Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy grzanie prądem ?

monika91

Recommended Posts

Na samym ogrzewaniu tylko,do tego dochodzi cwu czyli u mnie stosunek c.o do cwu to prawie 50/50 bo c.o to 1700kWh a cwu 1500kWh.

Róznica w koszcie inwestycji między prądem a pompą to ok.10-15tys.zł.

Przy samej pompie PC czy mówimy o całej instalacji? (czekam aktualnie na wyceny, a z pierwszych wstępnych informacji rozstrzał cen jest spory)

Instalacja pieców akumulacyjnych z programatorem czasowym (7 dni) i dynamicznym rozładowaniem to koszt do 15k

Niektórzy do tej pory nie wierzą,że z temp.-20st.C wytwarzane jest ciepło :D

Dom energooszczędny to nie tylko małe straty ciepła ale też i akumulacyjność ścian i wylewki bo kilkaset ton betonu tak szybko nie ostudzisz czyli duża bezwładność domu.

Przy ytongu też?

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Przy samej pompie PC czy mówimy o całej instalacji? (czekam aktualnie na wyceny, a z pierwszych wstępnych informacji rozstrzał cen jest spory)

Instalacja pieców akumulacyjnych z programatorem czasowym (7 dni) i dynamicznym rozładowaniem to koszt do 15k

Przy ytongu też?

Całej instalacji. Zależnie od obciążenia cieplnego pompa ciepła z zasobnikiem cwu to koszt 20-22tys.zł a prąd czyli kocioł elektryczny lub bufor z grzałką + bojler to ok.5-7tys.zl..

Rostrzal cen jest spory bo niektórzy chcą lub nawet uwielbiaja być traktowani jak jelenie lub owce do strzyżenia nie mając pojęcia czego dokładnie chcą a instalartorzy to wykorzystują lojac i dojac takie owce :)

Np Ty,obciążenia cieplne domu Twojego jakie jest ?

:D

Jak odpowiedź będzie brzmiała yyyyy,aaaaa to znaczy,że jesteś taką potencjalną owca do strzyzenia i losiem :D

Zadałeś konkretne pytanie czy tylko "chcem pompe" ? :D

Przy ytongu też?

Przy BK wylewka to ok.8-10m3 betonu nagrzanego i stabilizujacego temperaturę w domu.

Jak szybko schlodzisz i czym taką masę betonu o 1st.C ?

I to jest właśnie jedna z zalet podlogowki czyli duża bezwładność.

Edytowane przez Arturo72

Całej instalacji. Zależnie od obciążenia cieplnego pompa ciepła z zasobnikiem cwu to koszt 20-22tys.zł a prąd czyli kocioł elektryczny lub bufor z grzałką + bojler to ok.5-7tys.zl..

Rostrzal cen jest spory bo niektórzy chcą lub nawet uwielbiaja być traktowani jak jelenie lub owce do strzyżenia nie mając pojęcia czego dokładnie chcą a instalartorzy to wykorzystują lojac i dojac takie owce :)

Np Ty,obciążenia cieplne domu Twojego jakie jest ?

Jak odpowiedź będzie brzmiała yyyyy,aaaaa to znaczy,że jesteś taką potencjalną owca do strzyzenia i losiem :D

Zadałeś konkretne pytanie czy tylko "chcem pompe" ? :D

6,8kW (powierzchnia użytkowa 138, całkowita 205), przy czym to projektowe a dodatkowo wymieniam wentylację grawitacyjną na mechaniczną z rekuperacją.

Co do cen biorę pod uwagę koszt PC oraz instalacji ogrzewania podłogowego.

Ciężko mi teraz podać jakieś kwoty bo czekam na wyceny :) (ciągle nie wiem ile będzie kosztowało ogrzewanie podłogowe i cała armatura)

ale chciałbym porównać koszt PC wraz z całą instalacją CO w domu (ogrzewanie podłogowe, grzejniki i cała armatura).

W elektrycznym biorę pod uwagę piece akumulacyjne które w całym domu wraz z instalacją będą kosztowały 12-15k.

Przy BK wylewka to ok.8-10m3 betonu nagrzanego i stabilizujacego temperaturę w domu.

Jak szybko schlodzisz i czym taką masę betonu o 1st.C ?

I to jest właśnie jedna z zalet podlogowki czyli duża bezwładność.

Faktycznie ciężko będzie wychładzać

Gość Arturo72
6,8kW (powierzchnia użytkowa 138, całkowita 205), przy czym to projektowe a dodatkowo wymieniam wentylację grawitacyjną na mechaniczną z rekuperacją.

Co do cen biorę pod uwagę koszt PC oraz instalacji ogrzewania podłogowego.

Ciężko mi teraz podać jakieś kwoty bo czekam na wyceny :) (ciągle nie wiem ile będzie kosztowało ogrzewanie podłogowe i cała armatura)

ale chciałbym porównać koszt PC wraz z całą instalacją CO w domu (ogrzewanie podłogowe, grzejniki i cała armatura).

W elektrycznym biorę pod uwagę piece akumulacyjne które w całym domu wraz z instalacją będą kosztowały 12-15k.

Faktycznie ciężko będzie wychładzać

Rozpatrując i siebie ogrzewanie elektryczne interesowałem się piecami akumulacyjnymi ale było to najgorsze rozwiązanie.

Wolałbym już pakować do domu kable tak znienawidzone niż te piece.

Chcesz grzać prądem to albo kocioł typu kospel albo bufor z grzałką.

Ale co z cwu ?

A jak zależy Ci na kosztach to najtaniej będzie wstawić do każdego pomieszczenia farelke po ok.60zl i będzie super ciepło.

Edytowane przez Arturo72

Rozpatrując i siebie ogrzewanie elektryczne interesowałem się piecami akumulacyjnymi ale było to najgorsze rozwiązanie.

Wolałbym już pakować do domu kable tak znienawidzone niż te piece.

Chcesz grzać prądem to albo kocioł typu kospel albo bufor z grzałką.

Ale co z cwu ?

A co takiego jest nie tak z piecami akumulacyjnymi? Ja mam teraz w mieszkaniu dwa i jestem mega zadowolony.

Cena ma znaczenie ale jednak kwestia wygody również.

Piecem akumulacyjnym mogę podnieść temperaturę pomieszczenia (20m2) o 2-3 stopnie w 15 minut...

Żona lubi ciepło i czasem lubi się "dogrzać", czasem i mi nie wystarcza zimą 21st - ustawiam 23 i mam je naprawdę szybko

A przy ogrzewaniu podłogowym nie dość że podwyższam temp. w całym domu to ma dużą bezwładność, a piecami steruję osobno każde pomieszczenie (dokładnie!) do konkretnej temperatury.

CWU bojler w II taryfie lub kolektor słoneczny.

Gość Arturo72
A co takiego jest nie tak z piecami akumulacyjnymi? Ja mam teraz w mieszkaniu dwa i jestem mega zadowolony.

Cena ma znaczenie ale jednak kwestia wygody również.

Piecem akumulacyjnym mogę podnieść temperaturę pomieszczenia (20m2) o 2-3 stopnie w 15 minut...

Żona lubi ciepło i czasem lubi się "dogrzać", czasem i mi nie wystarcza zimą 21st - ustawiam 23 i mam je naprawdę szybko

A przy ogrzewaniu podłogowym nie dość że podwyższam temp. w całym domu to ma dużą bezwładność, a piecami steruję osobno każde pomieszczenie (dokładnie!) do konkretnej temperatury.

CWU bojler w II taryfie lub kolektor słoneczny.

No niestety ale te piece nie mają nic wspólnego z wygodą i komfortem życia,sam o tym pisałeś że nie sa w stanie utrzymać komfortowej temperatury w domu non stop.

Z tego względu był to dla mnie badziew i dlatego wolalbym kable niż ten badziew.

Człowieku,piszemy o domu codziennie uzytkowanym a nie hotelu gdzie podnosi się temperaturę dopiero jak goście przyjadą.

W normalnym domu te piece zważywszy na komfort życia nie mają racji bytu.

Edytowane przez Arturo72

No niestety ale te piece nie mają nic wspólnego z wygodą i komfortem życia,sam o tym pisałeś że nie sa w stanie utrzymać komfortowej temperatury w domu non stop.

Z tego względu był to dla mnie badziew i dlatego wolalbym kable niż ten badziew.

Człowieku,piszemy o domu codziennie uzytkowanym a nie hotelu gdzie podnosi się temperaturę dopiero jak goście przyjadą.

Nigdzie nie napisałem że piec nie jest w stanie utrzymać komfotrowej temperatury - jest w stanie i to idealnie co do 1st.

Komfort dla mnie to możliwość obniżenia temeratury w nocy do 18st. (tak się śpi lepiej i tak zresztą zalecają wszyscy lekarze ;) )

W dzień 21 st. a jak chcę 23 to mam w 15 minut...

to jest komfort :)

A zaletą dodatkową jest możliwość ustawienia niższej temeratury (automatycznie) jak nie ma nikogo w domu do 16st. - czyli zysk dla portfela :)

Moje standardowe programy ogrzewania:

6:30-9:00 - 21 stopni (nie wstajemy wcześniej jak o 7:00 i zawsze rano jest 21)

9:00-14:30 - 16 stopni (z pracy wracam nie wcześniej niż o 15)

14:30-23 - 21 st

23:00-6:30 18st

ogrzanie o 2 stopnie zajmuje nie więcej niż 15 minut. i tu mam wygodę spania w nocy w niższej temperaturze i oszczędność dla portfela

Ja tego używam od 7 lat i jest naprawdę wygodnie, automatycznie i wbrew pozorom oszczędnie.

Edytowane przez radar22

Piszę o nowoczesnych piecach akumulacyjnych a nie o starych rupieciach.

Używam dimplexów z rozładowaniem dynamicznym z programatorem

thermoval TVT08P plus dimplex VFMi 30

http://www.thermovalpolska.pl/pl/component/mb2portfolio/project/16-tvt-08-p-regulator-z-programem-tygodniowym

http://dimplex.pl/product/vfmi-30/

Gość Arturo72
Nigdzie nie napisałem że piec nie jest w stanie utrzymać komfotrowej temperatury - jest w stanie i to idealnie co do 1st.

Komfort dla mnie to możliwość obniżenia temeratury w nocy do 18st. (tak się śpi lepiej i tak zresztą zalecają wszyscy lekarze ;) )

W dzień 21 st. a jak chcę 23 to mam w 15 minut...

to jest komfort :)

A zaletą dodatkową jest możliwość ustawienia niższej temeratury (automatycznie) jak nie ma nikogo w domu do 16st. - czyli zysk dla portfela :)

Moje standardowe programy ogrzewania:

6:30-9:00 - 21 stopni (nie wstajemy wcześniej jak o 7:00 i zawsze rano jest 21)

9:00-14:30 - 16 stopni (z pracy wracam nie wcześniej niż o 15)

14:30-23 - 21 st

23:00-6:30 18st

ogrzanie o 2 stopnie zajmuje nie więcej niż 15 minut. i tu mam wygodę spania w nocy w niższej temperaturze i oszczędność dla portfela

Ja tego używam od 9 lat i jest naprawdę wygodnie, automatycznie i wbrew pozorom oszczędnie.

Wbrew pozorom to takiego handlarza ludzie inteligentni rozpoznają na kilometr :D

Nie masz zielonego pojęcia o tym jak zachowują się nowe domy. Zmień forum na stare rudere tam znajdziesz klientów.

Piszesz jedną wielką bzdurę,typową papkę marketingową dla idiotow i właśnie takich losiow jakich szukasz.

Wbrew pozorom oszczędnie to zależy od domu a nie czym się grzeje bo te piece to COP1 tak jak grzałka i kable a mają ten minus że w porównaniu do kabli i grzałki mają zerowa akumulacje

Edytowane przez Arturo72

Wbrew pozorom to takiego handlarza ludzie inteligentni rozpoznają na kilometr :D

Nie masz zielonego pojęcia o tym jak zachowują się nowe domy. Zmień forum na stare rudere tam znajdziesz klientów.

Piszesz jedną wielką bzdurę,typową papkę marketingową dla idiotow i właśnie takich losiow jakich szukasz.

Wbrew pozorom oszczędnie to zależy od domu a nie czym się grzeje bo te piece to COP1 tak jak grzałka i kable a mają ten minus że w porównaniu do kabli i grzałki mają zerowa akumulacje

Chyba kolego masz coś nie tak z głową, nic nie sprzedaję i nie szukam klientów.

Nie piszę bzdur a jedynie opisuję ogrzewanie jakie mam teraz w mieszkaniu. O tym jak się zachowuje ogrzewanie w nowym domu nie mam pojęcia to fakt - bo dopiero planuję budowę w przyszłym roku. I dlatego piszę na forum żeby poznać opinie.

Piece to COP1 ale w II farfie, ale jak widzę nie pogadamy normalnie.

Gość Arturo72

Nie pogadamy se bo dla handlarzy dupiacych bzdury nie mam litości.

Ile energii zuzywasz na podniesienie temp.z 16.st.C do 23st.C i jak to jest możliwe ?

Może zacznij operować kWh a nie debilna sieczka marketingowa ?

Edytowane przez Arturo72

Nie pogadamy se bo dla handlarzy dupiacych bzdury nie mam litości.

Ile energii zuzywasz na podniesienie temp.z 16.st.C do 23st.C i jak to jest możliwe ?

Może zacznij operować kWh a nie debilna sieczka marketingowa ?

Poszukaj psychiatry bo to się nazywa paranoja.

Jeden z pieców które mam w domu akumuluje do 24 kWh, nagrzewa poprzez nadmuch powietrza więc różnica temperatur jest szybko odczuwalna.

Gość Arturo72
Poszukaj psychiatry bo to się nazywa paranoja.

Jeden z pieców które mam w domu akumuluje do 24 kWh, nagrzewa poprzez nadmuch powietrza więc różnica temperatur jest szybko odczuwalna.

No proszę bardzo :)

Czyli przy okazji sam otwiera okna,żeby temperatura spadła o 5st.C w przeciągu paru minut ?

Dalej jedziemy sieczką marketingową ?

Nie masz debili przed sobą tylko inwestorów już mieszkających.

Gość Arturo72
Czasu spadku temperatury nie mierzyłem, ale w nocy temp. jednak spada w mieszkaniu (stara kamienica).

To już Ci proponowałem zmienić forum na stare rudere a nie promować jakiś badziew wśród nowych domów.

Przy okazji,w takiej starej ruderze za energię z COP1 do ogrzewania zapłacisz majątek.

Z ciekawości ile kWh zużywasz na ogrzewanie ?

Edytowane przez Arturo72

To już Ci proponowałem zmienić forum na stare rudere a nie promować jakiś badziew wśród nowych domów.

Przy okazji,w takiej starej ruderze za energię z COP1 do ogrzewania zapłacisz majątek.

Z ciekawości ile kWh zużywasz na ogrzewanie ?

Nie mam pod ręką FV żeby sprawdzić ile, ale rachunek jest mniej więcej na 320zł/mc (ogrzewanie + wszystko na prąd - suszarka do prania, kuchnia itd...)

W porównaniu ze znajomymi podłaczonymi do miejskiej sieci płacę mniej.

Gość Arturo72
Nie mam pod ręką FV żeby sprawdzić ile, ale rachunek jest mniej więcej na 320zł/mc (ogrzewanie + wszystko na prąd - suszarka do prania, kuchnia itd...)

W porównaniu ze znajomymi podłaczonymi do miejskiej sieci płacę mniej.

Pytam się o ilość energii zuzyta na cele grzewcze tylko i wyłącznie a nie ile płacisz za prąd i nie to ile sasiedzi płacą.

Rozumny jesteś człowiek czy jakis niezbyt tomny ?

Ja w bloku za ogrzewanie miejskie placilem ponad 2000zl rocznie a teraz 500zl za sezon grzewczy w metrażu 2 razy większym i o czym to świadczy ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Oczywiście jako normalny człowiek instaluję w mieszkaniu sublicznik na ogrzewanie :)

Zatem ile energii zuzywasz na ogrzewanie w swojej kamienicy swoim badziewiem ?

Na jakiej podstawie uważasz,że ten badziew jest lepszy od kabli czy grzałki ?

Bo ja wiem na jakiej podstawie jest gorszy od kabli czy grzałki zużywając tyle samo energii.

Edytowane przez Arturo72