Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy grzanie prądem ?

monika91

Recommended Posts

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakkolwiek nie wniosę nic do dyskusji, to z ciekawości: jaki dom, jak zbudowany, jaka izolacja, jaki bufor?

grzane 123 m2 (całkowicie odizolowane od reszty, m.in. garaż, gdzie nie mam izolacji pod podłogą, na ścianach 10 cm styro, na stropie 15 cm). piętrowy dom z silikatu na płycie, izolacja to 25 cm podłoga, 30 cm grafit ściany, 50 cm strop. do tego większość okien od południa i WM z odzyskiem ciepła i duża dbałość o szczegóły (eliminację mostków). bufor 200 litrów - taki zamiast kotła, ale można nim pogrzać godzinę lub dwie w drogiej taryfie.

co do pelletu - 1 kWh kosztuje ponoć tyle co z gazu, czyli niewiele mniej niż prąd w taniej taryfie. dla kilkuset zł oszczędności w stosunku do prądu nie zdecydowałbym się na dodatkowe pomieszczenie, komin z obróbkami, drogi kocioł itd. (czyli w sumie kilkadziesiąt tys. zł więcej niż moja kotłownia). wolałem te pieniądze przeznaczyć na poprawę parametrów domu. w sumie mój system grzewczy z izolacją, oknami i WM kosztował mniej niż standardowa izolacja z systemem na pellet, a rachunki mam niższe, ogrzewanie mniej awaryjne i pełni bezobsługowe.

Edytowane przez imrahil

Dlatego podaję w stopce swój metraż, żeby był punkt odniesienia

Autorka będzie miała nawet nieco mniejszy, a po wykończeniu poddasza trochę większy (po podłogach).

Jeśli odpowiednio ociepli dom, koszt będzie porównywalny.

Edytowane przez fotohobby

Ja znów zastanawiam się nad grzaniem pompą ciepła a prądem (piece akumulacyjne II taryfa sterowanie elektroniczne).

Piece akumulacyjne wychodzą dużo taniej niż instalacja CO i pompa ciepła. A II taryfa prądu i spore oszczędności na komfortowej regulacji temperatury w pomieszczeniach skłania mnie jednak ku ogrzewaniu piecami akumulacyjnymi..

Komfort jest rewelacyjny, automat czuwa nad dokładną temperaturą w pomieszczeniach, sam podnosi i obniża temperaturę (18st w nocy, 21st jak ktoś jest w domu i 16st jak nikogo nie ma). A piec do ogrzania pomieszczenia z 16 do 21stopni potrzebuje max 15 minut...

Pompą ciepła jednak tego nie uzyskam i bezwładność instalacji jest nieporównywalnie większa.

Gość Arturo72
Aktualnie mieszkam w kamienicy (ocieplonej 20cm styropianu) i sprawdza się idealnie. Nie wiem jak będzie w domu ze ścianami U=0,15.

W takim domu nie ma szansy,żeby temperatura z 21st.C spadła do 18st.C w ciągu paru godzin,bardziej paru dob.

Gość Arturo72
Czyli różnice ogrzewania pomiędzy pompą a ogrzewaniem elektrycznym będą stosunkowo małe. Rzędu 100/mc (1200 rocznie). Male oczywiście biorąc pod uwagę koszty inwestycji.

Na samym ogrzewaniu tylko,do tego dochodzi cwu czyli u mnie stosunek c.o do cwu to prawie 50/50 bo c.o to 1700kWh a cwu 1500kWh.

Róznica w koszcie inwestycji między prądem a pompą to ok.10-15tys.zł.

Ale jakoś nie chce mi się wierzyć ze energooszczędny dom tak mocno trzyma temperaturę :-)

Niektórzy do tej pory nie wierzą,że z temp.-20st.C wytwarzane jest ciepło :D

Dom energooszczędny to nie tylko małe straty ciepła ale też i akumulacyjność ścian i wylewki bo kilkaset ton betonu tak szybko nie ostudzisz czyli duża bezwładność domu.

Edytowane przez Arturo72

Na samym ogrzewaniu tylko,do tego dochodzi cwu czyli u mnie stosunek c.o do cwu to prawie 50/50 bo c.o to 1700kWh a cwu 1500kWh.

Róznica w koszcie inwestycji między prądem a pompą to ok.10-15tys.zł.

Niektórzy do tej pory nie wierzą,że z temp.-20st.C wytwarzane jest ciepło :D

Dom energooszczędny to nie tylko małe straty ciepła ale też i akumulacyjność ścian i wylewki bo kilkaset ton betonu tak szybko nie ostudzisz czyli duża bezwładność domu.

Coć takiego. Nie może być!

Gość Arturo72
Coć takiego. Nie może być!

No może być.

A jak to u Ciebie wygląda ?

Zapotrzebowanie domu na ciepło i potrzeby na cwu ?

Rzucisz dane i wyliczenia czy musisz iść do sąsiada zapytać się ile jego dom potrzebuje energii na ogrzewanie i ile jego domownicy potrzebują energii na kapanie się ?

Będziesz mieszkał w domu sąsiada i u niego się kapal ?

No może być.

A jak to u Ciebie wygląda ?

Zapotrzebowanie domu na ciepło i potrzeby na cwu ?

Rzucisz dane i wyliczenia czy musisz iść do sąsiada zapytać się ile jego dom potrzebuje energii na ogrzewanie i ile jego domownicy potrzebują energii na kapanie się ?

Będziesz mieszkał w domu sąsiada i u niego się kapal ?

Nigdzie nie będę chodził. Stać mnie na normalne życie, bez chorych wyliczeń!