Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 150m2

zoladz91

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
pisałem już o tym, ale nie czytasz,

wszystkie pompy jakie miałem wycenione sprawdziłem na allegro i w innych źródłach - wszędzie były droższe niż w wycenie

To czekam na pokazanie oferty i na obciążenie cieplne domu bo 13kW to w nowym domu ale 500 m2.

Dla porównania moje to 3,5kW a nie mam domu pasywnego też.

Cena katalogowa,instalatorzy mają 50% zniżki i teraz zalezy od tego czy jesteś jeleniem łykającym czy potrafisz myśleć i negocjować.

Nie raz o tym pisałem.

Przykład:

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6439624064.html

Brutto z 23% VAT-16000zł

http://allegro.pl/pompa-ciepla-atlantic-extensa-8-kw-i5937868192.html

Ta sama pompa ale dla jeleni-19900zł

Katalogowa cena tej pompy w katalogu Atlantica-25029zł

http://www.atlantic-polska.pl/pompa-ciepla/extensa/

Dla dużych jeleni podobnych Tobie :D

Rozumiem że 16tyś to cena samej gołej pompy ciepła? Co jeszcze potrzeba aby to uruchomić? Jakie są przybliżone koszty podłączeni i uruchomienia?

Gość Arturo72
Rozumiem że 16tyś to cena samej gołej pompy ciepła? Co jeszcze potrzeba aby to uruchomić? Jakie są przybliżone koszty podłączeni i uruchomienia?

Zasobnik cwu i montaż. Zasobnik cwu to koszt w zależności od świadomości bo sa i za 1500 i za 5000,ja mam ten najtańszy i fungla.

Montaz to 2000-3000zł nie powinno być więcej ale to też zależy od świadomości inwestora bo firmy nie świadomym pakują dodatkowe bufory,mieszacze czy pompki obiegowe a żadna dodatkowa armatura nie jest potrzebna. U mnie pompa podlaczona jest bezpośrednio pod rozdzielacz rurkami dl.1,5m i to wsio.

Czyli do gołej pompki dolicz jakieś 3500-4000zł i możesz grzać c.o i cwu.

Edytowane przez Arturo72

czytasz to co piszę ? kompletna instalacja.

za pompę 24 KW buderusa dałem 5000 zł. za pompę ciepła około 20 tys trzeba liczyć markowo.

już masz 15 tyś zł różnicy.

Przyłącze 1200zł

Projekt 300zł

Instalacja zewnętrzna 1500-3000zł

Komin z wkładem i wykończeniem 4000zł

Opinia i odbiór kominiarski 100zł

Skrzynka na zawór 50zł

I różnica pomiędzy pompą, a kondensatem zaczyna sie zacierać

Za instalację i kotłownię gazową zapłaciłem 14.5 tyś, za pompę ciepła na gotowo (Panasonic 9kW) miałem wtcenę 22500 (na gotowo)

JAkbym się zdecydował na Panasa 7kW, to ze 2-3 tyś szło urwać.

Gość Arturo72
ja mam Galmeta chyba za 800 też funglo :)

Jak Ci powymyślali jakieś kosmiczne rzeczy w tej ofercie to się nie dziwie,że grzejesz drogo,nawet cwu.

Dla lukasz1006,tak to powinno wygladać jeśli chodzi o montaż bez wymyślania i dodawania niczego więcej.

Prosta robota bez wydziwiania:

11.jpg

W domu mam podłogówkę 100% w rozstawie co 15cm jakieś 160m2 po podłogach + zasobnik 300l wraz z panelami solarnymi 3szt. (solary z dotacji wybuliłem za niego 3000zł 1rok temu) więc nie było tragedii pewnie sie nie zwróci no ale jest już zasobnik.. W domu 2 rozdzielacze na parterze 12 sekcji na piętrze 7 sekcji i jakieś 1200mb rurek pex16. Mur beton komórkowy + styropian 20cm 0,040 dach wełna 2x15cm 0,033. + okna 3 szybowe Vetrex. + wentylacja z rekuperatorem.

stoje własnie przed wyborem - na dzień dzisijszy mam ofertę za własny zbiornik naziemny lpg 2700 8000zł na gotowo (projekty i pozwolenia) + kocioł victrix12 w cenie 3650zł czyli razem jakieś 12tyś zł.

zbiornik mogę odsprzedać jak mi gaz ziemny pociągną za około 3500zł. ale przyłącze pewnie bedzie kosztować z 2000zł

No i własnie oferta na pompe ciepła za 16tyś jest kusząca.

komin 4000 ? no to jesteście łosiami waszym językiem

To podaj koszty, jakie poniosłeś, począwszy od samego szachtu z pustaków, przez wkład z nierdzewki, odskraplacz, (jeśli masz,) daszek, zestaw przyłączeniowy do kotła i wykończenie komina.

Obróbkę blacharską, taśmy, robociznę dekarza, robociznę tego, co ten komin stawiał i wykańczał.

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
z OCZ wychodziło jakieś chyba 7kw przy max mrozach więc chyba tragedi nie ma.

Ta extensa ma przy -20st.Ć moc ok.5kW czyli musiałaby wspomagać się grzałka.

Lepszy będzie zwykły Panas 9kW 3f lub t-cap 1f lub extensa 10kW.

Ta extensa ma przy -20st.Ć moc ok.5kW czyli musiałaby wspomagać się grzałka.

Lepszy będzie zwykły Panas 9kW 3f lub t-cap 1f lub extensa 10kW.

Mozesz opisać jak Twoja pompa Spisuje się zimą przy ujemnych temperaturach bo z tego co wiem to pompa powietrzna zimą słabo sobie radzi i do tego załącza się grzałka a to przecież dodatkowe koszty ;) ?

Gość Arturo72
Mozesz opisać jak Twoja pompa Spisuje się zimą przy ujemnych temperaturach bo z tego co wiem to pompa powietrzna zimą słabo sobie radzi i do tego załącza się grzałka a to przecież dodatkowe koszty ;) ?

Ktoś Ci idiotyzmów naopowiadał także pozdrów informatora swojego lub swoich lub swoją bazę wiedzy :)

Najniżej od 3 lat było -18st.C,pompa pracowała normalnie,oczywiscie bez grzałki zużywając przy tym ok.3,5kWh na godzinę pracy.

Jako,że mam pompę mocniejszą niż obciązenie na potrzeby c.o i cwu przy takiej temperaturze pracowała 10h na dobę żeby utrzymać 23st.C i zagrzać wode dla 3 osób.

Gdyby było zimniej,np -20st.C czy -25st.C pracowałaby jedynie dłużej na dobę ale w dalszym ciągu bez grzalki.

To czy pompa będzie wspomagała się grzałką czy nie zalezy od poprawnego doboru mocy grzewczej pompy do obciążenia cieplnego domu.

Edytowane przez Arturo72

Ktoś Ci idiotyzmów naopowiadał także pozdrów informatora swojego lub swoich lub swoją bazę wiedzy :)

Najniżej od 3 lat było -18st.C,pompa pracowała normalnie,oczywiscie bez grzałki zużywając przy tym ok.3,5kWh na godzinę pracy.

Jako,że mam pompę mocniejszą niż obciązenie na potrzeby c.o i cwu przy takiej temperaturze pracowała 10h na dobę żeby utrzymać 23st.C i zagrzać wode dla 3 osób.

to widocznie wszyscy na rynku opowiadają głupoty, tylko Wy tu macie prawdę absolutną, wszyscy są baranami i jeleniami

mi też kilka firm mówiło, że poniżej -5 pompa ciepła niestety traci efektywność i wspomaga się grzałą

wszyscy kłamią, co gorsza, oni są OK, a my - jelenie