Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie fundamentow domku jednorodzinnego.

matti1234567

Recommended Posts

Witam. Podczas prac fundamentowych wykonawca zaproponowal zmiane wymiarow strzemion na 27x27cm. W projekcie mialy wymiary 20x30cm. Scianka fundamentowa bedzie miala 25cm. KB zgodzil sie na taka zmiane. I teraz pytanie czy tak bedxie ok? Zbrojenie bedzie szersze niz sciana. Czy nic nie zacznie pękać?

Ściana z pewnością będzie miała 25cm jednak zbrojenie daje się w ławę fundamentową a ta z pewnością ma być szersza, skoro strzemiona są większe niż sama ściana. Uważacie, że projektant popełnił błąd o 5-10 cm a kierownik z wykonawcą o kolejne kilka? Bzdura. Przy odpowiednio dobranej szerokości ławy, strzemiona 27 dadzą lepsze zbrojenie niż 20cm. Czy potrzebne? Nie wiem.

mati - najpierw weź projekt do ręki i postudiuj, pozaglądaj, pomyśl... Chyba nie myślałeś, że ława będzie mieć 25cm szerokości bo już takich kilku "inwestorów" widziałem :)

Ściana z pewnością będzie miała 25cm jednak zbrojenie daje się w ławę fundamentową a ta z pewnością ma być szersza, skoro strzemiona są większe niż sama ściana. Uważacie, że projektant popełnił błąd o 5-10 cm a kierownik z wykonawcą o kolejne kilka? Bzdura. Przy odpowiednio dobranej szerokości ławy, strzemiona 27 dadzą lepsze zbrojenie niż 20cm. Czy potrzebne? Nie wiem.

mati - najpierw weź projekt do ręki i postudiuj, pozaglądaj, pomyśl... Chyba nie myślałeś, że ława będzie mieć 25cm szerokości bo już takich kilku "inwestorów" widziałem :)

Zbrojenie powinno być pod ścianą a nie an krawędziach ławy. Otuliny muszą być zachowane . od dołu jak nie ma chudego to 7cm a nie 3,5. Jak jest chudy 5cm.

To mnie się pokręciło, ale dla usprawiedliwienia powiem, że nie widziałem planu, tylko mam szczątki informacji. :)

Robi się różne rzeczy, czasami szersze belki, ale wtedy jest dodatkowe zbrojenie w środku, tak się robi choćby podciągi. Osobiście jestem zwolennikiem robienia wyłącznie, jak w planie.

W sumie nie wiem, o co im chodzi? Przecież długości boków 20 cm i 30 cm są od razu widoczne, trudno jest mylić wymiary przy kręceniu.

A co do otuliny, to nie zachęcam do odchudzenia. My też czasami dajemy po 7 cm, szczególnie pod ciężkie konstrukcje z masą zbrojenia w środku, stopy fundamentowe mają po 5 cm otuliny, pozostałe rzeczy po 4 cm, czasami po 3,5, a te montowane w środku często po 2,5, nawet ścianki działowe. Te 2,5 cm i 3,5 cm to jest absolutne minimum, od lat się tak u nas robi i nie ma zwrotów, nic nie pęka, nic się nie dzieje. Ale taka otulina jest na planach, więc to nie są nasze wymysły. Trochę się różnią plany niemieckie od polskich, normy też. Piszę, żeby była jasność, że nie zachęcam do samodzielnych zmian.

Robić, jak w planie! Zmiany konsultować z konstruktorem.

• 2 weeks później...