Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy grzanie prądem ?

monika91

Recommended Posts

Tak ale zwykly zasobnik 100l do kotla gazowego(łazienka) mam w projekcie wiszący obok kotła a tego bufora przecież nie moge sobie tam powiesić. Nic większego tam nie wejdzie. O to sie rozchodzi że ja nie mam kotłowni a kocioł gazowy miał być w łazience. Teoretycznie mam jedno pomieszczenie pod schodami ale jest tam wąsko (90cm) i nisko, też pewnie poniżej 1m.

W domku jest już zrobiona WM ktorej też nie było w projekcie.

To faktycznie problem, zaden bufor nijak sie tam nie zmiesci.

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Był Atlantic to masz teraz Panasa:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9-kw-cop-4-13-i6558496150.html

Jaki widzisz problem w tym żeby zazyczyc sobie zestaw jw z zasobnikiem Galmeta 300l za 1500zl i montażem bez bufora oczywiście ?

Koszt nie przekroczy 20 tys.zł a jak tak to minimalnie.

Galmeta 300l nie powiesisz na scianie w łazience, a tylko tam ma miejsce kol. Pod

Gość Arturo72
A dlaczego uważasz bufor za zbędny? Jesteś pewny że bez niego będę w stanie grzać wyłacznie w taniej taryfie? Jeśli możesz polecić jakieś firmy które robią instalację w rozsądnych pieniadzach to chetnie prosze na priv namiar.

Ponieważ wiem to z własnego doświadczenia od 4 lat grzejąc 100% w taniej taryfie bez bufora. Zresztą nie tylko ja nie mam bufora ale dziesiątki innych użytkowników pomp.

Szukaj,wysyłaj KONKRETNE zapytania a nie "chcę pompę" :)

Gość Arturo72
Możesz opisać jak masz to zrobione ? Grzejesz prądem 24 h w ciągu dnia ? Ja myślałem czy nie lepiej jest i tanie grzać zbiornik 60 l niż 1000l w drugiej taryfie ?

Normalnie mam to zrobione:

Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie:

-od 22-23 grzeje cwu

-od 23.10-6 grzeje c.o

-od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu.

O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4.

Temp zasilania ustawiona na max.36st C.

Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7.

Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

I to wszystko bez bufora,pompa podpięta jest bezpośrednio pod rozdzielacz podłogówki.O grzaniu lub nie w tym przedziale czasowym i o tym z jaką mocą jest grzane decyduje krzywa grzewcza.

11.jpg

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Właśnie chciałem zobaczyć jak to wygląda, a z boku to nie bufor ? Czyli masz jakiś mały zbiornik w którym jest grzałka i grzeje woda się tam do temp której idzie na podłogę ? Czy grzeje wyżej a mieszacz robi swoje?

Z boku jest zasobnik cwu Galmet sgws 300l.

Nie mam żadnego pośredniego zbiornika. Na c.o w podlogowke idzie bezpośrednio z pompy temp.zasilania max 36 st.C i to pompa decyduje z jaką temp.zasilania grzeje.

Przy trybie pracy cwu pompa przełącza się sama na zasilanie max 57 st.C

Wszystko bez grzałki.

Galmeta 300l nie powiesisz na scianie w łazience, a tylko tam ma miejsce kol. Pod

Oprócz łazienki mam jeszcze to pomieszczenie pod schodami, jest ograniczenie co do szerokości - 88cm i wysokość która maleje im glebiej (tak jak schodzą stopnie schodów), w okolicach półpiętra jest około metra. Czy te zasobniki są tylko w wersji stojącej? czy można tez znaleźć leżące? wtedy mogłbym to upchnać. jakie to ma typowo wymiary? Sama jednostka wewnętrzna PCi widzę że jest spora np ten Panasonic (wys/szer/gł) 892/502/353 mm

Witajcie,

jestem nowy na tym forum wiec prosze o wyrozumialasc. Przeczytałem dokładnie ten temat i mam pytanie odnośnie ogrzewania prądem ale kablami grzewczymi. Zależy mi ma atrakcyjnej cenie instalacji ogrzewania w 130 metrowym domu z poddaszem użytkowym. Najprawdopodobniej na mojej działce nie będzie gazu a koszt dociagniecia go do niej może być wysoki. Nie jestem zwolennikiem wszystkich groszkow węgli i innych paliw. Czy ogrzewanie domu z ytonga 36,5cm u=0,23 jako przykład będzie do zniesienia finansowo? Czy jednak lepiej zrobić coś w stylu Arturo np 24 ytong plus 14cm steropianu.

Gość Arturo72
Czy ogrzewanie domu z ytonga 36,5cm u=0,23 jako przykład będzie do zniesienia finansowo? Czy jednak lepiej zrobić coś w stylu Arturo np 24 ytong plus 14cm steropianu.
Arturo ma ścianę z silikatu gr.18cm i plus do tego 20cm styro z lambda 0,031 i z U=0,13 :DGłupotą jest budowa sciany 1W no chyba,że aż tak bogaty jesteś :) Chcesz BK to na 24cm pakuj 20cm styro. Edytowane przez Arturo72

Głupotą jest budowa sciany 1W
oj tam oj pozna co to mostki termiczne, co to dokładność murowania itp.

Przecież producentom ciepłych pustaczków grunt pod nogami się pali.. garota przepisów się zaciska .. a ci kombinują, jak jeszcze zwodzić.

Chałupę murowaną .. jadę kupuje bloczki fundamentowe i muruje, cegłę z rozbiórki .. na to 30cm grafitowego i sprawa załatwiona ..

ale ja mam dzewnianyj dom ;) Kurcze w tedy prąd można jakoś tak chyba nawet PV, może jakiś wiatraczek .. straszne elektrownie zaczynają się robić ..

Ba może bez przyłącza prądu w ogóle ? No ale dla fanatyków - polecam dom z drugiej ręki późny bierut .. 40-50cm cegły nie gacony i kocioł śmieciuch ;P

to "najtańsza opcja, a wygaśnięcie kotła wieczorem = nad ranem strzelanie zębami..

Już nauka radziecka zna naiwnych którzy zbudowali dom z porothermu .. cud jakie to miało być .. gdzieś mam artykuł .. jakie to rzeszoto ! termiczne.

Bede na pewno kalkulował koszta. Myślałem nawet o ścianie z bloczków termaliki 48cm o u=0,16 ale to jest temat do ustalenia bo działka jest z wjazdem od południa i projekt domu prawdopodobnie będzie indywidualny. Mam nadzieje ze robiąc taki projekt oszczędzę nieco na materiałach. Jednak prosze o wypowiedz odnośnie ogrzewania kablowego alumulacyjnego.

Gość Arturo72
Mam nadzieje ze robiąc taki projekt oszczędzę nieco na materiałach.
Budujac ścianę 1W nie oszczędzasz a wręcz przeciwnie,generujesz dodatkowe koszty :)Chcesz wiedzieć ile zapłacisz za ogrzewanie zrób audyt energetyczny i poznaj zapotrzebowanie domu na ciepło.

PC powietrzną ..

Oj tam oj .. moi Rodzice też nie mają problemów z rachunkami .. 2kzł za drewno to nie problem ..

ale teraz kiedy jeszcze układ nie podłączony, temperatura bez ogrzewania dobija do średniej dobowej na zewnątrz.

Choć ściany U 0,7 okna skrzyniowe. Gaz to sprawa taka, ciągle pompuje ciepło w dom.. a kocioł to o .. teraz kończy się palić ..do rana temp spada niechby do +15 st i co jest oszczędność ? Kurcze budować nowy dom i myśleć jak sobie uprzykrzyć życie .. kalkulować .. itp.

Ściana 1 W nie nadaje się .. choć papierowo jest "cacy" ale dużo łatwiej o błędy! a jeszcze trzeba liczyć się z mostkami termicznymi, przez brak izolacji.

Szczególnie że BK chłodnie wodę strasznie i pierwszy, drugi sezon to .. parametry przegrody dalekie od tego co podaje producnet..

jak byś się wczytał .. lambda "dry" 0,095 W/mK .. a jak jest nie dry tylko wet ? :lol2: Może jak by tego BK Y dał na poprzek 60cm zrobił gruby mur .. to by doszedł do parametrów ściany Artura.

Ściana jednowarstwowa powinna być zakazana. Każde wylane nadproże, wieniec, ściany fundamentowe, wystająca płyta balkonowa, cokolwiek betonowego, to potężny mostek cieplny, bez żadnej izolacji.

Poza tym 1m3 BK to około 170-180zł, a w tej cenie kupisz nawet styropian grafitowy, który jest 10x cieplejszy i okryjesz nim goły beton. Tynkować trzeba tak, czy siak.

jeszcze jedno pytanie... czy instalacja podłogowa pod PCi musi być inaczej zaprojektowana niż pod kocioł gazowy? Miałem projekt w którym na parterze było 5 pętli (niecale 40m2 uzytkowe - salon aneks wc i schowek) oraz 6 pętli u góry - niecale 70m2 (3 pokoje po 15-17m, łazienka i hol). W innym wątku wyczytałem że pod pompy powinno sie dawać więcej pętli. Jeszcze jakieś inne wskazówki ? Jeśli decydowałbym się na pompę to muszę chyba od nowa przemysleć podłogówkę.