Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 150m2

zoladz91

Recommended Posts

Gość Arturo72
to widocznie wszyscy na rynku opowiadają głupoty, tylko Wy tu macie prawdę absolutną, wszyscy są baranami i jeleniami

mi też kilka firm mówiło, że poniżej -5 pompa ciepła niestety traci efektywność i wspomaga się grzałą

wszyscy kłamią, co gorsza, oni są OK, a my - jelenie

Jaki inwestor takie firmy :)

Już wypunktowałem Twoją głupotę i jeszcze się narażasz na śmieszność ?

Jeleniu,poniżej tabela wydajności mojej pompy:

cwu.JPG

A to oznacza,że przy -15st.C i temperaturze zasilania 35st.C moc grzewcza to 9kW,pobór mocy to 3,55kW a to oznacza COP2,54.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety, w naszych warunkach klimatycznych powietrzna pompa nie może być jedynym źródłem ciepła w domu. W zimie, podczas srogich mrozów, jej moc i sprawność znacznie spadają. Co prawda wielu producentów podaje, że ich urządzenia mogą pracować w temperaturze zewnętrznej -20 st.C, a najnowsze nawet w -25 st.C, to jednak wtedy nie są w stanie samodzielnie ogrzać budynku, nie mówiąc już o przygotowaniu ciepłej wody do mycia. Dlatego muszą one współpracować z dodatkowym źródłem ciepła - na przykład tańszymi w zakupie i montażu elektrycznymi grzałkami lub kotłem na gaz

http://ladnydom.pl/budowa/1,106579,14254304,Powietrzna_pompa_ciepla___kiedy_warto_ja_miec_i_gdzie.html

wszędzie kłamią, ah ci źli ! to dla nas, jeleni

Gość Arturo72
Niestety, w naszych warunkach klimatycznych powietrzna pompa nie może być jedynym źródłem ciepła w domu. W zimie, podczas srogich mrozów, jej moc i sprawność znacznie spadają. Co prawda wielu producentów podaje, że ich urządzenia mogą pracować w temperaturze zewnętrznej -20 st.C, a najnowsze nawet w -25 st.C, to jednak wtedy nie są w stanie samodzielnie ogrzać budynku, nie mówiąc już o przygotowaniu ciepłej wody do mycia. Dlatego muszą one współpracować z dodatkowym źródłem ciepła - na przykład tańszymi w zakupie i montażu elektrycznymi grzałkami lub kotłem na gaz

http://ladnydom.pl/budowa/1,106579,14254304,Powietrzna_pompa_ciepla___kiedy_warto_ja_miec_i_gdzie.html

wszędzie kłamią, ah ci źli ! to dla nas, jeleni

No już Ci powiedziałem,że jaki inwestor takie rozumowanie :D

A że jesteś bezmyślnym inwestorem to i rozumowanie masz kretyńskie :D

to czy grzeje grzałką zależy od tego jak jest dobrana. nawet jeśli by grzała przez kilkanaście godzin w sezonie w taniej taryfie (trochę drożej niż gazem), to co z tego, skoro przez resztę sezonu grzeje 2,5 razy taniej?

fakty są takie, że kotłownia na PC kosztuje 20-25 tys. zł, eksploatacja taniej niż gazem jakieś 2,5 razy. kotłownia na prąd kosztuje 3 tys. zł, 1 kWh kilka groszy drożej, czyli na sezon w przeciętnym domu zapewne kilkaset zł więcej łącznie z CWU.

nie jestem jakimś przeciwnikiem gazu, ale widzę, że niektórzy obrażają się na fakty...

Gość Arturo72
no, czyli wszyscy inwestorzy be, oprócz Ciebie :) trzęsiesz rynkiem widzę :)

Bezmyślny jeleniu,poniżej masz temat użytkowników tego typu pompy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea

Rzuć im zapytania czy grzałka grzeje i czy nie mogą dogrzać domów :)

Robisz z siebie błazna :D

haha weź poczytaj pierwszy lepszy artykuł w każdym masz napisane ze przy ujemnych temperaturach pompa powietrzna traci na wartości nie wiem jak to sie ma do pompy wodnej lub gruntowej, ale widzę że kolega strasznie się denerwuje ... ;)

Cały czas piszę,że na bezmyślnych inwestorów rady nie ma :)

to czy grzeje grzałką zależy od tego jak jest dobrana. nawet jeśli by grzała przez kilkanaście godzin w sezonie w taniej taryfie (trochę drożej niż gazem), to co z tego, skoro przez resztę sezonu grzeje 2,5 razy taniej?

fakty są takie, że kotłownia na PC kosztuje 20-25 tys. zł, eksploatacja taniej niż gazem jakieś 2,5 razy. kotłownia na prąd kosztuje 3 tys. zł, 1 kWh kilka groszy drożej, czyli na sezon w przeciętnym domu zapewne kilkaset zł więcej łącznie z CWU.

nie jestem jakimś przeciwnikiem gazu, ale widzę, że niektórzy obrażają się na fakty...

ja się na fakty nie obrażam, mało tego, wklejam artykuły, które rzekomo kłamią, czyli trzeba tych ludzi zaskarżyć,

wszędzie piszą że poniżej -5 efektywność drastycznie spada, ale tu kolega pisze że bangla i to jak latem !

aż mi się śmiać powoli chce :) ale już chyba wiem, pewnie tym handluje :)

haha weź poczytaj pierwszy lepszy artykuł w każdym masz napisane ze przy ujemnych temperaturach pompa powietrzna traci na wartości nie wiem jak to sie ma do pompy wodnej lub gruntowej, ale widzę że kolega strasznie się denerwuje ... ;)

nie nie, im nic nie traci, to my jelonki są, coś ty :)

ja przy wygrzewaniu podłóg miałem 500 zł rachunku po tygodniu ale oni, ogrzewają tym cały rok :)

Gość Arturo72
ja się na fakty nie obrażam, mało tego, wklejam artykuły, które rzekomo kłamią, czyli trzeba tych ludzi zaskarżyć,

wszędzie piszą że poniżej -5 efektywność drastycznie spada, ale tu kolega pisze że bangla i to jak latem !

aż mi się śmiać powoli chce :) ale już chyba wiem, pewnie tym handluje :)

Jeszcze raz jeleniu:

Wydajność pompy T-CAP 9kW 3f:

cwu.JPG

Ale też wydajność Atlantica Extensy 8kW:

fuji.jpg

Jak widzisz bezmyślny jeleniu T-CAP 9kW trzyma stałą moc do -15st.C a u Atlantica moc spada i przy -20st.C jest ok.5kW.

Jakim trzeba być tępym młotem żeby tego nie jarzyć ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Dostałem ostatnio gotową ofertę na Panasonica Aquarea WC09F3E8 9kW + sprzęgło + zasobnik + kompletny montaż... Koszt 27.000zł brutto. Także nie przesadzajcie z tymi cenami

Pytanie po jaką cholerę sprzegło i jaki jego koszt ?

Koszt zasobnika jaki i jaki zasobnik ?

Jaka cena samej pompy ?

Ile za montaż ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

ja przy wygrzewaniu podłóg miałem 500 zł rachunku po tygodniu ale oni, ogrzewają tym cały rok :)

Jeleniu,poniżej zużycie energii na c.o+cwu od trzech lat w kWh:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=7135190&viewfull=1#post7135190

W cenie 0,30zł/kWh.

Gość Arturo72
Nie mam wyszczególnione co w jakiej cenie. Jest to cena końcowa z montażem i wszystkimi potrzebnymi gratami

To sobie zażycz szczegółowe wyszczególnienie,nie interesuje Cię czy nie robią cię w ch... ?

Już robią widać bo sprzegło jest zbędne za które dodatkowo płacisz.

A jak za zasobnik cwu płacisz 5000zł zamiast np.1500zł ? Pasuje Ci takie coś ?

Gość Arturo72
załóżmy że różnica PC a kotła gazowego to 10 000 zł

po ilu latach ci się to zwróci ?10 ?

pytam serio

Zużycie energii na c.o+cwu jakie dom posiada ?

1kWh z pompy to 0,10zł a z gazu to 0,24zł.

Zatem jak to w Twoim przypadku wyglada ?