imrahil 26.08.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 grzane grzałką 123 m2, rachunek za CAŁY prąd za okrągły rok około 3 tys. zł (aktualnie mniej, ale ze względu na promocję). w tym rachunku poza grzaniem domu i ciepłej wody jest jeszcze gotowanie, bramy garażowa i wjazdowa, rolety i cała reszta. brak kominka. jak nie ma prądu kilka godzin na dzień, to nic się nie dzieje, bo jak dobrze zaizolujesz dom to żaden problem. w grudniu moja grzałka 6 kW pracowała średnio mniej niż 3 godziny na dobę, w styczniu około 4 godziny na dobę. podstawa to dobra izolacja i dbałość o szczegóły. zrób OZC i wszystko będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.08.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Poczekaj, zaraz "elektrycy" doradzą Ci zakup agregatu i napiszą, że przez kilka godzin przecież nie zamarzniesz. A jak niby można zmarznąć ? Chciałem Cię uświadomić, źe jak nie bedzie prądu, to Ty też będziesz bez ogrzewania, więc nie mędrkuj.... Nawet kominka nie odpalisz. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 26.08.2016 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 grzane grzałką 123 m2, rachunek za CAŁY prąd za okrągły rok około 3 tys. zł (aktualnie mniej, ale ze względu na promocję). w tym rachunku poza grzaniem domu i ciepłej wody jest jeszcze gotowanie, bramy garażowa i wjazdowa, rolety i cała reszta. brak kominka. jak nie ma prądu kilka godzin na dzień, to nic się nie dzieje, bo jak dobrze zaizolujesz dom to żaden problem. w grudniu moja grzałka 6 kW pracowała średnio mniej niż 3 godziny na dobę, w styczniu około 4 godziny na dobę. podstawa to dobra izolacja i dbałość o szczegóły. zrób OZC i wszystko będzie jasne. OZC mogę zrobić jeśli jeszcze nic nie stoi? tylko na podstawie projektu ? Wychodzi na to, że instalacja takiego ogrzewania to tania sprawa, ile kosztowała Cie grzałka ? Co można by połączyć z takim źródłem ogrzewania aby mieć coś awaryjnego ? Z góry przepraszam jeśli moje pytania wydają się mało sensowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.08.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 OZC mogę zrobić jeśli jeszcze nic nie stoi? tylko na podstawie projektu ? Wychodzi na to, że instalacja takiego ogrzewania to tania sprawa, ile kosztowała Cie grzałka ? Co można by połączyć z takim źródłem ogrzewania aby mieć coś awaryjnego ? Z góry przepraszam jeśli moje pytania wydają się mało sensowne te pytania są bardzo dobre, szczególnie że dom jeszcze nie stoi. OZC zrób na podstawie projektu przed budową, żeby wprowadzić jeszcze ewentualne zmiany w izolacji. instalacja ogrzewania elektrycznego to faktycznie tania sprawa. grzałka kosztuje około 400 zł, do tego naczynie wzbiorcze, stycznik do sterowania czasowego i pompa obiegowa oraz termostat pokojowy. u mnie grzałka jest zainstalowana w zbiorniku, ale widziałem na forum grzałkę zainstalowaną bezpośrednio w jakiejś rurce. jako źródło awaryjne u nas nie ma nic, ewentualnie jakiś tani biokominek (może kiedyś). niektórzy koniecznie chcą kominek, wtedy najlepiej jakiś prosty z DGP bez udziwnień typu płaszcz wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.08.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 A jak niby można zmarznąć ? Chciałem Cię uświadomić, źe jak nie bedzie prądu, to Ty też będziesz bez ogrzewania, więc nie mędrkuj.... Nawet kominka nie odpalisz. A właśnie będę mędrkował, bo pompka w obiegu kominkowym pobierająca ok 10-20 watów, zasilana akumulatorem samochodowym i przetwornicą będzie działała bez problemu dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 26.08.2016 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 te pytania są bardzo dobre, szczególnie że dom jeszcze nie stoi. OZC zrób na podstawie projektu przed budową, żeby wprowadzić jeszcze ewentualne zmiany w izolacji. instalacja ogrzewania elektrycznego to faktycznie tania sprawa. grzałka kosztuje około 400 zł, do tego naczynie wzbiorcze, stycznik do sterowania czasowego i pompa obiegowa oraz termostat pokojowy. u mnie grzałka jest zainstalowana w zbiorniku, ale widziałem na forum grzałkę zainstalowaną bezpośrednio w jakiejś rurce. jako źródło awaryjne u nas nie ma nic, ewentualnie jakiś tani biokominek (może kiedyś). niektórzy koniecznie chcą kominek, wtedy najlepiej jakiś prosty z DGP bez udziwnień typu płaszcz wodny. naczynie zbiorcze o jakiej pojemności ? dużo miejsca będzie na to potrzebne ? Rozumiem, że odbywa się to tak, że grzejemy wodę np. w drugiej taryfie, która później jest rozprowadzana w podłogówkę, jak również pobierana do mycia itd. ? Muszę mieć coś awaryjnego, taka moja natura.... może rzeczywiście ten kominek w razie w- ale bez płaszcza wodnego będzie ogrzewał tylko salon chyba, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.08.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 naczynie zbiorcze o jakiej pojemności ? dużo miejsca będzie na to potrzebne ? Rozumiem, że odbywa się to tak, że grzejemy wodę np. w drugiej taryfie, która później jest rozprowadzana w podłogówkę, jak również pobierana do mycia itd. ? Muszę mieć coś awaryjnego, taka moja natura.... może rzeczywiście ten kominek w razie w- ale bez płaszcza wodnego będzie ogrzewał tylko salon chyba, prawda ? Naczynie wzbiorcze ma pojemność od kilku do kilkunastu litrów (ma wyrównać ciśnienie w układzie w czasie rozszerzania temperaturowego cieczy). Pomyliłaś z buforem, którego pojemność liczymy w setkach litrów a duże nawet powyżej 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.08.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 naczynie zbiorcze o jakiej pojemności ? dużo miejsca będzie na to potrzebne ? Rozumiem, że odbywa się to tak, że grzejemy wodę np. w drugiej taryfie, która później jest rozprowadzana w podłogówkę, jak również pobierana do mycia itd. ? Muszę mieć coś awaryjnego, taka moja natura.... może rzeczywiście ten kominek w razie w- ale bez płaszcza wodnego będzie ogrzewał tylko salon chyba, prawda ? naczynie powinien dobrać hydraulik. u mnie kotłownia mieści się w schowku pod schodami. wodę do mycia grzeję w oddzielnym bojlerze za 600 czy 700 zł tylko w taniej taryfie. ogrzewanie też chodzi w taniej taryfie - ładuje się gruba podłogówka. kominek bez płaszcza, ale z DGP, czyli dystrybucją gorącego powietrza, powinien objąć zasięgiem większość powierzchni domu. jeśli to ma być źródło awaryjne, to wystarczy. dla nas wystarczy ewentualnie biokominek - rozwiązanie sporo tańsze. w kominku i tak nie miałby kto napalić poza sytuacjami awaryjnymi. przy kilkunastogodzinnym braku prądu gorszy problem niż brak ogrzewanie to będzie jeśli akurat rolety będą opuszczone albo nie będzie jak obiadu ugotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 26.08.2016 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 naczynie powinien dobrać hydraulik. u mnie kotłownia mieści się w schowku pod schodami. wodę do mycia grzeję w oddzielnym bojlerze za 600 czy 700 zł tylko w taniej taryfie. ogrzewanie też chodzi w taniej taryfie - ładuje się gruba podłogówka. kominek bez płaszcza, ale z DGP, czyli dystrybucją gorącego powietrza, powinien objąć zasięgiem większość powierzchni domu. jeśli to ma być źródło awaryjne, to wystarczy. dla nas wystarczy ewentualnie biokominek - rozwiązanie sporo tańsze. w kominku i tak nie miałby kto napalić poza sytuacjami awaryjnymi. przy kilkunastogodzinnym braku prądu gorszy problem niż brak ogrzewanie to będzie jeśli akurat rolety będą opuszczone albo nie będzie jak obiadu ugotować. Czyli masz dwa bojlery ? Jeden na wodę do mycia drugi do podłogówki ? Dobrze rozumiem ? Orientujesz sie ile taki malutki kominek z DGP z cała instalacją może kosztować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.08.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Czyli masz dwa bojlery ? Jeden na wodę do mycia drugi do podłogówki ? Dobrze rozumiem ? Orientujesz sie ile taki malutki kominek z DGP z cała instalacją może kosztować ? tak, zgadza się. jest kilka możliwości, np. kocioł, bufor z grzałką, bufor z grzałką dla CO i CWU grzanego wężownicą przepływowo (tutaj nie trzeba oddzielnego bojlera do CWU) albo grzałka bezpośrednio w rurze. co do kosztów kominka - nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 26.08.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 i co w sytuacji jak prądu zabraknie? mieszkam w takiej okolicy, gdzie dość często go zabierają, czasem nawet na kilka godzin. Bez prądu żadne nowoczesne ogrzewanie nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.08.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) A właśnie będę mędrkował, bo pompka w obiegu kominkowym pobierająca ok 10-20 watów, zasilana akumulatorem samochodowym i przetwornicą będzie działała bez problemu dwa dni. Czyli jesteś dokładnie w tej samej sytuacji, co inwestor ogrzewający dom prądem. Tak, jak napisał poprzednik bez prądu żadne nowoczesne źródło ciepła nie zadziała. Ty w przypadku braku prądu kotła też nie uruchomisz i musisz zadbać o rezerwę. A grzałka + kominek to jednak dużo niższy koszt, niż gaz + kominek. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 26.08.2016 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 pomalutku temat zaczyna mi się rozjaśniać, w projekcie mam podaną taką wartość : EP 45,37 kWh(m2·rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 26.08.2016 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 fajnie było by mieć wszystko : grzałkę i grzanie prądem + kocioł na gaz + kominek z DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 26.08.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Czyli masz dwa bojlery ? Jeden na wodę do mycia drugi do podłogówki ? Dobrze rozumiem ? Orientujesz sie ile taki malutki kominek z DGP z cała instalacją może kosztować ? Kominek jest fajny przez pierwszy rok Nie wiem dokładnie ile kosztuje DGP ale podejrzewam, że min 8-10 tys :/ Brak kominka + 3 - 5 tyś oszczędności na kominie Zamiast kominka - WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 26.08.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Przede wszystkim - dom akumulacyjny, szczelny. To pozwala zapomnieć Ci o ew. brakach prądu. A w przypadku małego zapotrzebowania na energię i totalnego braku prądu przy siarczystych mrozach, dogrzejesz go (po jakimś czasie - np. po dniu) np. biokominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 26.08.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Do tego mam kominek z płaszczem wodnym wpięty w układ ogrzewania podłogowego. Pozdrawiam. A co zrobisz z nadmiarem ciepła z kominka ?? ( optymalna temp. pracy to ok 65-70 st ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.08.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 A co zrobisz z nadmiarem ciepła z kominka ?? ( optymalna temp. pracy to ok 65-70 st ) Rozpalam taką ilość paliwa żeby nadmiar nie wystąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) ARTURO napisała na priv, jeśli będziesz miał chwileczke zerknij proszę Nic nie doszło bo mam zawalona skrzynkę a nie chce mi się czyścić Pisz tutaj jak coś no chyba,że chcesz się umówić na kawkę Pompa ciepła to ok.5tys.zł drożej niż gaz ale za to w eksploatacji znacznie tańsza niż gaz czyli albo prąd albo pompa ciepła p-w a nie g-w. Przede wszystkim zrób OZC. kWh z prądu i z gazu masz wyżej a 1kWh z pompy to ok.0,10zł czyli co będzie bardziej korzystne dla Ciebie zależy od potrzeb domu na energię do ogrzewania i dla cwu. Bez ogrzewania temp w domu spada 0,5-1st.C na dobę czyli nie zamarzniesz nawet przez kilka dni bez prądu Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 26.08.2016 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 W sumie daleko nie ma .... Możesz napisać jak wysokie rachunki Ty płacisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts