uciąć na wysokości styropianu dać kolanko 90 z gwintem do rur PE i przejść na PP 32 i polecieć w podłodze(styropianie) do kotłowni j(akieś 8m rury) i tam dopiero dać zawór i porozdzielać na poszczególne obwody.

Kolanko miało by być w styropianie ok 14 cm i na to wylana wylewka. Więc w razie jakiejś nieszczelności złączki(kolana) może być problem z jego wymianą.

Stąd moje pytanie czy złączki do rur PE są na tyle wytrzymałe że można je zostawić pod posadzką czy to ryzykowne? Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Nie wiem czy dopuszczalne, ale ja tak zrobiłem. Miałem to wszystko na wierzchu i panowie z MPWiK jak zakładali licznik słowa nie powiedzieli. Teraz jest w warstwie styropianu. Zimę przetrwało, licznik nie, rozsadziło, rury ok, nic nie popękało, nie rozszczelniło się itp.

pomieszczenia w ogóle nieogrzewane.

styro mam 15cm(3x5cm). Kolano jest w górnej warstwie prawie na równi z górą, no, może jakieś 0,5-1cm niżej. niestety, niżej się nie da(chyba, że wykujesz chudziaka z 10cm w dół, ale będzie ciężko skręcić to). I tak musiałem podkuwać chudziaka, aby założyć to kolano i skręcić poprawnie.

od kolana odchodzi rura PPR40 aż prawie do licznika, gdzie przechodzi w PPR32.

Tak to wyglada:IMG_1202.jpgIMG_1185.jpgIMG_1201.jpgIMG_1212.JPG

niestety nie mam zdjęcia samego kolanka,

ale po położeniu styro wygląda tak(kolano jest pod tym wiszącym wężem)IMG_1229.jpg

docelowo, w miejscu gdzie jest to kolano, będzie leżała na nim cała płyta XPS'a 3cm(mam miejsce, bo samej wylewki wychodzi mi 13-15cm)

złączka/kolano Pipelife http://image.ceneo.pl/data/products/21887128/f-ust-m-kolanko-40-mm-gw1-90-ust-m-2-2-mm.jpgi w to wkręcona redukcja z 1 1/4 na 1"

Edytowane przez Slawko123