roadtohell 27.08.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Przez 4 dni dekarz pokrył dachówką (Bogen Innovo 10) jedną stronę dachu (dwuspadowy). Zauważyłem dziwne wykończenie zaraz przy rynnach (zdjęcie ostatnie 0463). Dachówka jest jakby za wysoko w stosunku do rynny i powstaje przerwa o długości ok. 10-15 cm. Objechałem chyba wszystkie osiedla w okolicy i nikt takiej przerwy nie ma. Dekarz na początku twierdził że to wina dachówki, następnie że to wszystko się da naprawić, że ta dachówka jest przygotowana pod podbitkę murowaną (bo taką właśnie chcemy) a na końcu że on tak robi i koniec kropka. Pojechałem do punktu gdzie kupowałem dachówkę. Otrzymałem odpowiedź że nigdy z takim wykończeniem się nie spotkali, podobne zdanie miał architekt. Udało mi się znaleźć domek taki sam jak nasz, z taką samą dachówką i dodatkowo z podbitką murowaną i u nich również czegoś takiego nie ma. Dzisiaj zauważyliśmy kolejny problem. Dach przy lukarnach nachodzi na balkon. Przez to nie będę mógł zamontować balustrad. Dodatkowo rynny są za krótkie. Dodałem zdjęcia, gdy będzie potrzeba więcej to proszę pisać. Dachówka - Bogen Innovo 10 Dach dwuspadowy, deskowany, papa Co Wy o tym myślicie? Bardzo proszę o pomoc. P.S. Kierownik budowy twierdzi że dach jest zrobiony dobrze z "technicznego punktu widzenia". Dodam jeszcze że panowie znają się na "cześć" wiec jego opinia nie może być obiektywna a dekarz w życiu się do błędu nie przyzna. Pozdrawiam Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez roadtohell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 27.08.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Rynna za wysoko - to faktboki dobrze, skoro będzie tam zakładane coś później i zlecisz to innej osobie.przy balkonie na moje oko w porządku. Z szerokością krokwi przy lukarnie miej pretensje do cieśli (chyba, że ten dekarz stawiał krokwie u Ciebie)ps. w naszym pięknym kraju niewiele jest osób, które powinny pracować w budowlance, a tym bardziej na dachu. Rzeczywistość jest nieco inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roadtohell 27.08.2016 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Dekarz stawiał u nas również krokwie. Dziękuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 27.08.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 z technicznego punktu widzenia moge powiedziec ze zdjecia sa idealnie zrobione.nie znam sie na dachu ale tutaj poprostu zdjecia takie dobre.inni pokazuja zdjecia chyba robione kalkulatorem albo ziemniakiem ze trzeba sie domyslic o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roadtohell 29.08.2016 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Czy ktoś się jeszcze wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 29.08.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Jeśli robił zgodnie z projektem to nie możesz mieć do niego pretensji że balustrady nie zmieścisz. Jest szansa obciąć krokwie które wadzą Ci po obu stronach balkonu. Ucinasz równo z murem a krawędziowe przesuwasz w miejsce dachówki podstawowej. (Wiadomo że musisz też obciąć deski i łaty) pozbywając się jednego rzędu dachówek .Co do rynny to ją przytnie równo z płetwą i nie będzie problemu że jest za krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts