Gość Arturo72 29.08.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) to widocznie wszyscy na rynku opowiadają głupoty, tylko Wy tu macie prawdę absolutną, wszyscy są baranami i jeleniami mi też kilka firm mówiło, że poniżej -5 pompa ciepła niestety traci efektywność i wspomaga się grzałą wszyscy kłamią, co gorsza, oni są OK, a my - jelenie Jaki inwestor takie firmy Już wypunktowałem Twoją głupotę i jeszcze się narażasz na śmieszność ? Jeleniu,poniżej tabela wydajności mojej pompy: A to oznacza,że przy -15st.C i temperaturze zasilania 35st.C moc grzewcza to 9kW,pobór mocy to 3,55kW a to oznacza COP2,54. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 no, czyli wszyscy inwestorzy be, oprócz Ciebie trzęsiesz rynkiem widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Niestety, w naszych warunkach klimatycznych powietrzna pompa nie może być jedynym źródłem ciepła w domu. W zimie, podczas srogich mrozów, jej moc i sprawność znacznie spadają. Co prawda wielu producentów podaje, że ich urządzenia mogą pracować w temperaturze zewnętrznej -20 st.C, a najnowsze nawet w -25 st.C, to jednak wtedy nie są w stanie samodzielnie ogrzać budynku, nie mówiąc już o przygotowaniu ciepłej wody do mycia. Dlatego muszą one współpracować z dodatkowym źródłem ciepła - na przykład tańszymi w zakupie i montażu elektrycznymi grzałkami lub kotłem na gaz http://ladnydom.pl/budowa/1,106579,14254304,Powietrzna_pompa_ciepla___kiedy_warto_ja_miec_i_gdzie.html wszędzie kłamią, ah ci źli ! to dla nas, jeleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Niestety, w naszych warunkach klimatycznych powietrzna pompa nie może być jedynym źródłem ciepła w domu. W zimie, podczas srogich mrozów, jej moc i sprawność znacznie spadają. Co prawda wielu producentów podaje, że ich urządzenia mogą pracować w temperaturze zewnętrznej -20 st.C, a najnowsze nawet w -25 st.C, to jednak wtedy nie są w stanie samodzielnie ogrzać budynku, nie mówiąc już o przygotowaniu ciepłej wody do mycia. Dlatego muszą one współpracować z dodatkowym źródłem ciepła - na przykład tańszymi w zakupie i montażu elektrycznymi grzałkami lub kotłem na gaz http://ladnydom.pl/budowa/1,106579,14254304,Powietrzna_pompa_ciepla___kiedy_warto_ja_miec_i_gdzie.html wszędzie kłamią, ah ci źli ! to dla nas, jeleni No już Ci powiedziałem,że jaki inwestor takie rozumowanie A że jesteś bezmyślnym inwestorem to i rozumowanie masz kretyńskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.08.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 to czy grzeje grzałką zależy od tego jak jest dobrana. nawet jeśli by grzała przez kilkanaście godzin w sezonie w taniej taryfie (trochę drożej niż gazem), to co z tego, skoro przez resztę sezonu grzeje 2,5 razy taniej? fakty są takie, że kotłownia na PC kosztuje 20-25 tys. zł, eksploatacja taniej niż gazem jakieś 2,5 razy. kotłownia na prąd kosztuje 3 tys. zł, 1 kWh kilka groszy drożej, czyli na sezon w przeciętnym domu zapewne kilkaset zł więcej łącznie z CWU. nie jestem jakimś przeciwnikiem gazu, ale widzę, że niektórzy obrażają się na fakty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoladz91 29.08.2016 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 haha weź poczytaj pierwszy lepszy artykuł w każdym masz napisane ze przy ujemnych temperaturach pompa powietrzna traci na wartości nie wiem jak to sie ma do pompy wodnej lub gruntowej, ale widzę że kolega strasznie się denerwuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 no, czyli wszyscy inwestorzy be, oprócz Ciebie trzęsiesz rynkiem widzę Bezmyślny jeleniu,poniżej masz temat użytkowników tego typu pompy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea Rzuć im zapytania czy grzałka grzeje i czy nie mogą dogrzać domów Robisz z siebie błazna haha weź poczytaj pierwszy lepszy artykuł w każdym masz napisane ze przy ujemnych temperaturach pompa powietrzna traci na wartości nie wiem jak to sie ma do pompy wodnej lub gruntowej, ale widzę że kolega strasznie się denerwuje ... Cały czas piszę,że na bezmyślnych inwestorów rady nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 to czy grzeje grzałką zależy od tego jak jest dobrana. nawet jeśli by grzała przez kilkanaście godzin w sezonie w taniej taryfie (trochę drożej niż gazem), to co z tego, skoro przez resztę sezonu grzeje 2,5 razy taniej? fakty są takie, że kotłownia na PC kosztuje 20-25 tys. zł, eksploatacja taniej niż gazem jakieś 2,5 razy. kotłownia na prąd kosztuje 3 tys. zł, 1 kWh kilka groszy drożej, czyli na sezon w przeciętnym domu zapewne kilkaset zł więcej łącznie z CWU. nie jestem jakimś przeciwnikiem gazu, ale widzę, że niektórzy obrażają się na fakty... ja się na fakty nie obrażam, mało tego, wklejam artykuły, które rzekomo kłamią, czyli trzeba tych ludzi zaskarżyć, wszędzie piszą że poniżej -5 efektywność drastycznie spada, ale tu kolega pisze że bangla i to jak latem ! aż mi się śmiać powoli chce ale już chyba wiem, pewnie tym handluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 haha weź poczytaj pierwszy lepszy artykuł w każdym masz napisane ze przy ujemnych temperaturach pompa powietrzna traci na wartości nie wiem jak to sie ma do pompy wodnej lub gruntowej, ale widzę że kolega strasznie się denerwuje ... nie nie, im nic nie traci, to my jelonki są, coś ty ja przy wygrzewaniu podłóg miałem 500 zł rachunku po tygodniu ale oni, ogrzewają tym cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 29.08.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Dostałem ostatnio gotową ofertę na Panasonica Aquarea WC09F3E8 9kW + sprzęgło + zasobnik + kompletny montaż... Koszt 27.000zł brutto. Także nie przesadzajcie z tymi cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) ja się na fakty nie obrażam, mało tego, wklejam artykuły, które rzekomo kłamią, czyli trzeba tych ludzi zaskarżyć, wszędzie piszą że poniżej -5 efektywność drastycznie spada, ale tu kolega pisze że bangla i to jak latem ! aż mi się śmiać powoli chce ale już chyba wiem, pewnie tym handluje Jeszcze raz jeleniu: Wydajność pompy T-CAP 9kW 3f: Ale też wydajność Atlantica Extensy 8kW: Jak widzisz bezmyślny jeleniu T-CAP 9kW trzyma stałą moc do -15st.C a u Atlantica moc spada i przy -20st.C jest ok.5kW. Jakim trzeba być tępym młotem żeby tego nie jarzyć ? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Dostałem ostatnio gotową ofertę na Panasonica Aquarea WC09F3E8 9kW + sprzęgło + zasobnik + kompletny montaż... Koszt 27.000zł brutto. Także nie przesadzajcie z tymi cenami Pytanie po jaką cholerę sprzegło i jaki jego koszt ? Koszt zasobnika jaki i jaki zasobnik ? Jaka cena samej pompy ? Ile za montaż ? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Pytanie po jaką cholerę sprzegło i jaki jego koszt ? Koszt zasobnika jaki ? Jaka cena samej pompy ? Ile za montaż ? zaś kolejnego usera wyzwiesz od jeleni ? guru widzę, że jesteś zabawne to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 ja przy wygrzewaniu podłóg miałem 500 zł rachunku po tygodniu ale oni, ogrzewają tym cały rok Jeleniu,poniżej zużycie energii na c.o+cwu od trzech lat w kWh: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=7135190&viewfull=1#post7135190 W cenie 0,30zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 zaś kolejnego usera wyzwiesz od jeleni ? guru widzę, że jesteś zabawne to Drażnią mnie idioci,bezmyślni idioci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 załóżmy że różnica PC a kotła gazowego to 10 000 zł po ilu latach ci się to zwróci ?10 ?pytam serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 29.08.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Nie mam wyszczególnione co w jakiej cenie. Jest to cena końcowa z montażem i wszystkimi potrzebnymi gratami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Nie mam wyszczególnione co w jakiej cenie. Jest to cena końcowa z montażem i wszystkimi potrzebnymi gratami To sobie zażycz szczegółowe wyszczególnienie,nie interesuje Cię czy nie robią cię w ch... ? Już robią widać bo sprzegło jest zbędne za które dodatkowo płacisz. A jak za zasobnik cwu płacisz 5000zł zamiast np.1500zł ? Pasuje Ci takie coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 To sobie zażycz szczegółowe wyszczególnienie,nie interesuje Cię czy nie robią cię w ch... ? Już robią widać bo sprzegło jest zbędne. może kolega jest światowym kardiochirurgiem i nie za bardzo wie co to COP itp ? nie każdy jest tak wszechwiedzący jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 załóżmy że różnica PC a kotła gazowego to 10 000 zł po ilu latach ci się to zwróci ?10 ? pytam serio Zużycie energii na c.o+cwu jakie dom posiada ? 1kWh z pompy to 0,10zł a z gazu to 0,24zł. Zatem jak to w Twoim przypadku wyglada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts