zyhu 29.08.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 komin i tak miałem w projekcie bo to była asekuracja, aby w kotłowni był awaryjnie jakby mi kiedyś właśnie pompa ciepła odeszła na rzecz gazu, więc nie liczę tego. nawiasem mówiąc kosztował 1600 zł. Murarki nie liczę, miałem wycenę na wszystko. 5 tys gaz kosztował przyłącze 2200 i około 3000 doprowadzenie do domu. więc masz 5 tys gaz. Kompletną instalację miałem za 11 tys, na kotle buderusa 24 KW + 150 L zasobnik. doliczając 5 tys gaz to masz 16 tys. Pompa ciepła, która mnie interesowała na dzień dobry 20 tys a gdzie instalacja. Kogo chcesz przekonywać, że pompa ciepła jest tańsza, litości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) komin i tak miałem w projekcie bo to była asekuracja, aby w kotłowni był awaryjnie jakby mi kiedyś właśnie pompa ciepła odeszła na rzecz gazu, więc nie liczę tego. nawiasem mówiąc kosztował 1600 zł. Murarki nie liczę, miałem wycenę na wszystko. 5 tys gaz kosztował przyłącze 2200 i około 3000 doprowadzenie do domu. więc masz 5 tys gaz. Kompletną instalację miałem za 11 tys, na kotle buderusa 24 KW + 150 L zasobnik. doliczając 5 tys gaz to masz 16 tys. Pompa ciepła, która mnie interesowała na dzień dobry 20 tys a gdzie instalacja. Kogo chcesz przekonywać, że pompa ciepła jest tańsza, litości No i proste,czyli instalacja systemu na raz ziemny kosztowała Cię 16tys.zl przy koszcie energii 0,24zl/kWh. Instalacja systemu grzewczego na prąd to ok.5-6tyś.zl czyli 10000zl taniej przy koszcie energii 0,30zl/kWh. Instalacja pompy ciepła to 20-25tyś.zl przy koszcie energii 0,10zl/kWh. Instalacja pompy to pompa+zasobnik cwu+montaż,w cyferkach 20+1,5+2=23,5tyś.zl Zatem ile energii kWh potrzebuje Twój dom na potrzeby c.o+cwu ? Czy bezmyślnie i z d...y wybierales gaz ? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 nie wychodzi 23,5 tys nie chce mi się szukać wyceny jak robicie za darmo to fajnie, ja na takich nie trafiłem jak znajdę wycenę to napiszę nawet ją wkleję Wy to pewnie z tych, co mają na podłodzę 70 cm styropianu a na elewacji 1,2 metra co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) nie wychodzi 23,5 tys nie chce mi się szukać wyceny jak robicie za darmo to fajnie, ja na takich nie trafiłem jak znajdę wycenę to napiszę nawet ją wkleję Wy to pewnie z tych, co mają na podłodzę 70 cm styropianu a na elewacji 1,2 metra co ? To dlatego piszę,że jak Ciebie robili za jelenia i stales się losiem to nie znaczy że każdy nim ma być i to Cię nie uprawnia do pisania głupot. Ile Twój dom potrzebuje energii na c.o i cwu ? Czy wybierales drogi gaz ziemny bezmyślnie i z d..y ? No ja z komina w kotłowni zrezygnowalem bo nie był mi do szczęścia potrzebny jak nie miałem mieć gazu ani paliwa stałego tylko prąd. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 znajdę wycenę z pompą ciepła to ją tu wkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) znajdę wycenę z pompą ciepła to ją tu wkleję Znajdź i pokaż jak Cię ladowali w ch....oferując losiowi bez pojęcia elementy w kosmicznych cenach. Znając życie będzie tam i bufor i zasobnik za 5 klocków ale takie wyceny właśnie dla bezmyslnych losi są. Dlatego jeśli nie wiesz,nie znasz się to nie dyskutuj tylko czytaj i się ucz bo opowiadasz bzdury. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 29.08.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 nie wychodzi 23,5 tys nie chce mi się szukać wyceny jak robicie za darmo to fajnie, ja na takich nie trafiłem jak znajdę wycenę to napiszę nawet ją wkleję Wy to pewnie z tych, co mają na podłodzę 70 cm styropianu a na elewacji 1,2 metra co ? 2 lata temu szukałem instalatora do pompy ciepła. Nie otrzymałem ani jednej oferty powyżej 29 tysięcy. Najdroższa oferta obejmowała buffor i inne zbędne rzeczy. Najniższej też nie wybrałem, gdyż instalator miał do mnie 200km. Nie chce mi się wierzyć że "dziś" nie można znaleźć pompy za 25 tysięcy na gotowo. Gdybyś zrobił OZC byś wiedział gdzie kończy się granica ekonomiczności wyboru grubości styropianu i byś głupot nie wypisywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Znajdź i pokaż jak Cię ladowali w ch....oferując losiowi bez pojęcia elementy w kosmicznych cenach. Znając życie będzie tam i bufor i zasobnik za 5 klocków ale takie wyceny właśnie dla bezmyslnych losi są. Dlatego jeśli nie wiesz,nie znasz się to nie dyskutuj tylko czytaj i się ucz bo opowiadasz bzdury. ale przepraszam jak jestem chirurgiem to mam się znać na pompie ciepła ? wyceniam zawsze w 4-5 firmach. niestety, koszty były porównywalne na zdecydowaną korzyść instalacji gazowej co do samych wycenianych komponentów zawsze sprawdzam w innych źródłach i zawsze proponowana wycena była tańsza niż w sklepie \ allegro itp jedna firma, może mnie zrobić w bambuko ale 4 wyceny już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) ale przepraszam jak jestem chirurgiem to mam się znać na pompie ciepła ? wyceniam zawsze w 4-5 firmach. niestety, koszty były porównywalne na zdecydowaną korzyść instalacji gazowej co do samych wycenianych komponentów zawsze sprawdzam w innych źródłach i zawsze proponowana wycena była tańsza niż w sklepie \ allegro itp jedna firma, może mnie zrobić w bambuko ale 4 wyceny już nie Kolejny raz powtórzę,skoro Ty byłeś traktowany jako potencjalny los to nie znaczy,że każdy ma takim losiem być. A byłeś losiem bo nie rzuciles konkretnego zapytania typu "obciążenie cieplne domu to np.5kW,proszę o dobór odpowiedniej pompy" tylko jako łoś zadałeś pytanie "chcę pompę" i każda firma widząc takiego łosia przed sobą będzie go naciagala na dodatkowe koszty w drogich i kompletnie zbędnych elementach. Dlatego nie opowiadaj głupot tylko czytaj i się ucz bo głupotę z gazem już popelniles. Wybór systemu grzewczego dokonuje się na podstawie OZC i potrzeb energii domu na c.o i cwu. Zatem ile Twój dom tej energii potrzebuje ? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 29.08.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Należało wtedy się pytać nie teraz. Teraz już wiemy, że gdybyś się zdecydował - byś przepłacił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 ależ gdybym chciał pompę ciepła to na pewno bym tu uderzył, bo różnica była tak kolosalna, że opłacało mi się podłączyć gaz i zachować normalne pieniądze nie wiem jakie zapotrzebowanie, mam to w projekcie wydaje mi się iż coś tam pisało o 5500 KWH na rok, mam circa 200 m2 z gazu jestem bardzo zadowolony, cicho, bezobsługowo, dodatkowo kuchenkę mam na 2 palniki i 2 elektryczne, nawet mam instalację pod indukcję ale z niej nie skorzystam widziałem kilka wycen i poprostu zrezygnowałem z pompy ciepła bo dla mnie to przesada i to totalna była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) ależ gdybym chciał pompę ciepła to na pewno bym tu uderzył, bo różnica była tak kolosalna, że opłacało mi się podłączyć gaz i zachować normalne pieniądze nie wiem jakie zapotrzebowanie, mam to w projekcie wydaje mi się iż coś tam pisało o 5500 KWH na rok, mam circa 200 m2 z gazu jestem bardzo zadowolony, cicho, bezobsługowo, dodatkowo kuchenkę mam na 2 palniki i 2 elektryczne, nawet mam instalację pod indukcję ale z niej nie skorzystam widziałem kilka wycen i poprostu zrezygnowałem z pompy ciepła bo dla mnie to przesada i to totalna była Zatem wracamy do prądu. 5500kWh prądem to ok.1700zl przy koszcie instalacji 6000zl a gazem 1300zl przy koszcie instalacji 16000zl. Widzisz własną głupotę ? To nie przesada i to totalna ? Ponad 10000zl więcej za gaz a tylko 400zl mniej. I Ty mówisz coś o drogiej pompie jak 5500kWh daloby przy niej 550zl ? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 wkleję wyceny, to się uspokoisz, tylko mam na innym kompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) wkleję wyceny, to się uspokoisz, tylko mam na innym kompie Wyżej pisałem o prądzie i 5500kWh. Nie widzisz własnej głupoty i totalnej przesady że masz bardzo drogi gaz ziemny ? Który dopiero za 25 lat przyniesie Ci oszczędności ? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Wyżej pisałem o prądzie i 5500kWh. Nie widzisz własnej głupoty i totalnej przesady że masz bardzo drogi gaz ziemny ? taaaaak, już widzę 1700 zł rachunek za prąd przy ogrzewaniu prądem, już widzę jak ogrzewam gazem, a rachunki przy taryfie G12 za prąd mam po 160 zł miesięcznie. Rozumie, że jeszcze piłuje, mieszam, betoniarki itp ale nie uwierzę w 1700 za ogrzewanie na rok za prąd a o 550 zł to chyba nie wiem gdzie zyjecie wy w Polszy czy gdzieś w innym zakątku świata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 taaaaak, już widzę 1700 zł rachunek za prąd przy ogrzewaniu prądem, już widzę jak ogrzewam gazem, a rachunki przy taryfie G12 za prąd mam po 160 zł miesięcznie. Rozumie, że jeszcze piłuje, mieszam, betoniarki itp ale nie uwierzę w 1700 za ogrzewanie na rok za prąd a o 550 zł to chyba nie wiem gdzie zyjecie wy w Polszy czy gdzieś w innym zakątku świata ? Sam pisałeś,że zużycie energii domu na c.o to 5500kWh. 1kWh z prądu to 0,30zl czyli 5500*0,30=1650zl. 1kWh z gazu to 0,24zł czyli 5500*0,24=1300zl. Matematyki Cię nie uczyli ? Masz taryfę G12 to zerknij na fakturę jaką masz cenę 1kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 życia mnie uczyli, życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 życia mnie uczyli, życia Jakoś Cię ch...o tego życia uczyli,że popelniasz same błędy. A żyje w Polsce mam Tauron Gliwice taryfę G12W,czwarty sezon grzewczy przede mną,zużycie na c.o do tej pory to 1700-1900kWh za sezon grzewczy czyli właśnie ok.500zl. Prądem byłoby 1500zl,gazem niewiele mniej dlatego gaz został przed działką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 mówie, mnie rachunek za żelazko, betoniarkę przychodzi 160 zł miesięcznie czyli 1900 zł na rok, ale Ty, ogrzewasz sie za pońcet chyba, że dużo prasuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) mówie, mnie rachunek za żelazko, betoniarkę przychodzi 160 zł miesięcznie czyli 1900 zł na rok, ale Ty, ogrzewasz sie za pońcet chyba, że dużo prasuję ? No zużycie na prąd bytowy roczne to ok.3200kWh,na c.o 1700kWh a na cwu 1500kWh. Ogrzewanie i cwu grzeje 100% w taniej taryfie czyli po ok.0,30zl/kWh. W czym widzisz problem ? C.o i cwu grzeje z COP. Bez COP byłoby odpowiednio 5500kWh+4500kWh. Gazem byłoby takie same zużycie energii ale w cenie 0,24zl/kWh stąd bzdurą i głupota byłoby brać gaz. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts