klm123 25.08.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Cześć, potrzebuję porady. Mam w dużym pokoju 17 m2 parkietu - ściągnąłem ostatnio panele z podłogi z myślą o wycyklinowaniu parkietu pod spodem. Okazało się jednak, po wydłubaniu jednej klepki, że parkiet ma tylko ok. 0.5 cm grubości - z tego co się orientowałem, taka grubość nie pozwala już na jego cyklinowanie. Z parkietu w jednym miejscu wyszedł trochę subit :/ I teraz prośba o poradę - myślę nad 3 opcjami: 1) położyć panele na to co jest - czyli po prostu wymiana paneli na nowe 2) położyć deskę wielowarstwową pływającą na parkiet - tu problem, bo będę musiał większy próg zamontować, bo deska barlinecka jest grubsza niż panel 3) sam zdejmę parkiet (to nie problem powinien być) a potem wezmę jakąś firmę, żeby mi to ściągnęła swoją maszyną i położę deskę barlinecką. i teraz co do 3 wersji - najlepszej chyba ale wymagającej najwięcej pracy i kosztów - boję się, że po takim zdarciu subitu masa czasu zejdzie na wyrównanie podłogi, żeby można było cokolwiek na nim położyć. Dodatkowo, trzeba będzie podnieść poziom podłogi tak, żeby z korytarzem było równo (parkiet jest na równi). Mieszkanie jest w bloku z lat '70, więc domyślam się, że podłoga przypomina kształtem wydmy na plaży i łatwo nie pójdzie 3 opcja jest najdroższa, ale na 17 m2 nie powinno mieć to aż takiego znaczenia. Gorzej z czasem - parkiet ściągnę sam i pewnie zejdzie mi na tym z 2 godziny (parkiet "w sosenkę") - potem jednak po tym jak ktoś przyjedzie ściągnąć subit, będę czekał z wylewką itp. Zanim to wyschnie zajmie chyba duuużo czasu :/ Czy ktoś może doradzić, czy w ogóle kładzenie czegokolwiek na cienkim parkiecie z wychodzącym subitem w jednym miejscu (tylko trochę) ma sens? Najtaniej i najszybciej jest położyć panele i mieć z głowy, ale nie o to chodzi. Jeżeli zrobiłem jakieś założenia i są błędne - z góry przepraszam, ale jestem zielony całkiem z góry dziękuję za wszystkie opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts