Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 150m2

zoladz91

Recommended Posts

Witam . Zastanawiam się nad piecem jaki wybrać na dom 150 m2 . Są to dwie opcje ogrzewanie na ekogroszek lub zwykły piec na węgiel i drewno . I chciałem się dowiedzieć mniej więcej jakie są koszty ogrzewania takiego domu . Bardziej jestem przekonany do ekogroszku ale z tego co słyszałem to nie bardzo da się palić drewnem w tym piecu więc stąd tez opcja na zwykły piec (ponieważ mam dostęp do drzewa). Dom jest (będzie) nowy – ściany z pustaka ceramicznego porotherm 25 cm + docieplenie styropian 15 cm, okna PCV, Stropodach + 20 cm ocieplenia. Z góry dziękuję za odpowiedz.

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nowy dom z kotłem na paliwo stałe? dlaczego? i dlaczego tak kiepsko zaizolowany, że pewnie w przyszłym roku po zmianach Warunków Technicznych nie dostałby pozwolenia na budowę?

Dlaczego według Ciebie kiepsko zaizolowany czy 15 cm ocieplenia to za mało, i na dach 20 cm ? Ogrzewanie na gaz odpada według mnie za drogo wychodzi nad pompą ciepła mógł bym się zastanowić no ale wiadomo to nie małe koszty ... , raczej był bym za piecem na paliwo stałe ale nie jestem pewien jaki wybrac..

Gość Arturo72
Dlaczego według Ciebie kiepsko zaizolowany czy 15 cm ocieplenia to za mało, i na dach 20 cm ? Ogrzewanie na gaz odpada według mnie za drogo wychodzi nad pompą ciepła mógł bym się zastanowić no ale wiadomo to nie małe koszty ... , raczej był bym za piecem na paliwo stałe ale nie jestem pewien jaki wybrac..

Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego kiepsko zaizolowany,a no dlatego,że będzie tracił dużo energii czyli ciepła i Ty za tą energię czyli za ciepło będziesz musial zapłacic obojetnie czy w weglu czy w gazie czy kWh. Dlatego jakby był lepiej zaizolowany malo by tracił tej energii czyli ciepła i nawet gazem czy prądem byłoby tanio grzac.

Zrozumiałeś ?

Wegiel do nowych domów nie nadaje się bo jest drogi w inwestycji bo to nie tylko kocioł.

Absolutnie nie myśl o piecu na paliwo stałe. Jeśli nie masz gazu przy działce to pompa ciepła powietrze woda, koszt to 20tyś zł, ale nie potrzebujesz miejsca na opał (5m2 to 10.000zł), pieca 7tyś i komina 3tyś, także kosztowo wychodzi na to samo, natomiast pompa jest bezobsługowa i latem może chłodzić. Jak lepiej zaizolujesz dom - 40cm na dach, 20cm na ściany, okna 3-szybowe to koszt ogrzewania powinien się zmieścić w 1500zł rocznie razem z podgrzewaniem wody.

Hmmm pompa ciepła 20 tys zł nie wydajemi sie żebym taką gdzies znalazł za takie pieniądze z montażem

Mam dom 106m2, za ogrzewanie płacę 900zł rocznie.

Miałbyś porównywalne do mojego ocieplenie, płaciłbyś 1400zł.

To są wg Ciebie "niemałe koszty" ?

Hmmm pompa ciepła 20 tys zł nie wydajemi sie żebym taką gdzies znalazł za takie pieniądze z montażem

Cała kotlownia z montażem ( pompa ciepła + zbiornik CWU i inne dodatki) to wydatek u nas około 25.000.

Nie wiem dlaczego ktoś jeszcze w nowych domach planuje kotły na paliwa stałe. ..

Ogólnie budynek słabo chcesz zaizolowac. Moja propozycja:

Podloga 20cm

Ściany 20cm

Sufit 40cm

Nie budować kotłowni i kominów

Wentylacja mechaniczna

Tylko ogrzewanie podłogowe bez grzejników

I tym sposobem masz za 1500 zł rocznie ogrzewanie komfortowe i Bezobslugowe i ciepłą wodę 24h na dobę cały rok.

Chyba ze lubisz chodzić dokładac do pieca i sprzątać :)

Gość Arturo72

A wiesz czego konkretnie chcesz i znasz temat czy tylko bazujesz na "wydaje mi się" ?

Obciążenie cieplne domu jakie masz ? Jakie zapotrzebowanie na ciepło domu ?

Jakie są rodzaje pomp ?

Kopara opadła ?

To do nauki i wtedy "wyda Ci się",że za 20 klocków można mieć pompę ciepła.

A wiesz czego konkretnie chcesz i znasz temat czy tylko bazujesz na "wydaje mi się" ?

Obciążenie cieplne domu jakie masz ? Jakie zapotrzebowanie na ciepło domu ?

Jakie są rodzaje pomp ?

Kopara opadła ?

To do nauki i wtedy "wyda Ci się",że za 20 klocków można mieć pompę ciepła.

Komu kopara opadła to opadła Panu już dziękuje za wyczerpującą "konkretną" odpowiedz i troszkę kultury człowieku .

Orientacyjne

Ep= 92.19[kWh/(m2 rok)]

Ep =102.44 kWh/(m2 rok)]

Uściany 0,167 W/(m2*K)

Udachu 0,136 W/(m2*K)

Po to się zakłada temat aby się doradzić Ty człowieku masz pompę to nie znaczy że juz kazdy musi mieć nie każdego stać .

i Kolego dopiero zaczynam budowę jestem na etapie fundamentów więc nic dziwnego że chcę się doradzić .

Edytowane przez zoladz91

Gość Arturo72
Komu kopara opadła to opadła Panu już dziękuje za wyczerpującą "konkretną" odpowiedz i troszkę kultury człowieku .

Orientacyjne

Ep= 92.19[kWh/(m2 rok)]

Ep =102.44 kWh/(m2 rok)]

Po to się zakłada temat aby się doradzić Ty człowieku masz pompę to nie znaczy że juz kazdy musi mieć nie każdego stać .

i Kolego dopiero zaczynam budwę jestem na etapie fundamentów więc nic dziwnego że chcę się doradzić .

Dlatego nie odpowiadaj ze zdziwieniem i powatpiewaniem jak nie wiesz.

Jak Cię stać na kocioł za 7tys.zl jak Cię stać na komin do niego za 4tys.zł jak Cię stać na dodatkowy osprzęt do kotła za 2tys.zl jak Cię stać na dodatkowe pomieszczenie na kocioł za 10tys.zl czyli jak Cię stać na archaiczny system grzewczy za 23tys.zł to na pompę ciepła p-w za 20tyś.zł też Cię stać.

To nie są realne dane a jak sa to budujesz durszlak i dziwisz się jeszcze że masz za mało izolacji.

Ek jakie ?

Projektowe obciążenie cieplne jakie ?

Edytowane przez Arturo72

Ep =102.44 kWh/(m2 rok)

czyli tak jak myślałem - w przyszłym roku ten projekt nie dostałby pozwolenia na budowę (o ile w ogóle tyle jest, a nie tylko na papierze). dopuszczalne Ep w roku 2017 to 90, w 2021 - 70 kWh/(m2*rok). dlaczego budować dom, który w przyszłym roku będzie przestarzały?

jeśli już zdecydujesz się na pogrubienie izolacji (albo nawet, jeśli tego nie zrobisz), to zadbaj o jakość jej montażu - uważaj na mostki termiczne (w tym żelbetowe wystające elementy jak schody czy tarasy - nie zostawiaj nieizolowanych albo najlepiej oddylatuj od ścian), połączenie izolacji ścian z izolacją dachu, nie klej przypadkiem styropianu na placki, zadbaj o szczelność. generalnie uważaj na porady tzw. murarzy i innych fachowców.

czyli tak jak myślałem - w przyszłym roku ten projekt nie dostałby pozwolenia na budowę (o ile w ogóle tyle jest, a nie tylko na papierze). dopuszczalne Ep w roku 2017 to 90, w 2021 - 70 kWh/(m2*rok). dlaczego budować dom, który w przyszłym roku będzie przestarzały?

jeśli już zdecydujesz się na pogrubienie izolacji (albo nawet, jeśli tego nie zrobisz), to zadbaj o jakość jej montażu - uważaj na mostki termiczne (w tym żelbetowe wystające elementy jak schody czy tarasy - nie zostawiaj nieizolowanych albo najlepiej oddylatuj od ścian), połączenie izolacji ścian z izolacją dachu, nie klej przypadkiem styropianu na placki, zadbaj o szczelność. generalnie uważaj na porady tzw. murarzy i innych fachowców.

a propo klejenia styropianu co masz na myśli żeby nie kleić na placki zawsze dobrze wiedziec na przyszłość ...

W projekcie przyjęty jest dach, który składa się z drewnianej więźby tzw lekki strop i izolacji termicznej 30 cm wełny , ja będe robił stropodach skosy lane .

To po podajesz U dla dachu którego nie robisz? 20cm ocieplenia wełna czy styropianem w dachu (chyba już) nie spełnia WT .

zapomnij o pompie ciepła

20 tys to ona kosztuje, ale GOŁA. jak doliczysz wszystko to pompa ciepła Cię wyjdzie od 45 do 60 tys gdzie za gazowe kompletne na kotle buderusa dałem 24

zapomnij o pompie ciepła

20 tys to ona kosztuje, ale GOŁA. jak doliczysz wszystko to pompa ciepła Cię wyjdzie od 45 do 60 tys gdzie za gazowe kompletne na kotle buderusa dałem 24

Zatem podpowiedz mi czego nie doliczył mi mój instalator? Ciekawy jestem jak ON się oszukał na minimum 25 tysięcy....