Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 150m2

zoladz91

Recommended Posts

Gość Arturo72
Zastanawiam się nad Panasonic'iem chyba cena/jakość jest odpowiednia. Dużo osób zadowolonych.

Panasonic,Atlantic,Daikin,Samsung,Fujitsu to sa dobre i stosunkowo tanie pompy.

Ja mam panasa i jest ok,czwarty sezon się zbliża.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cały osprzęt do wykonania kotłownii z gruntową pompą ciepła i kolektorem za 14 tyś zł:

http://allegro.pl/kotlownia-7kw-200m2-gruntowa-pompa-ciepla-meeting-i6432628912.html

Do tego trochę szperania w internecie, Pan Koparkowy, zmyślny Pan Instalator i można się zamkąć w 20tyśzł.

Przez pół wątku piszecie że PC PW z montarzem wyjdzie mnie 25tyś. Kurcze niech ktoś mi poda firme co zainstaluje t-capa 9KW + zbiornik i wszystkie inne potrzebne pierdoły do 25tyś. Wszytkie wyceny które dostałem oscylują na około 30tyś

Kupujesz

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-c-aquarea-9-kw-i6431752993.html

Do tego zbiornik CWU za 2000zł

Śrubunki, miedź, naczynie wzbiorcze (o ile sama pompa nie ma ) 1000zł

Pozostaje 2000zł dla instalatora za dwa dni pracy,,,,

Przez pół wątku piszecie że PC PW z montarzem wyjdzie mnie 25tyś. Kurcze niech ktoś mi poda firme co zainstaluje t-capa 9KW + zbiornik i wszystkie inne potrzebne pierdoły do 25tyś. Wszytkie wyceny które dostałem oscylują na około 30tyś

Jakiś czas temu obalalem powielany tu mit o kotłowni na tcapie za 22-25 tys, relne koszty to ponad 30 tys

Poza tym, w moim mieście jest dotacja - 50%, nie wiecej niż 10 tyś zł.

Można nieć pompę taniutko....

Szkoda, że kiedy ja budowałem dom, ta dotacja była tylko dla tych, co likwidują kotłownię węglową. Od zeszłego roku takźe dla nowego budownictwa - żeby ńie przybywało kopciuchów.

Firmy nie podam bo już wiele razy o reklamę byłem posądzany. W tym roku moich dwóch znajomych zmieściło się zdecydowanie w kwocie poniżej 25 tyś zł... zatem to żaden mit.

prawie 3 miesiące temu pisałem do Ciebie prywatną wiadomość z prośbą o podanie konkretów, oczywiście bez odpowiedzi, także nie ściemniaj.

podobnie jak kolega zyhu wyceniałem kotłownie na pompie panasa w bardzo wielu miejscach i nigdzie nie było oferty poniżej 30 tys dla mojego domu, a pisanie typu "można wziąć tańszą" to mi się śmiać chce, bo to instalator odpowiada za zainstalowane urządzenie i on powinien je prawidłowo dobrać.

prawie 3 miesiące temu pisałem do Ciebie prywatną wiadomość z prośbą o podanie konkretów, oczywiście bez odpowiedzi, także nie ściemniaj.

podobnie jak kolega zyhu wyceniałem kotłownie na pompie panasa w bardzo wielu miejscach i nigdzie nie było oferty poniżej 30 tys dla mojego domu, a pisanie typu "można wziąć tańszą" to mi się śmiać chce, bo to instalator odpowiada za zainstalowane urządzenie i on powinien je prawidłowo dobrać.

Może i pisałeś ale trzeba jeszcze było wysłać. Nie było jeszcze osoby, której bym nie odpisał.

Instalator instaluje, do obliczeń i doborów są inni.

Mam wiadomość w wysłanych, zresztą pisalem też ogólnie na forum i również nie odpowiedziałem, także uznałem to za scieme

Ogólnie na forum nie piszę o firmach. Na priv też nic nie dostałem. W okolicy Sieradza 2 firmy montują w kwocie, która spokojnie się mieści w widełkach 22-25tyś zł. Pompa 9kw t-cap kosztuje w hurtowni 13000zł netto, zbiornik 2200zł (ceny z czerwca) zatem jeśli ktoś chce 30000zł za pompę ze zbiornikiem + montaż to znaczy, że zysk ma znaczący.

Nie było jeszcze osoby, której bym nie odpisał.

Z mojej perspektywy to prawda.

W okolicy Sieradza 2 firmy montują w kwocie, która spokojnie się mieści w widełkach 22-25tyś zł.

dla kolegi sony87 wpisz w wujka google Goszczanów klimatyzacja, pompy ciepła i powinien wyskoczyć kolega Norbert....

Adam626 , masz duży dom, zbliżony do mojego i ocieplenie podobne jak ja planuję, napisz ile wydajesz rocznie na gaz oraz czy jesteś zadowolony z kotła ? Jak nim sterujesz ?

steruję tak:

1. temperatura na sterowniku buderus rc35 ustawiona na 23C

2. Moc kotła obcięta do około 4,5kW w menu kotła.

3. kocioł grzeje przy mrozach praktycznie non stop

4. w okrągły rok poszło mi około 1400m3 na CO i CWU + 300kg brykietu do kominka + 200kwh na grzanie klimą (podlicznik)