Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy grzanie prądem ?

monika91

Recommended Posts

Moze troche sprostowania, II taryfa w G12w to 26,15 gr (Tauron o/Bielsko Biała), bufor z automatyką, pompami obiegowymi i cyrkulacyjnymi, osprzetęm, naczyniem przeponowym itd po kosztach zakupu to najmniej 8 tys (bufor 1000l z wezownicą 4-8 m2), chyba ze bufor to samoróbka i wszystko złozysz sam.

Co do reszty to calkowita racja, z tym ze trzeba uwzglednic regionalne ceny gazu i prądu, bo co jest opłacalne na terenie Tauronu nie musi byc tak samo opłacane a terenie np. PGE.

Tkwisz w tym na codzień, to zapewne masz rację. Koszty te liczyłem post factum, więc może może bez wystarczajacego zaangażowania.

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tkwisz w tym na codzień, to zapewne masz rację. Koszty te liczyłem post factum, więc może może bez wystarczajacego zaangażowania.

To ze inwestycja w gaz jest nieopłacalna a przynajmniej na terenie Tauronu usiłuje przekonywac chociaz troche nieudolnie Arturo, to wynika z kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych. Ogolnie inwestorzy boją sie czystego prądu, nie wiedzą jakie sa ceny w taryfach G12xx i dlatego tak bezkrytycznie wybierają gaz. Ty sie przekonałes na własne skorze ze warto było sie zainteresowac prądem przed podjeciem kluczowych decyzji, dobrze ze opisałes swoje spostrzezenia, moze to skłoni niektórych do zastanowienia sie nad tym wyborem.

powiedzmy, że zdecydowała bym się na prąd. Czy jest jakikolwiek sens zrobic podłącz gazu, tak żeby później ewentualnie kupic piec na gaz i zmienić ogrzewanie na gazowe ? To pewnie podwójny wydatek bo na początkowym etapie zaoszczędzę tylko na piecu, bo i tak wszystko trzeba wcześniej zainstalować prawda ? Widze, że to ogrzewanie prądem to naprawdę moze być dobry wybór przy mojej powierzchni domu, ale jak kiedyś ten prąd pójdzie ostro w górę, to co wtedy ? Dziś był u mnie wujek i mówił, że skończył właśniej domowej roboty kolektory, czy jak to można nazwać, twierdzi, że przez cała wiosnę, lato i w jesieni kiedy będzie grzało słoneczko pozwoli mu to na ogrzanie wody- do gotowania, kąpania. Fajna sprawa tym bardziej, że koszt 1 "czegoś takiego" to jedyne 300 zł. Jeszcze pytanko czy jak prąd to koniecznie WM ??

powiedzmy, że zdecydowała bym się na prąd. Czy jest jakikolwiek sens zrobic podłącz gazu, tak żeby później ewentualnie kupic piec na gaz i zmienić ogrzewanie na gazowe ? To pewnie podwójny wydatek bo na początkowym etapie zaoszczędzę tylko na piecu, bo i tak wszystko trzeba wcześniej zainstalować prawda ? Widze, że to ogrzewanie prądem to naprawdę moze być dobry wybór przy mojej powierzchni domu, ale jak kiedyś ten prąd pójdzie ostro w górę, to co wtedy ? Dziś był u mnie wujek i mówił, że skończył właśniej domowej roboty kolektory, czy jak to można nazwać, twierdzi, że przez cała wiosnę, lato i w jesieni kiedy będzie grzało słoneczko pozwoli mu to na ogrzanie wody- do gotowania, kąpania. Fajna sprawa tym bardziej, że koszt 1 "czegoś takiego" to jedyne 300 zł. Jeszcze pytanko czy jak prąd to koniecznie WM ??

Z jakiego powodu prąd ma isc ostro w góre przy braku jednoczesnej podwyzki cen gazu, juz teraz coraz wiecej energii elektrycznej wytwarzane jest z gazu. Ceny prądu i gazu są ze sobą powiązane, mogą sie pojawic pewne odchyłki od relacji cen obecnych ale nie powinny byc duze. Co wm to tyle juz na tym forum na pisano na ten temat ze szkoda powtarzac, brak wm jednakowo oddziaływuje na grzanie pradem czy gazem

Gość Arturo72
powiedzmy, że zdecydowała bym się na prąd. Czy jest jakikolwiek sens zrobic podłącz gazu, tak żeby później ewentualnie kupic piec na gaz i zmienić ogrzewanie na gazowe ?

Nie ma najmniejszego sensu.Ja w dalszym ciągu mam przyłacze przed działką a nie w domu.

Widze, że to ogrzewanie prądem to naprawdę moze być dobry wybór przy mojej powierzchni domu, ale jak kiedyś ten prąd pójdzie ostro w górę, to co wtedy ?

A myślisz,że wtedy gaz ziemny nie pójdzie do góry ?

Ile Twój dom zużyje energii na ogrzewanie i cwu ?

Od tego zacznij bo masz jakiś wstręt widzę do cyferek ;)

Jeszcze pytanko czy jak prąd to koniecznie WM ??

Nie koniecznie ale WM to skuteczna i komfortowa wentylacja tym bardziej w nowych szczelnych domach i obojetnie czym byś grzała WM jest zalecana do nowych domów.

tak na pewno zlece wykonanie takiego zapotrzebowania. W takim razie może prąd + kominek (tym bardziej, że mamy swój las, w razie czego drzewo zawsze będzie...) Wychodzi na to ze prad i kominek wyjdzie prawie tyle co gaz. I jeszcze dopowiem, że nie chodzi mi o ogrzewanie, które będzie jak najmniej obsługowe tylko najtańsze pózniej w eksploatacji, przy założeniu, że nie wydamy teraz na niego krocie.

Gość grend
... kiedy ostatnio była porzadna zima ? albo pospekulujmy - kiedy bedzie porządna zima ??? Za rok ? za 10 lat ? . Jeżeli nadal w aurze się nic nie zmieni to dla domów około 100 metrowych tylko prąd...

Gość Arturo72

I jeszcze dopowiem, że nie chodzi mi o ogrzewanie, które będzie jak najmniej obsługowe tylko najtańsze pózniej w eksploatacji, przy założeniu, że nie wydamy teraz na niego krocie.

No to powietrzna pompa ciepła,nie dużo droższa w inwestycji od gazu a rachunki za ogrzewanie i cwu będą symboliczne.

Taniej niż węglem i drewnem kupionym :)

Gość Arturo72
A ja mam takową w postaci klimy. Chcesz płacić te symboliczne rachunki? Jeśli taj to płać. Jeśli nie to nie pieprz głupot!

No dokladniadnie masz pompę powietrze-powietrze i chlodzisz nie wykorzystując tańszej taryfy.

Dla Twojej wiedzy:

1kWh z gazu ziemnego 0,22-0,25zł

1kWh z prądu w taryfie G12W 0,26-0,30zl

1kWh z powietrznej pompy z COP3 czyli 0,26-0,30/3=0,09-0,10zł

1kWh z ekogroszka 0,15-0,17zł

Ale co Ty możesz o tym wiedzieć jak masz WG :D

Czyli biorąc pod uwagę mój dom który na c.o i cwu potrzebuje ok.10000kWh

Grzejac gazem placilbym rocznie 2200-2400zł

Grzejac prądem placilbym rocznie 2600-3000zł

Grzejac pompa p-w płacę rocznie niecały 1000zl(3300kWh)

Czyli grosze w porowaniu do prądu i gazu.

Grzejac syfem wegielnym placilbym 1500-1700zł.

Edytowane przez Arturo72

No dokladniadnie masz pompę powietrze-powietrze i chlodzisz nie wykorzystując tańszej taryfy.

Dla Twojej wiedzy:

1kWh z gazu ziemnego 0,22-0,25zł

1kWh z prądu w taryfie G12W 0,26-0,30zl

1kWh z powietrznej pompy z COP3 czyli 0,26-0,30/3=0,09-0,10zł

1kWh z ekogroszka 0,15-0,17zł

Ale co Ty możesz o tym wiedzieć jak masz WG :D

Czyli biorąc pod uwagę mój dom który na c.o i cwu potrzebuje ok.10000kWh

Grzejac gazem placilbym rocznie 2200-2400zł

Grzejac prądem placilbym rocznie 2600-3000zł

Grzejac pompa p-w płacę rocznie niecały 1000zl(3300kWh)

Czyli grosze w porowaniu do prądu i gazu.

Grzejac syfem wegielnym placilbym 1500-1700zł.

Teoria i nic więcej. Czyli kicha!!!

Gość Arturo72
Teoria i nic więcej. Czyli kicha!!!

Czwarty sezon grzewczy w moim przypadku się już zbliża :D

Całościowe zużycie energii na c.o+cwu u mnie w dzienniku na podliczniku od 2013r.

Grzane 100% w tańszej taryfie.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Czyli grzejesz gazem, prądem i węglem jednocześnie. Szacun! W przeciwnym wypadku, skąd te wyliczenia?

Po pierwsze z OZC,przed budową wiedziałem ile mój dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie a zużycie energii na cwu przewidywalem z dotychczasowego zużycia mieszkając w bloku.

Dlatego olalem gaz ziemny który mam przy działce na korzyść ogrzewania prądem.

Po drugie każde medium grzewcze dostarcza energię grzewczą,jednostka energii to kWh zatem z każdego paliwa wylicza się koszt wytworzenia energii czyli koszt jednostki kWh.

tak na pewno zlece wykonanie takiego zapotrzebowania. W takim razie może prąd + kominek (tym bardziej, że mamy swój las, w razie czego drzewo zawsze będzie...) Wychodzi na to ze prad i kominek wyjdzie prawie tyle co gaz. I jeszcze dopowiem, że nie chodzi mi o ogrzewanie, które będzie jak najmniej obsługowe tylko najtańsze pózniej w eksploatacji, przy założeniu, że nie wydamy teraz na niego krocie.

Polecam do twojego domu wodne ogrzewanie podłogowe zasilane elektrycznie.

Jeśli już kominek to raczej ładny piec kominkowy o jak najmniejszej mocy, bo inaczej dużych przyjemności z widoku płomieni nie będzie chyba, że przy pootwieranych oknach.

Najlepiej będzie zlecić budowę buforka z wężownicą na bieżącą c.w.u. grzaną przepływowo + wężownicę solarną do podłączenia tego samego co wujek zrobił u siebie za 300zł (lepiej postawić to na gruncie aby nie straszyło:)).

Będziesz płaciła tyle samo, ile za gaz, być może mniej ale na pewno zaoszczędzisz całą kwotę, którą musisz zainwestować w doprowadzenie gazu do domu i rozpoczęcie jego spalania.

W przyszłości założysz jeszcze na dachu instalację pv i rachunki jeszcze bardziej spadną.

Samo pytanie innych ile płacą za ogrzewanie to żaden punkt odniesienia dla Ciebie. Co może powiedzieć Tobie informacja, że mój sąsiad płaci za gaz w roku 5tys. zł za dom 170m2 i w zezonie grzewczym ciągle kopci się u niego z komina i to nie gazowego.? Równie dobrze mógłby płacić tyle samo za ogrzewanie energią elektryczną. Istotny jest koszt jednej kwh ciepła wyprodukowany z danego nośnika energii. W tej chwili cena kwh z gazu i prądu w taryfie pozaszczytowej jest zbliżona. Do ogrzewania w taryfie pozaszczytowej konieczna jest akumulacja, wtedy masz pewność, że koszt ogrzewania będzie się mieścił w 100% w taryfie pozaszczytowej. Jeśli będziesz chciała zmniejszyć ilość zużywanych kwh to częściej będziesz używała kominka, czy jak radzę pieca kominkowego, ale pamiętaj, że do niego także będziesz wrzucała pieniądze i niezbyt ekologicznie teleportowała je przez komin.

Dowiedz się także, znając już szacowane zużycie o sumę opłat stałych jaką będziesz placiła posiadając gaz i o opłaty stałe dla energii elektrycznej. Opłaty stałe w gazie możesz spokojnie odjąć od kosztów całkowitych energii elektrycznej. Zwróć uwagę, że użytkujący gaz korzystają z energii elektrycznej w taryfie G11, ponieważ nie posiadają żadnych odbiorników, które byłyby opłacalne dla taryfy G12 czy też G12W. Ogrzewając dom korzystasz z taryfy pozaszczytowej jednocześnie płacąc trochę więcej za taryfę szczytową ale suma sumarum średnia cena za każdą zużytą kwh jest o wiele niższa niż w taryfie G11.

Edytowane przez Tomek B..

• 3 weeks później...

Wszyscy piszecie o plusach i minusach kazdego typu ogrzewania - bardzo fajnie.

Aczkolwiek potrzebuje troche pomocy z wyborem typu ogrzewania nowo wybudowanego domu.

Planowalismy gruntowa pompe cieple, ale koszt calosci jednak nas przerasta, wyszlo za wszystko ponad 110k pln (pompa, odwierty, podlogowka)

Powierzchi do ogrzewania bedzie ok 350m2.

Gazu nie mam w drodze, myslalem o takim zbiorniku z gazem stojacym na dzialce, ale nie bardzo mam nawet pojecie gdzie tego szukac.

Za kazda podpowiedz/rade z gory dziekuje

Gazu nie mam w drodze, myslalem o takim zbiorniku z gazem stojacym na dzialce, ale nie bardzo mam nawet pojecie gdzie tego szukac.

Dobrze się zastanów, to najdroższy typ ogrzewania. Problemem może też być napełnianie zbiornika, firmy nie przyjeżdżają zazwyczaj, żeby doładować za np 1000 zł tylko od razu trzeba wyłożyć 4-5 tysięcy, a to może być kłopot jeśli zbiornik się wyczerpie np. w marcu, a kasy brak.

Podstawowa zasada to uniwersalna możliwość dystrybucji ciepła z każdego nośnika energii. To właśnie zapewni ogrzewanie podłogowe w całym domu.

Do zasilania i powrotu rozdzielacza ogrzewania podłogowego podłączymy co tylko chcemy. Jeśli mają być to paliwa stałe to musimy wziąść pod uwagę dodatkowe miejsce na składowanie.

Najlepsze rozwiazanie jakie widzę u Ciebie to zbiornik buforowy z wężownicą w środku, przez którą będzie przepływała c.w.u.. Taki zbiornik można grzać wszystkim....

Zbiorniki buforowe na popularnym portalu aukcyjnym:

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=zbiornik+buforowy&bmatch=s0-hou-1-4-0812

Z pojemnością zbiorników nie ma co szaleć. Wystarczy 500l a pojemność cieplną zwiększyć w grubszej wylewce ogrzewania podłogowego.

Godne polecenia:http://allegro.pl/zbiornik-bufor-buforowy-wez-cwu-500l-akumulator-ci-i5929737933.html

Z dodatkowa wężownicą:http://allegro.pl/zbiornik-bufor-buforowy-wez-cwu-400l-spiro-2w-sola-i5929820067.html

Jednak według mnie najlepiej złożyć zamówienie w: http://www.termica.pl takiego zbiornika akumulacyjnego jaki będziesz potrzebowała i nie będziesz musiała wymieniać przez następne co najmniej 30lat.

Edytowane przez Tomek B..