Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wygląda rozliczenie energii z PV z zakładem energetycznym?

ezg2014

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam pytanie odnośnie "bilansowania bieżącego".

29 grudnia Energa założyła licznik dwukierunkowy otus i instalacja ruszyła.

Dostałem pierwszą fakturę za okres od 29.12 do 06.02. Według niej zużycie 600kwh a oddane na magazyn 105kwh. Suma: 600 - (105*80%) = 516 kwh

Według aplikacji SEMS falownik w tym okresie wyprodukował 200kwh.

No i teraz pytanie: gdzie się podziało te 95kwh ? czy zostało to zbilansowane na bieżąco przez licznik ? jeśli tak to czy zużycie 600kwh jest już pomniejszone o te 95 ?

Jeśli tak wygląda bilansowanie ze nie jest na fakturze uwzględnione ile energii poszło na autokonsumpcję to słabo to wygląda. Sądziłem że to będzie czytelniejsze.

Rozwiązanie tanie: "w jakimś okresie czasu" odczytać z licznika dwukierunkowego wskazania energii oddanej i pobranej, a z inwertera wskazanie produkcji. I wtedy "zliczyć ręcznie".

Rozwiązanie drogie: zamontować zdalny odczyt licznika dwukierunkowego (do nabycia mi in. na aledrogo) i bilansować "ręcznie" jak wyżej.

Rozwiązanie bardzo drogie: zainstalować dodatkowe liczniki energii elektrycznej lub rejestratory wraz z oprogramowaniem i prezentacją wyników.

• 11 months później...
  • 3 weeks później...