Stermaj 06.10.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Pozostaje pytanie, czemu to tak bardzo istotne? Dla osób które mają instalację na styk, pytanie nie ma racji bytu, dla osób, które mają niewiele przewymiarowaną instalację, odpowiedź w najbliższych kilku latach również nie ma znaczenia. Dla tych, co mają przewymiarowaną instalację o dużo za dużo, odpowiedź jest w zasadzie jasna - nadwyżka i tak przepadnie, chyba że ktoś wpadnie na pomysł drastycznego zwiększenia poboru (EV?). Chyba, że jak zwykle chodzi o akademicką dyskusję EDIT: Energa odczytuje licznik na pewno co godzinę. Moja teoria, co do wykorzystania ewentualnych nadwyżek, jest taka. Raz w roku należy wykorzystać całą ewentualną nadwyżkę energii na koniec jakiegoś okresu rozliczeniowego. W przeciwnym wypadku tracimy niewykorzystaną energię z najstarszych magazynków miesięcznych. Energia z magazynków jest pobierana proporcjonalnie z każdego miesięcznego, więc zawsze coś zostanie jak nie wykorzysta się całej zgromadzonej energii. Ewentualne nadwyżki energii najlepiej wykorzystać do końca grudnia bo tu występują największe potencjalne możliwości jej wykorzystania. Warunek jest taki, że ma się ją jak wykorzystać i potrafi się obliczyć ile ma się w zapasie do wykorzystania. Ja mogę nadwyżkę w prosty sposób wykorzystać do grzania CWU prądem zamiast gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 06.10.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Raz w roku należy wykorzystać całą ewentualną nadwyżkę energii na koniec jakiegoś okresu rozliczeniowego. W przeciwnym wypadku tracimy niewykorzystaną energię z najstarszych magazynków miesięcznych. Energia z magazynków jest pobierana proporcjonalnie z każdego miesięcznego, więc zawsze coś zostanie jak nie wykorzysta się całej zgromadzonej energii. Chyba Ty... A tak poważnie, to w Energa jest pobierana energia od najstarszych miesięcy, ale nie proporcjonalnie z każdego miesiąca (chyba, że źle zrozumiałem te słowo), ale zwyczajnie. Jak masz 100 kWh z marca, 100 kWh z kwietnia itd aż do września, a pobrałeś 150 kWh, to zabiorą 100 kWh z marca i 50 kWh z kwietnia. Jak ktoś ma lekko przewymiarowaną instalację, to jeśli założył ją w zeszłym roku, to zanim uzbiera w magazynie tyle energii, żeby najstarszy miesiąc zaczął mu przepadać, to minie ładnych kilka lat. Powiedzmy, że masz instalację 5 kWp i zostaje Ci rocznie 500 kWh nie wykorzystanej energii, to zanim dojdziesz do momentu, że przepadnie najstarszy zapis, minie 10 lat. A po drodze dołożysz klimę, kupisz nowy TV, suszarkę do prania czy cokolwiek tam innego i ten okres i tak się wydłuży. Przy przewymiarowaniu o 25% (4000 kWh zużycie, instalacja 5 kWp) okres ten spada do 5 lat. Mam wrażenie, że to jest bardziej wyimaginowany problem, niż rzeczywisty. No chyba, że faktycznie są ZE, które robią prosumentów po raz kolejny w jajo i pobierają proporcjonalnie zamiast wg FIFO, wtedy Twój sposób ma rację bytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.10.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Chyba Ty... A tak poważnie, to w Energa jest pobierana energia od najstarszych miesięcy, ale nie proporcjonalnie z każdego miesiąca (chyba, że źle zrozumiałem te słowo), ale zwyczajnie. Jak masz 100 kWh z marca, 100 kWh z kwietnia itd aż do września, a pobrałeś 150 kWh, to zabiorą 100 kWh z marca i 50 kWh z kwietnia. Jak ktoś ma lekko przewymiarowaną instalację, to jeśli założył ją w zeszłym roku, to zanim uzbiera w magazynie tyle energii, żeby najstarszy miesiąc zaczął mu przepadać, to minie ładnych kilka lat. Powiedzmy, że masz instalację 5 kWp i zostaje Ci rocznie 500 kWh nie wykorzystanej energii, to zanim dojdziesz do momentu, że przepadnie najstarszy zapis, minie 10 lat. A po drodze dołożysz klimę, kupisz nowy TV, suszarkę do prania czy cokolwiek tam innego i ten okres i tak się wydłuży. Przy przewymiarowaniu o 25% (4000 kWh zużycie, instalacja 5 kWp) okres ten spada do 5 lat. Mam wrażenie, że to jest bardziej wyimaginowany problem, niż rzeczywisty. No chyba, że faktycznie są ZE, które robią prosumentów po raz kolejny w jajo i pobierają proporcjonalnie zamiast wg FIFO, wtedy Twój sposób ma rację bytu. Też myślałem, że w pierwszej kolejności bierze się najstarsze magazynki miesięczne ale przysłali mi broszurkę i z niej wynika, że jest tak jak napisałem. Czyli magazynki opróżnia się proporcjonalnie a nie od najstarszych. Na tej stronie jest do pobrania załącznik https://www.gkpge.pl/Oferta/informacje-dla-prosumentow. Jest tam wprawdzie pewnie rozpisane przy okresie rozliczeniowym 2 miesiące ale inne będą podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.10.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Skąd masz taką informację i u którego operatora tak łamią prawo? Stąd https://www.gkpge.pl/Oferta/informacje-dla-prosumentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 06.10.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Też myślałem, że w pierwszej kolejności bierze się najstarsze magazynki miesięczne ale przysłali mi broszurkę i z niej wynika, że jest tak jak napisałem. Czyli magazynki opróżnia się proporcjonalnie a nie od najstarszych. Na tej stronie jest do pobrania załącznik https://www.gkpge.pl/Oferta/informacje-dla-prosumentow. Jest tam wprawdzie pewnie rozpisane przy okresie rozliczeniowym 2 miesiące ale inne będą podobnie. No to słabo powiem Ci... Bardzo słabo. Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 06.10.2020 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Podam przykład z energii czynnej pobranej inne analogicznie. 1.8.0 aktualny stan licznika 1.8.0.1 stan licznika na koniec poprzedniego miesiąca 1.8.0.2 stan licznika na dwa miesiące wstecz 1.8.1 aktualny stan licznika energii dla T1 1.8.1.1 stan licznika dla T1 na koniec poprzedniego miesiąca 1.8.1.2 stan licznika na dwa miesiące wstecz dla T1 Przynajmniej u mnie kody czterocyfrowe pojawiły się po pierwszym miesiącu. Najpierw z 1 a teraz z 2 na końcu. Wartości przeskoczyły z 1 do 2 a w 1 pojawiły się z ostatniego miesiąca. Mam taryfę G11 więc nie mam T2 Zobaczymy co będzie w następnym miesiącu czy pojawi się stan z 3 na końcu czy na tym poprzestaną. Tak jak pisałem mam licznik trzeci miesiąc, więc tylko na tym mogę oprzeć swoje obserwacje. Może, co widać na wyświetlaczu, zależy od konfiguracji. Jak przytrzymam przyciski dłużej to wchodzę w podobne wskazania, ale licznik dłużej "świeci", nie trzeba się sprężać, aby odczytać i przeskakują wskazania a ekran jest podświetlony więc dobrze widać. Licznik OTUS 3. U mnie pojawiły się jeszcze 3 i 4 miesiące wcześniej, ciekawe na ilu się skończy. Nie jest to na rękę bo strasznie trzeba dużo przeskakiwać aby uzyskać potrzebny odczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.10.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 (edytowane) No to słabo powiem Ci... Bardzo słabo. Współczuję. Moim zdaniem nie ma co biadolić. Mam za to bilansowanie międzyfazowe na bieżąco na poziomie licznika. Czyli jak jedną fazą wychodzi a drugą wchodzi to liczy sumę wektorowo i podaje na odpowiednie liczydło różnicę. W TURONie liczą osobno wychodzącą i wchodzącą. Wynik jest taki, że ucinają 0,2 z tego co poszło do sieci a w moim przypadku nie. Zawsze mogę przypilnować aby wykorzystać co zostało do końca roku. No ale zobaczymy czy coś zostanie. Edytowane 6 Października 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 06.10.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Moim zdaniem nie ma co biadolić. Mam za to bilansowanie międzyfazowe na bieżąco na poziomie licznik. Czyli jak jedną fazą wychodzi a drugą wchodzi to liczy sumę wektorowo i podaje na odpowiednie liczydło różnicę. W TURONie liczą osobno wychodzącą i wchodzącą. Wynik jest taki, że ucinają 0,2 z tego co poszło do sieci a w moim przypadku nie. Zawsze mogę przypilnować aby wykorzystać co zostało do końca roku. No ale zobaczymy czy coś zostanie. Czy to co napisałeś o ucinaniu 0,2 to w PGE nie obowiązuje czy jednak wkradł się błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.10.2020 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 (edytowane) Czy to co napisałeś o ucinaniu 0,2 to w PGE nie obowiązuje czy jednak wkradł się błąd Tak w PGE nie obowiązuje, obowiązuje w TERONie z tego co wiem. W PGE w danej chwili "popychane jest" jedno liczydło, albo mocy czynnej pobranej albo oddanej w zależności jaki jest wynik sumy wektorowej. Robi to od razu licznik. Edytowane 6 Października 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 06.10.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Ja mam licznik od 2 lat i w rejestrze 1.8.0.x mam "x" od 1 do 6. Licznik EMU3. Przy dwuch taryfach to jest już tego ogrom. Przy odczycie z 6 miesięcy w wstecz aby przejść całe menu trzeba będzie naciskać na przycisk chyba ze 100 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel765 07.10.2020 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 https://www.bankier.pl/wiadomosc/Potrzebne-zmiany-regulacji-w-zwiazku-z-rozwojem-mikroinstalacji-OZE-wiceprezes-Tauronu-7975773.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.10.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Ta postawa Tauronu przypomina drogowców którzy, mając odcinek drogi nie nadający się do jazdy, zamiast go poprawić stawiają znaki ograniczenia prędkości. I nawet się z tym nie kryją. Mają wywalone, wiedzą, że mają sieć do totalnej modernizacji, ale prezes mówi, że inwestycje zostaną utrzymane na dotychczasowym poziomie. Największym problemem dla dystrybutorów EE, związanym z PV, jest to że właściciele tych instalacji mają teraz informacje o jakości EE dostarczanej do ich domów bo ich instalacje ich o tym informują. [...] Dziadostwo jest już niemożliwe do ukrycia. I co z tego. Ty to wiesz, my to wiemy, a oni i tak mają to w poważaniu i jak widać na załączonym obrazku z premedytacją nie zamierzają z tym nic robić, poza oczywiście lobbowaniem za niekorzystnymi dla prosumentów zmianami w prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.10.2020 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Może to być związane również z procedowanną zmianą sposobu rozliczania postumentów. Tauron to odroczył, uzasadniając niemożnością zmian liczników lub ich przestrajania. A prawda jest taka ze mieli rozliczać uczciwie jak PGE i miało to być ujednolicone, podliczyli i się osrali. Przy czym PGE jedynie bilansuje dobrze, bo już na samym rozliczaniu "paczek" energii oszukuje. W końcu bilans musi się zgadzać. A do przeprogramowania liczników Tauron podchodzi jak do modernizacji sieci. Udaje, że problem jest nierozwiązywalny albo zbyt kosztowny i najlepiej załatwić to zmianą prawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.10.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Siedźcie dalej cicho a zjedzą was z kaszą. Co ma być, to będzie. Mnie wystarczą przepychanki z KNFem. Szkoda mojego zdrowia na walkę z każdą instytucją, niech się inni wykazują. Najwyżej się sprzeda chałupę i wybuduje nową w standardzie pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2020 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 mitch zmiana net meetengu nie zmieni tego że niepoprawnie rozliczają się z prądem. Zrobią i tak to co będą chcieli, zmienią prawo w końcu my ich zasypiemy wnioskami. Tylko ktoś będzie musiał usiąść i klepnąć gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.10.2020 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Pamiętasz ten wiersz? http://wiersze.doktorzy.pl/kiedyprzyszli.htm Tak jak pisałem - ze wszystkimi walczyć nie zamierzam. Jak marcinbbb wspomniał - ktoś z głową na karku napisze gotowca, to mogę się pod tym podpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2020 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Nie ma gotowca pod: PGE, Tauron, Energa, Innogy, ENEA. Bo ja bym chciał pod Energę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 stos mam pisać do PGE i Taurona pisemka mając prąd z Energa... ? Jak będę w przyszłym roku szedł na marsz wyzwolenia konopi 2021 też ze mną pójdziesz? Bo jak nie to Ci ten sam wierszyk wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 stos daj mi jeszcze tylko wyrok sądu najwyższego o tym że Tauron i PGE złamali prawo, i zaraz wychodzę wraz z Tobą pikietować pod Sejmem, pod URE i nawet pod pomnikiem Smoleńskim. Bo mnie nie interesuje Twoje interpretowanie Prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 07.10.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Z tego co kiedyś wyczytałem, nie wiem na ile ten pomysł jest jeszcze aktualny, bilansowanie miałoby być godzinne. Czyli na odpowiednie "liczydło" podawana miała by być tylko ta ilość energii, która wynika z sumowania wektorowego energii oddanej i pobranej w ciągu godziny. Takie liczenie byłoby lepsze niż jak obecne robi PGE, czyli chwilowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts