fotohobby 11.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 I jak wyłączysz, to zamarznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.01.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 No chyba, że rekuperator umiejscowiony jest w ogrzewanym pomieszczeniu No chyba bardziej jesli rura czerpni biegnie przez pomieszczenie ogrzewane i jest nie ocieplona bo reku raczej jest ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.01.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) I jak wyłączysz, to zamarznie ? U mnie reku znajduje sie w kotlowni. W ogrzewanym pomieszczeniu, z tego wzgledu nie zamarznie. Sytuacja moze wygladac inaczej gdybym mial powieszona jednostke w niegrzewanym garazu. Myslisz, ze nagrzewnica sama by sie wlaczyla? Gdzies tu na forum kolega forumowicz pokazywal zdjecia Nikola, wymiennik nie wygladal ciekawie. Nie pamietam czy to bylo reku czyy naw-wywiewna wentylacja. Po za tym do tej pory trwa przepychanka miedzy firma a inwestorem z czyjej winy jest problem. Edytowane 11 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.01.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 No OK, czyli zamarznie, jeżeli jest w nieogrzewanym pomieszczeniu w ogrzewanym wyłączenie niczym nie grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 12.01.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Przedstawiciel producenta w rozmowie telefonicznej twierdził, że podczas największych mrozów poniżej -20st C mogę wyłączać centralę wentylacyjną, żeby właśnie nie zamrozić wymiennika, no ale nie ma takiej potrzeby bo dostałem niedawno nowego onyxa passiv 350 (w dzienniku parę fotek) i układ rozmrożeniowy działa spokojnie - 50% wywiew, 25% nawiew (fabrycznie 80%/25%) + grzałka, załączanie przy +5st na wywiewie. Rozmrażanie dopiero poniżej -15st. wcześniej nie dochodzi do takich sytuacji. W instrukcji taki zapis :"Po podłączeniu kanałów do centrali wentylacyjnej centrala musi cały czas pracować.W przypadku planowanego postoju centrali trwającego dłużej niż dwie godziny należyuniemożliwić grawitacyjny przepływ powietrza w kanałach wentylacyjnych. W przeciwnymprzypadku istnieje ryzyko uszkodzenia centrali wskutek zalania kondensatem zgromadzonym wkanałach." Wody ostatnio mało kapie, mam tymczasowo odpływ do wiadra więc widzę, więc nie ma tutaj problemu o jakim ostrzega producent. Więc jak ktoś ma pechowego sąsiada, który akurat raczy nas świeżym smogiem, to na te parę godzin spokojnie można wyłączyć centralę, lub chociaż ograniczyć działanie do minimum. Mam tryb POSTÓJ u siebie, jak wrócą mrozy sprawdzę, czy grzałka pierwotna w tym trybie działa, ale sądzę, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.01.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 A ja dzisiaj wylaczylem wentyle a z nawiewow leci 18 stopni dlatego ze strasznie wieje a wyrzutnia wpieta w dwa kanały kominowe komin zakończony 4kratkami po obu stronach więc pięknie zasysa powietrze jutro jak będzie nadal tak wiało to zmierze ile m3h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.01.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Rok temu przy sporych mrozach, poniżej -15* wentylacja u mnie w domu była wyłączona. Jednostka weszła w tryb awaryjny. Następnego dnia pojawił się instalator, pierwsze pytanie jakie skierował do mojego teścia było związane z trybem pracy reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 14.01.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Cieszę się, że wam dostarczam rozrywkę i zmuszam was do myślenia. Bo chyba wiecie, co to jest 10PM?To są najbardziej szkodliwe cząstki smogu, których to cząstek wasze filtry nie są w stanie wyłapać.Pompując zanieczyszczone powietrze do chałupy, w skali 10X razy wyższej, niż robi to wentylacja tradycyjna, skazujecie się na wdychanie tego gówna, w ilości 10X razy większej.A może nie?Zdrówka życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 14.01.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Filtr f6 zatrzymuje pm10 a f7 pm2.5 wiec nie ma prublemu.Przy okazji, jak ty kolego radzisz sobie z tymi czastkami? Edytowane 14 Stycznia 2017 przez ad_mar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Cieszę się, że wam dostarczam rozrywkę i zmuszam was do myślenia. Bo chyba wiecie, co to jest 10PM? To są najbardziej szkodliwe cząstki smogu, których to cząstek wasze filtry nie są w stanie wyłapać. Pompując zanieczyszczone powietrze do chałupy, w skali 10X razy wyższej, niż robi to wentylacja tradycyjna, skazujecie się na wdychanie tego gówna, w ilości 10X razy większej. A może nie? Zdrówka życzę! I znowu wchodzisz tu i robisz tu z siebie ciężkiego głupca... Po pierwsze - cząstki PM10 wyłapuje już filtr F6, akurat taki mam właśnie zainstalowany. Niektórzy mają F7 http://www.gmp-system.pl/klasyfikacja-filtrow.html Po drugie - Skąd ta idiotyczna teza, że WM pompuje 10razy więcej powietrze, niz robi to wentylacja tradycyjna ? Moja WM pompuje teraz dokładnie tyle powietrza ile wg norm potrzeba, aby skutecznie wentylować łazienkę, WC i kuchnię. Moja wymiana to 100m3/h Jeśli Twoja WG dostarcza 10-krotnie mniej powietrza - 10m3/h !!! - , to oznacza, że żyjesz w permanentnym zaduchu, ba - smrodzie - przy wilgotności stanowiącej idealne środowisko dla rozwoju bakterii i grzybów. I Ty się do tego przyznajesz ? Że przymykasz kratki, nawiewniki i kisisz sie w CO2 ? Edytowane 14 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.01.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Cieszę się, że wam dostarczam rozrywkę i zmuszam was do myślenia. Bo chyba wiecie, co to jest 10PM? To są najbardziej szkodliwe cząstki smogu, których to cząstek wasze filtry nie są w stanie wyłapać. Pompując zanieczyszczone powietrze do chałupy, w skali 10X razy wyższej, niż robi to wentylacja tradycyjna, skazujecie się na wdychanie tego gówna, w ilości 10X razy większej. A może nie? Zdrówka życzę! A dociera do kolegi o bardzo małym rozumku że WM to nie tylko nawiew ale i wywiew ? Ps. rozumu życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Cieszę się, że wam dostarczam rozrywkę i zmuszam was do myślenia. Bo chyba wiecie, co to jest 10PM? To są najbardziej szkodliwe cząstki smogu, których to cząstek wasze filtry nie są w stanie wyłapać. Pompując zanieczyszczone powietrze do chałupy, w skali 10X razy wyższej, niż robi to wentylacja tradycyjna, skazujecie się na wdychanie tego gówna, w ilości 10X razy większej. A może nie? Zdrówka życzę! masakra.. normalnie rzułta rzurza w Żeszowie, a morze w Hełmie? Torónió ? rurzne się czyta posty .. ale Kolega normalnie pojehał po bandzie ostro. Rozómie rze pżez okna, powietże dostaje się do domó czyste, w ilości, 10x mniejszej. a stęrzenie pary wodnej wynosi 45% i jest świerze i pahnące. Pżynajmniej morzna będzie poćwiczyć czytanie... bo nie wiadomo jak podejść do takie zatwardziałej opinii, w sprawie techniki, logiki i nie wiem jeszcze czego.. i mam nadzieję rze - siarkowodur nie wpływa negatywnie na domowników ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Permanentny niedobór jodu?Aż TAK permanentny? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 14.01.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Widać permanentne niedotlenienie mózgu.Ale co się dziwić, jeśli u @lotpaja wymienia się 8-10m3 powietrza na godzinę, to i objawy tępoty umysłowej się nasilają. Organizm walczy o przeżycie, co tam logiczne myślenie.Uchyl trochę okno i kratki kominowe forumowiczu @lotpaj, karetka pogotowia może nie zdążyć po Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 No, tak...I jeszcze - niedotleniony, jak piszesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.01.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 masakra.. normalnie rzułta rzurza w Żeszowie, a morze w Hełmie? Torónió ? rurzne się czyta posty .. ale Kolega normalnie pojehał po bandzie ostro. Rozómie rze pżez okna, powietże dostaje się do domó czyste, w ilości, 10x mniejszej. a stęrzenie pary wodnej wynosi 45% i jest świerze i pahnące. Pżynajmniej morzna będzie poćwiczyć czytanie... bo nie wiadomo jak podejść do takie zatwardziałej opinii, w sprawie techniki, logiki i nie wiem jeszcze czego.. i mam nadzieję rze - siarkowodur nie wpływa negatywnie na domowników ... Nie mogłem się powstrzymać zrobiłeś parę błędów: - domowników - powinno być domofnikuf - techniki - powinno być tehniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 15.01.2017 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Fajnie się z wami gada. Skoro te wasze filtry wyłapują nawet PM10, to chyba, do cholery jasnej, musicie je wymieniać częściej, niż raz miesiąc, skoro istnieje zagrożenie smogiem? Stężenie PM10 zatka taki filtr we dwa dni! Wymieniacie je częściej, niż raz na miesiąc? Te filtry? Gówno wymieniacie i macie żywe kultury bakterii w tych swoich kanałach, jak to wcześniej wam przedstawiłem, posiłkując się badaniami o wentylacji mechanicznej. Ja rozumiem, że wam w to ciężko uwierzyć, w to co piszą naukowcy, jednakże bakterie w tych kanałach, mają się całkiem dobrze i musicie żyć z nimi w symbiozie. Wy jesteście mądrzejsi od naukowców. U was w kanałach jest sucho. A bakterie się z was śmieją, tak, jak wy się śmiejecie z naukowych badań. Do was nie docierają żadne argumenty. Do was nie docierają żadne cząstki i pyłki. W waszych domach można Szpital zrobić, w razie wojny. Ech.. śmieję się z tych waszych wypowiedzi. Tak samo, jak wy z moich Edytowane 15 Stycznia 2017 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Doobra, nie pisz już więcej. Jeśli chcesz wentylować dom skutecznie - ta jak ja - to masz w domu dokładnie tyle samo PM10 co ja (gdybym nie stosował filtra) Ponieważ stosuję - to Ty wdychasz więcejPM10 w swoim domu. (przyjmując oczywiśćie taką samą ilość PM10 w otaczającym powietrzu, tu niestety niektóre dzielnice mojego miasta trudno pobić) No, chyba,że wentylujesz mniej, żyjesz we włąsnym smrodzie i przy obniżonej ilości tlenu - bo z Twoich postów to przebija. Co do "życia" grzybów na powłokach d2p, w powietrzu, które ma 18C i 25% wilgotności już tu pisaliśmy. Ty nie potrafisz korzystać z opracowań technicznych, bo jak sam stwierdziłeś, jesteś "mało techniczny", co potwierdzasz każdym swoim wejściem tutaj (słynna teoria o kominie pobierającym zimne powietrze z gruntu, niezrozumienie mechanizmu powstawania cofki, czy teraz teoria, jakoby zimą WM wentylowała z 10-krotnie większą wydajnośćią, niż WG) Czytasz opracowani, ale nie rozumiesz, nie rozróżniasz instalacji wentylacyjnej od wentylacyjno-klimatyzacyjnej... Ale darmową rozrywkę dostarczasz i za to trzeba Cię cenić Edytowane 15 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 15.01.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ja bym proponował wątek zamknąć. Szkoda zdrowia, klawiatury na takie pier..lenie. Co miało być napisane napisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Śmieszne to było jakiś czas temu.Teraz jest już tylko żałosne.Litość wzbudza nad tak ograniczoną zdolnością percepcji... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts