Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 150m2

zoladz91

Recommended Posts

Gość Arturo72
może kolega jest światowym kardiochirurgiem i nie za bardzo wie co to COP itp ? nie każdy jest tak wszechwiedzący jak Ty :)

Od tego jest temat a tam wszystko pisze,no chyba,że mu nie zależy ale jak mu nie zalezy to nie uprawnia go do pisania głupot.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
liczmy że 5000 kWh na rok

dobrze zatem

5000x 0,1 z PC = 500 zł

5000 x 0,24 = 12 00 zł

700 zł

10 000 / 700 zł = 14 lat

u mnie, przy takim okresie zwrotu mówię: dziękuję do widzenia, po 14 latach pewnie wymienisz PC na nową

A zużycie energii na cwu gdzie jest ? Wsiąkło czy jeleń zapomniał lub nie wie,że na cwu zuzywa się tez energię ?

Druga sprawa,jeleń mówił,że nie ma domu pasywnego a te 5500kWh/200m2 daje 27kWh/m2/rok czyli dom wysoce energooszczedny.

Gość Arturo72
nie pamiętam mojego zapotrzebowania jak mówie, nie mam przy sobie projektu

zapodaj swoje, policzymy, z 14 lat skróci się do 12 ?

Jak masz dom typowo z projektu to zapotrzebowanie będzie ok.80kWh/m2/rok czyli 200m2 da nam zużycie na ogrzewanie 16000kWh + 4000kWh cwu na 3-4 osoby da 20000kWh rocznie.

Czyli gazem 4400zł a pompą 2000zł rocznie,różnica 2400zł rocznie jeleniu.

To jest tak jak się zielonego pojęcia nie ma co się buduje i jak się buduje a myślenie i liczenie i inteligencja to nie są mocne strony takiego inwestora...

mogę Ci powiedzieć, że mam 80 zł rachunek na miesiąc przy gotowaniu + CWU

licząc, że 1m3 to 3 zł, zużyłem 26 m3 do tego celu

26 x 11 khw = 286 khw x 12 miesiecy = 3400 Khw

3400 x 0,1 = 340 zł

3400 x 0,24 = 816

podsumowując

PC 840 zł

gaz 2000

1200 zł oszczędności czyli 8 lat

dla mnie to i tak za długo

Gość Arturo72

3400 x 0,1 = 340 zł

3400 x 0,24 = 816

podsumowując

PC 840 zł

gaz 2000

Co ???????

:D

3400kWh to za co ?

a 5500kWh to za co ?

3400 x 0,1 = 340 zł

3400 x 0,24 = 816

podsumowując

PC 840 zł

gaz 2000

chcesz powiedzieć, że zużywasz na CO i CWU 8 tys. kWh? jaki to dom, że tak mało przy 200 m2? albo może trzymasz 15°C? albo ostre grzanie kominkiem?

Gość Arturo72
nie, w projekcie mam chyba 5500 KWH ( dziś sprawdzę ) na CO

Nie masz tyle,To by oznaczało,ze na ścianach masz 30cm grafitu,w podłodze 25cm a na dachu 40-50cm izolacji i WM z reku a to tez by oznaczalo,że obciązenie cieplne to 2,5-3kW a ogrzewanie prądem da 1600zł za sezon grzewczy.

Bezmyślny jeleniu,poniżej masz temat użytkowników tego typu pompy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea

Rzuć im zapytania czy grzałka grzeje i czy nie mogą dogrzać domów :)

Robisz z siebie błazna :D

Cały czas piszę,że na bezmyślnych inwestorów rady nie ma :)

Widzę że Arturko też był bezmyślny na początku inwestycji a teraz pokazuje cwaniaka :) Z tego co widze po Twoich pierwszych postach więc nie zgrywaj cwaniaczka bo sam taki byłeś ..nowy dom inwestycja na całe życie, więc jest czas na przemyslenia.. a Nie wyzywaj innych od bezmyślnych ;) PO to jest forum alby przemyśleć parę spraw , i doradzić sie innych chociaż by w kwestii ogrzewania..

Edytowane przez zoladz91

Gość Arturo72
Widzę że Arturko też był bezmyślny na początku inwestycji a teraz pokazuje cwaniaka :) Z tego co widze po Twoich pierwszych postach więc nie zgrywaj cwaniaczka bo sam taki byłeś ..nowy dom inwestycja na całe życie, więc jest czas na przemyslenia.. a Nie wyzywaj innych od bezmyślnych ;) PO to jest forum alby przemyśleć parę spraw , i doradzić sie innych chociaż by w kwestii ogrzewania..

Po to jest forum żeby pomagać a nie żeby negowac bezsprzeczne fakty.

Tak,na początku byłem zielony jak każdy ale to nie na początku inwestycji a na dwa lata przed budową,bo po tym czasie przystąpiłem do budowy już całkiem świadomy decydując się na ogrzewanie PRĄDEM mając gaz przy działce i odrzucając paliwo stałe bo tak samo jak gaz jest to drogie rozwiązanie.

Skończyło się na pompie ciepła.

Edytowane przez Arturo72

Niestety, w naszych warunkach klimatycznych powietrzna pompa nie może być jedynym źródłem ciepła w domu. W zimie, podczas srogich mrozów, jej moc i sprawność znacznie spadają. Co prawda wielu producentów podaje, że ich urządzenia mogą pracować w temperaturze zewnętrznej -20 st.C, a najnowsze nawet w -25 st.C, to jednak wtedy nie są w stanie samodzielnie ogrzać budynku, nie mówiąc już o przygotowaniu ciepłej wody do mycia. Dlatego muszą one współpracować z dodatkowym źródłem ciepła - na przykład tańszymi w zakupie i montażu elektrycznymi grzałkami lub kotłem na gaz

http://ladnydom.pl/budowa/1,106579,14254304,Powietrzna_pompa_ciepla___kiedy_warto_ja_miec_i_gdzie.html

wszędzie kłamią, ah ci źli ! to dla nas, jeleni

"Ładny dom" to takie pisemko o poziomi "Pani Domu"

Artykuł jest sprzed trzech lat, kiedy faktycznie, niektórzy święcie wierzyli w to, co poszą.

Teraz pewnie trochę im wstyd....

Koszt komina zsumowałeś ?

wieczorem wszystko sprawdzę

natomiast CWU jest sprawdzone bo przecież widzę, jaki mam rachunek

Masz 15 centymetrów styropianu (stawiam, że biały) na ścianach, pewnie nie wiecej, niż 30xm w stropie, 200m2 i masz 5000kWh CO ?

:lol:

Ja mam 5500 kWh, a kubatury mam może 65% tego co Ty, ocieplenie też lepsze.

Ty poniżej 11000kWh raczej nie zejdziesz..

sprawdziłem w projekcie 12 000 KWh

choć na 200% będzie mniej, ponieważ mam 2 kominki i często nimi palę a drewna mam sporo, poza tym dach ocieplony 20-22 cm PUR więc lambda 0,18 dachu

suma sumarum, zobaczymy po rachunkach, bo CWU się mniej więcej zgadza, 3500 KWH na rok

powiedziałem, że u mnie różnica nie była 8 tys tylko na dzień dobry 15 tys, być może, gdyby to było 8 tys to bym się zdecydował ale nie za 15 tys

wyceny znajdę dziś, bo nie miałem czasu szukać

kominów nie liczę, bo od razu chciałem w kotłowni mieć awaryjnie i to ustaliłem na poziomie projektu

komin w kotłowni musi być, takie mam zdanie i koniec - choćbym z niego nie korzystał

Edytowane przez zyhu