Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygi?ta o?cie?nica - drzwi nie zamykaj? si?

Recommended Posts

Nie wiem, czy to wina kipeskiego materiału (drzwi wewnętrzne i ościeżnice firmy Centurion), ale po zapiankowaniu były robione "wypórki" i przez jakiś czas było ok, a teraz drzwi się zrobiły za duże do tej ościeżnicy... Jeszcze przed montowaniem otwór był trochę zmniejszany i później na tę piankę szedł gips, więc może to wszystko się rozmoczyło. Już sama nie wiem. Nie mogę zgłosić reklamacji, bo drzwi obsadzane były tzw. metodą gospodarczą tzn. mąż z teściem ;-) Ale pozostałe 6 par jest ok. Co robić? Może miał ktoś taki przypadek? Myślicie, że zda egzamin wkrecenie jakiś śrub, aby ościeżnicę przybliżyć do ściany? Błagam, pomóżcie.

Czy po ustawieniu futryny przed zapiankowaniem futryna była przykręcona do ściany za pomocą kołków rozporowych. Z Twojego opisu wynika jakby futryna zmniejszyła swoje rozmiary. Jeśli chodzi o niewiele to można zdjąć drzwi, wykręcić zawiasy i zestrugać listwę na drzwiach gdzie znajdują się zawiasy. Ja tak zrobiłem z drzwiami do wiatrołapu i jest OK.

Czy po ustawieniu futryny przed zapiankowaniem futryna była przykręcona do ściany za pomocą kołków rozporowych. Z Twojego opisu wynika jakby futryna zmniejszyła swoje rozmiary. Jeśli chodzi o niewiele to można zdjąć drzwi, wykręcić zawiasy i zestrugać listwę na drzwiach gdzie znajdują się zawiasy. Ja tak zrobiłem z drzwiami do wiatrołapu i jest OK.

Tak, kołki były. Może rzeczywiście spróbujemy właśnie w ten sposób "pogłębić" futrynę. Proponowano wyrwanie futryny ze ściany i wyskorobanie pianki, aby jeszcze raz montować, ale jak pomyślę znowu o tym papraniu ścian, gipsach itp. to mi się słabo robi...

Ja mam zamiar kupic drzwi i oscieznice Centurion. A jakie masz oscieznice: drewniane czy z MDF-u.

To wszystko jest MDF. Mam drzwi typu Manhattan - wyglądają bardzo ładnie, jednak po zamontowaniu chyba po prostu trzeba założyć drzwi i przez kilka dni odczekać przy zamkniętych.

W drzwiach, w których tak zrobiliśmy jest wszystko ok. Natomiast w przypadku omawianych drzwi łazienkowych - po zamontowaniu ościeżnicy i założeniu wypórek na jeden dzień, później drzwi zostały zdjęte, bo fachowcy układali gres w przedpokoju, brali wodę z łazienki itd. To chyba jest główna przyczyna tej deformacji - trzeba dłuższy czas odczekać.