radar22 26.08.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Zatem ile energii zuzywasz na ogrzewanie w swojej kamienicy swoim badziewiem ? Na jakiej podstawie uważasz,że ten badziew jest lepszy od kabli czy grzałki ? Niezależnie od tego czy podam ilość kWh czy kwotę obejmie ona i ogrzewanie i inne urządzenia. Piec akumulacyjny nie pracuje ze stałym czasem ładowania. Więc realnie nie wiem. Główną zaletą jest praca w II taryfie oraz możliwość sterowania przez elektronikę, gdzie utrzymuje idealnie temperaturę i nie ma dużego wachania temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2016 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Niezależnie od tego czy podam ilość kWh czy kwotę obejmie ona i ogrzewanie i inne urządzenia. Piec akumulacyjny nie pracuje ze stałym czasem ładowania. Więc realnie nie wiem. Główną zaletą jest praca w II taryfie oraz możliwość sterowania przez elektronikę, gdzie utrzymuje idealnie temperaturę i nie ma dużego wachania temperatury. Sieczke marketingową handlarzyku znowu uprawiasz ? Wahanie temp +- 5st.C uważasz za małe wahanie ? Dla debili może tak. Grzałka czy kable w wylewce oferują wahanie rzędu +-1st.C. Kable i grzałka pracują tylko w II taryfie dzięki wylewce. Pisałem Ci handlarzyku że to nie forum dla debili lykajacych każdy badziew. Może idź na dział paliw stałych,tam znajdziesz nie myślących inwestorów Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radar22 26.08.2016 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Sieczke marketingową handlarzyku znowu uprawiasz ? Wahanie temp +- 5st.C uważasz za małe wahanie ? Dla debili może tak. Grzałka czy kable w wylewce oferują wahanie rzędu +-1st.C. Kable i grzałka pracują tylko w II taryfie dzięki wylewce. Pisałem Ci handlarzyku że to nie forum dla debili lykajacych każdy badziew. Znów polecam psychiatrę Faktycznie rano i wieczorem temperatura jest identyczna grzejąc jedynie w II taryfie? W nocy na końcu II taryfy nie jest dużo cieplej niż wieczorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2016 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Znów polecam psychiatrę Faktycznie rano i wieczorem temperatura jest identyczna grzejąc jedynie w II taryfie? W nocy na końcu II taryfy nie jest dużo cieplej niż wieczorem? Handlarzyku,przeczytaj uwaznie Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Orientuj się jakie są wahania temperatur. Kopara opadła ? Mówiłem,że nie piszesz do debili... Zmień dział na "paliwa stałe" Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radar22 26.08.2016 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Handlarzyku,przeczytaj uwaznie Orientuj się jakie są wahania temperatur. Rozumiem że wzrost temp. od 17-22 to dzięki domownikom i włączonemu sprzętowi a spadek rano noc na poziomie 0,4(6)st (sypialnia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2016 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Rozumiem że wzrost temp. od 17-22 to dzięki domownikom i włączonemu sprzętowi a spadek rano noc na poziomie 0,4(6)st (sypialnia)? Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radar22 26.08.2016 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Dokładnie tak. OK, a z czego masz ściany i jak izolowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2016 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 OK, a z czego masz ściany i jak izolowane? Wszystko jest w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radar22 27.08.2016 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Wszystko jest w stopce. Ytong 24 zachowa się podobnie? Temeratura była mierzona jako temp. powietrza czy podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2016 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Ytong 24 zachowa się podobnie? Temeratura była mierzona jako temp. powietrza czy podłogi? Temperatura powietrza,mam dwa termometry na wys.ok.1m od podłogi. BK ma mniejszą zdolność akumulacji i nie wiem jak się zachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radar22 27.08.2016 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Temperatura powietrza,mam dwa termometry na wys.ok.1m od podłogi. BK ma mniejszą zdolność akumulacji i nie wiem jak się zachowa. A odczuwalnie stopą nie widać różnicy? (kwestia komfortu). Nocą zawsze około 22-23st.? Przy zmianie ytonga na silikat musiał bym przeliczać konstrukcję :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 27.08.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Witam, stoimy przed decyzją wyboru ogrzewania. Proszę na wyrażenie opinii na temat tego jakie ogrzewanie wybrać ? Ogrzewać gazem czy prądem ? - dom 88 m2 pow. użytkowej parter + 55 poddasze użytkowe ( do wykończenia za pare lat ) - podłogówka 100 % - fundament: bloczek24+ styro 20 - ściany pustak ceramiczny 24 + styro 20 - gaz w działce - ograniczony budżet , musimy liczyć się z kosztami Za wszelkie opinię będę wdzięczna Niestety moniko91 tak się kończą wszystkie tematy :/ zawłaszczane są przez zawodowych pisarzy postów !! Pamiętaj, że twój dom nie ma 88 m2 tylko 143 nawet jeśli góra jest nie wykończona Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 27.08.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 A co takiego jest nie tak z piecami akumulacyjnymi? Ja mam teraz w mieszkaniu dwa i jestem mega zadowolony. Cena ma znaczenie ale jednak kwestia wygody również. Piecem akumulacyjnym mogę podnieść temperaturę pomieszczenia (20m2) o 2-3 stopnie w 15 minut... Żona lubi ciepło i czasem lubi się "dogrzać", czasem i mi nie wystarcza zimą 21st - ustawiam 23 i mam je naprawdę szybko A przy ogrzewaniu podłogowym nie dość że podwyższam temp. w całym domu to ma dużą bezwładność, a piecami steruję osobno każde pomieszczenie (dokładnie!) do konkretnej temperatury. CWU bojler w II taryfie lub kolektor słoneczny. W miarę przyzwoicie izolowanym, murowanym domu, nie jesteś w stanie uzyskać spadku temperatury rzędu 3-5 *C w kilka godzin. Chyba, że otworzysz okna. Dom będzie się zachowywał inaczej niż kamienica i musisz o tym pamiętać. Piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem to może być fajna sprawa. Ja od ponad 6 lat używam Duo Heatów - statycznych piecy akumulacyjnych. I spisują się bardzo dobrze. Ale mam dość dobrze ocieplony dom. Tyle tylko, że to droga impreza. Piece dynamiczne, jak będziesz miał tych pomieszczeń dużo, to pewnie będą te 15 kPLN kosztować. A do tego są one duże i trudno je nazwać ładnymi.... I może to Ci coś da do myślenia. Mam również kable zatopione w wylewce (łazienka, pralnia, przedpokój, kuchnia) i ciepło z wylewki jest sympatyczniejsze, aniżeli to z piecy. Udanego wyboru, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radar22 27.08.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 W miarę przyzwoicie izolowanym, murowanym domu, nie jesteś w stanie uzyskać spadku temperatury rzędu 3-5 *C w kilka godzin. Chyba, że otworzysz okna. Dom będzie się zachowywał inaczej niż kamienica i musisz o tym pamiętać. Piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem to może być fajna sprawa. Ja od ponad 6 lat używam Duo Heatów - statycznych piecy akumulacyjnych. I spisują się bardzo dobrze. Ale mam dość dobrze ocieplony dom. Tyle tylko, że to droga impreza. Piece dynamiczne, jak będziesz miał tych pomieszczeń dużo, to pewnie będą te 15 kPLN kosztować. A do tego są one duże i trudno je nazwać ładnymi.... I może to Ci coś da do myślenia. Mam również kable zatopione w wylewce (łazienka, pralnia, przedpokój, kuchnia) i ciepło z wylewki jest sympatyczniejsze, aniżeli to z piecy. Udanego wyboru, pzdr Dziękuję za odpowiedź. Szacuję że za piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem i elektroniką muszę zapłacić 12-15k. Kusi mnie możliwość chwilowego szybkiego podniesienia temperatury. A te statyczne ładnie trzymają stałą temperaturę? Jak wychodzą koszty ogrzewania? Muszę zatem jeszcze sprawdzić koszty instalacji ogrzewania podłogowego prądem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 27.08.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 A te statyczne ładnie trzymają stałą temperaturę? Jak wychodzą koszty ogrzewania? Muszę zatem jeszcze sprawdzić koszty instalacji ogrzewania podłogowego prądem... Tak trzymają, ale tylko w małych pomieszczeniach, pokojach. W dużym sobie średnio radzą....trzeba ich więcej dawać. Co do kosztów, nic Ci one nie powiedzą. Różne domy, różne temp., różne przyzwyczajenia itd. Na nCO idzie mi ok. 7000 kWh, ale to szacunek (nie mam podlicznika) + drewno do kominka ok. 400 zł. (2mp) Dom 142 m2 parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 27.08.2016 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Niestety moniko91 tak się kończą wszystkie tematy :/ zawłaszczane są przez zawodowych pisarzy postów !! Pamiętaj, że twój dom nie ma 88 m2 tylko 143 nawet jeśli góra jest nie wykończona Pozdrawiam i życzę powodzenia niestety, a pierwsze strony wątku były naprawdę bardzo pomocne dla mnie i myślę, ze nie tylko dla mnie bo mam wrażenie, że wiele osób stoi przed takim wyborem jak ja. Chciała bym prosić o zakończenie tych "przepychanek" i zachęcam kolejne osoby do wypowiadania się NA TEMAT PYTANIA, które zadałam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 niestety, a pierwsze strony wątku były naprawdę bardzo pomocne dla mnie i myślę, ze nie tylko dla mnie bo mam wrażenie, że wiele osób stoi przed takim wyborem jak ja. Chciała bym prosić o zakończenie tych "przepychanek" i zachęcam kolejne osoby do wypowiadania się NA TEMAT PYTANIA, które zadałam Pozdrawiam No to już chyba wszystko zostało powiedziane Gaz odpada bo jest drogi w inwestycji a wcale nie najtańszy w eksploatacji czyli albo prąd albo pompa ciepła powietrze-woda Wykonaj OZC i wiedząc ile dom potrzebuje energii na ogrzewanie i cwu wtedy samodzielnie podejmiesz decyzję na podstawie własnego kalkulatora i własnego portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 27.08.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 niestety, a pierwsze strony wątku były naprawdę bardzo pomocne dla mnie i myślę, ze nie tylko dla mnie bo mam wrażenie, że wiele osób stoi przed takim wyborem jak ja. Chciała bym prosić o zakończenie tych "przepychanek" i zachęcam kolejne osoby do wypowiadania się NA TEMAT PYTANIA, które zadałam Pozdrawiam Jestem po rocznym używaniu gazu. Niestety jak ktoś wyżej napisał naokoło nikt nie ogrzewal prądem i jakoś tak bezrefleksyjnie wpakowałem się w gaz. Późnej pod wpływem tego forum, dopiero policzyłem i obejrzałem instalacje: typu bufor grzany grzałką pradowa w taniej taryfie. Moje przemyślenia, obliczenia: 1.koszt mojej instalacji gazowej, z projektem,pozwoleniem, kotlem etc zamknął się kwotą 14600zl Koszt instalacji; bufor z wężownicą cwu z grzalkami i sterowaniem zamknalby sie wedlug obliczen ;w około 6 tyś 2.koszt prądu w taniej taryfie u mnie 28gr/kWh, koszt gazu około 24gr/kwh (przy czym przy prądzie płacił bym za kwh realną, przy gazie to raczej papierowy wynik zależny od :kaloryczność gazu, sprawność spalania, zużycie prądu przez kocioł, kosztu przeglądu kotła, kosztu wizyty kominiarza etc ) 3.różnica w koszcie naprawy w przypadku awarii zdecydowanie na korzyść prądu (zwłaszcza że uważam nieskromnie że lewych rąk nie mam i w przypadku awarii prądu je tam włożę - gazu raczej nie) 4.zaraz po montażu licznika gazu miałem przy nim wyciek, około 3m od domu, w trakcie budowy płotu wyszło ze rurociąg gazu zamiast, 0,5 metra od płotu w pewnym fragmencie idzie pod nim i o mało go nie uszkodziłem, wnioski: jak najdalej od instytucji Pgnig. To tyle pokrótce,moich ........przemyśleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.08.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Jestem po rocznym używaniu gazu. Niestety jak ktoś wyżej napisał naokoło nikt nie ogrzewal prądem i jakoś tak bezrefleksyjnie wpakowałem się w gaz. Późnej pod wpływem tego forum, dopiero policzyłem i obejrzałem instalacje: typu bufor grzany grzałką pradowa w taniej taryfie. Moje przemyślenia, obliczenia: 1.koszt mojej instalacji gazowej, z projektem,pozwoleniem, kotlem etc zamknął się kwotą 14600zl Koszt instalacji; bufor z wężownicą cwu z grzalkami i sterowaniem zamknalby sie wedlug obliczen ;w około 6 tyś 2.koszt prądu w taniej taryfie u mnie 28gr/kWh, koszt gazu około 24gr/kwh (przy czym przy prądzie płacił bym za kwh realną, przy gazie to raczej papierowy wynik zależny od :kaloryczność gazu, sprawność spalania, zużycie prądu przez kocioł, kosztu przeglądu kotła, kosztu wizyty kominiarza etc ) 3.różnica w koszcie naprawy w przypadku awarii zdecydowanie na korzyść prądu (zwłaszcza że uważam nieskromnie że lewych rąk nie mam i w przypadku awarii prądu je tam włożę - gazu raczej nie) 4.zaraz po montażu licznika gazu miałem przy nim wyciek, około 3m od domu, w trakcie budowy płotu wyszło ze rurociąg gazu zamiast, 0,5 metra od płotu w pewnym fragmencie idzie pod nim i o mało go nie uszkodziłem, wnioski: jak najdalej od instytucji Pgnig. To tyle pokrótce,moich ........przemyśleń Moze troche sprostowania, II taryfa w G12w to 26,15 gr (Tauron o/Bielsko Biała), bufor z automatyką, pompami obiegowymi i cyrkulacyjnymi, osprzetęm, naczyniem przeponowym itd po kosztach zakupu to najmniej 8 tys (bufor 1000l z wezownicą 4-8 m2), chyba ze bufor to samoróbka i wszystko złozysz sam. Co do reszty to calkowita racja, z tym ze trzeba uwzglednic regionalne ceny gazu i prądu, bo co jest opłacalne na terenie Tauronu nie musi byc tak samo opłacalne na terenie np. PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.08.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Napiszę raz jeszcze - "pieniądze to nie wszystko". Razi mnie takie podejście do życia, tylko i wyłącznie na podstawie pieniędzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts