Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 150m2

zoladz91

Recommended Posts

trochę pogrzebałem w wycenach sprzed około roku. wyceniałem 11 firm ! ale przy 4 wycenie PC zrezygnowałem i pozostałe były na gaz. tych na gaz nie będę wklejał, ale rozrzut również był taki, że jeden proponował za wykonanie kotła + montaż 25 tys, drugi 18 tys itp.

co do pomp ciepła.

firma nr 1. total 93 tys :) sama PC + montaż:

Materiał do wykonania kotłowni (pompa, wymiennik, bufor, rury kształtki, izolacja itp.)

45280,00

w tym

jednostka zewnętrzna 15 000,00

jednostka wewnętrzna (hydrobox 16 000,00

wymiennik wężownicowy 300 l z wbudowanym

modułem elektrycznym, zaprojektowany do

pracy z AMS 10 i HBS 10 6 000,00

zbiornik buforowy ocieplony nieemaliowany,

wiszący 800

firma nr 2.

Pompa ciepła ATLANTIC Extansa+ DUO

10 kW z wbudowanym zasobnikiem 190L 24 400

Sprzęgło hydrauliczne 1”

+ pompa elektroniczna WILO 25/60 1285

Robocizna kotłowni 1200

razem 26885

firma nr 3

całkowity koszt kotłowni z montażem na pompie ciepła Buderus Logatherm WPL 11 AR E 11kW 42 000 zł

firma nr 4 nie potrafię znaleźć załącznika ale była grubo na ponad 30 patyków

skutecznie mnie wyleczyli z PC i mam gaz za 1\2 tych wycen wraz z przyłączem i doprowadzeniem instalacji do domu, dziękuje do widzenia :)

Edytowane przez zyhu

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to była jedyna rozsądna oferta, ale.... właśnie ale... reszta instalacji była droga, tzn podłogówka, kaloryfery w łazienkach itp więc w totalu, nie bardzo się to prezentowało.

generalnie wysłałem zapytanie, dostałem oferty. co miałem iść na kurs składania i montazu PC ?

jak dostajecie ofertę na forda focusa mk3 to pytacie, dlaczego nie ma tam silnika 0,3 L ? tylko jest 1,6 ecoobost turbo ? wmawiacie sprzedawcy że jeleń, bo silnik za duży i auto za drogie ? nie, patrzymy na cenę. za drogie auto, to nie kupuje i tyle

przed sezonem grzewczym zrobię fotki licznika z gazem, zobaczymy ile KWH zużyje dom przez zimę.

Gość Arturo72

firma nr 2.

Pompa ciepła ATLANTIC Extansa+ DUO

10 kW z wbudowanym zasobnikiem 190L 24 400

Sprzęgło hydrauliczne 1”

+ pompa elektroniczna WILO 25/60 1285

Robocizna kotłowni 1200

razem 26885

No widzisz,gdybyś się orientowal lub chciał orientować to byś się z forum dowiedział,że te sprzęgło+pompka to zbędne elementy czyli 1,2tys.zl byś nie potrzebnie płacił i byłoby 25tys.zl a to tylko 7-8tys.zł więcej od gazu.

Przy 15000kWh rocznego zużycia po 4 latach byłbyś rocznie 2000zł do przodu z pompą jeszcze na gwarancji.

Podobnie jest z buforem w drugiej ofercie. To jest naciaganie na nie potrzebne elementy instalacji.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

jak dostajecie ofertę na forda focusa mk3 to pytacie, dlaczego nie ma tam silnika 0,3 L ? tylko jest 1,6 ecoobost turbo ? wmawiacie sprzedawcy że jeleń, bo silnik za duży i auto za drogie ? nie, patrzymy na cenę. za drogie auto, to nie kupuje i tyle.

Gdyby chcieli Ci wcisnąć focusa z dwoma silnikami z przodu i z tyłu za doplata i mówili że to normalne i tak musi to byś lyknal ?

Bo analogiczna sytuacja jest z buforem w jednej i sprzeglem w drugiej.

dobrze,

skąd mam to wiedzieć ? skąd mam wiedzieć, że w kupowanym focusie alternator 80A jest za mocny i za drogi, a producent mógł dać 50A za połowę ceny i można było kupić focusa zamiast za 63 000 to 61500 ? może trzeba było zamiast 16 calówek wsadzić 15-stki oraz zamiast 225 opony to 195 i zamiast 61500 zrobić z oferty 60 000 ?

więc zejdźcie z ludzi, którzy dostają wyceny, taki mamy kraj, takie mamy usługi i niestety trzeba się we wszystkim doktoryzować bo dymają z tyłu i z przodu.

ps. silka jest faktycznie najtańszym materiałem konstrukcyjnym ? ja porotherma płaciłem 2,95 zł brutto ( 25 cm szerokości ) nie wydaje mi się, iż jesteś w silce wiele tańszy ?

Gość Arturo72

ps. silka jest faktycznie najtańszym materiałem konstrukcyjnym ? ja porotherma płaciłem 2,95 zł brutto ( 25 cm szerokości ) nie wydaje mi się, iż jesteś w silce wiele tańszy ?

Ja placilem z tego co kojarzę 1,9zl/szt a m2 wyniósł 34 zl.

dobrze,

skąd mam to wiedzieć ? skąd mam wiedzieć, że w kupowanym focusie alternator 80A jest za mocny i za drogi, a producent mógł dać 50A za połowę ceny i można było kupić focusa zamiast za 63 000 to 61500 ? może trzeba było zamiast 16 calówek wsadzić 15-stki oraz zamiast 225 opony to 195 i zamiast 61500 zrobić z oferty 60 000 ?

więc zejdźcie z ludzi, którzy dostają wyceny, taki mamy kraj, takie mamy usługi i niestety trzeba się we wszystkim doktoryzować bo dymają z tyłu i z przodu.

To jest chyba normalne, że sprzedawcy namawiają NAS na dodatki, na tym zarabiają najwięcej, popatrz na katalogi samochodowe - wybierając wersje na "FULL wypasie" czesto jest tak ze cena jest dwukrotnie wyższa niż wersji bazowej. Gdybyś wtedy zapytał to pewnie podpowiedziano by Ci na forum, zebyś dodatków nie brał.

Ja placilem z tego co kojarzę 1,9zl/szt a m2 wyniósł 34 zl.

Ja nie tak dawno znalazłem najjtaniej u mnie silikat N18 w cenie 2,5zł za sztukę i to nie "oryginalna" Silka ale jakiś "Szlachta".

Przy zaprawie na cienką spoinę zużycie jest 18sztuk wiec wychodzi 45zł za m2.

A do tego jeszcze transport (około 200zł za 1 HDSa)

Więc wcale nie malo ...

Z Porothermu 25cm (zamieniika) było by troszkę taniej ale trzeba by murować na zwykłej zaprawie , wiec więcej zaprawy by poszło i wiecej roboty ...

U mnie silikat 25cm jest sporo droższy od gazobetonu/ceramiki przy tej samej grubości (licząc na m2). Dopiero jak zmniejszymy grubośc do 18cm robi się atrakcyjny cenowo ale wciaż drożej niż ceramika 25cm ...

Edytowane przez kaszpir007

to była jedyna rozsądna oferta, ale.... właśnie ale... reszta instalacji była droga, tzn podłogówka, kaloryfery w łazienkach itp więc w totalu, nie bardzo się to prezentowało.

Kto kazał robić Ci wszystko w jednej firmie ?

Wysyłasz oferty na pompę powietrzną 10kW, później na podłogówkę 200m2 i wybierasz najkorzystniejszą ofertę.

Jeszcze powinni dać Ci rabat, że będą za jedną robota robić to i to.

Gość Arturo72
Ja nie tak dawno znalazłem najjtaniej u mnie silikat N18 w cenie 2,5zł za sztukę i to nie "oryginalna" Silka ale jakiś "Szlachta".

Przy zaprawie na cienką spoinę zużycie jest 18sztuk wiec wychodzi 45zł za m2.

A do tego jeszcze transport (około 200zł za 1 HDSa)

Więc wcale nie malo ...

Podałem cenę jaka była 5 lat temu.

Nie musi być oryginalna Silka Xelli a nawet po co taka droga ? N18 z grupy silikaty jest ok.

Gość Arturo72
Czy pompa powietrzna jako jedyne żródła ciepła +CWU sprawdza się w okresach zimowych? Byłem w dwóch firmach i proponują raczej z odwiertami - ale to podraża inwestycje o 10tysi.

No oczywiście że się sprawdza a czemu miałaby się nie sprawdzać ?

Najniżej od 3 lat było u mnie -18st.C i smigala az miło :)

Gruntowa nie ma sensu bo droga jest dlatego proponują żeby więcej kasy ściągnąć od nie świadomego klienta czyli standart i o tym pisze.

Czy pompa powietrzna jako jedyne żródła ciepła +CWU sprawdza się w okresach zimowych? Byłem w dwóch firmach i proponują raczej z odwiertami - ale to podraża inwestycje o 10tysi.

Tak, spokojnie. Ekstremalnie niskie temperatury, w którym pompy ciepła będą pracować mniej efektywnie zdarzają kilka dni w roku. A ostatnie zimy pokazują, że nawet najniższe zimowe temperatury nie stwarzają problemów dla powietrznych pomp ciepła. A więc spokojnie...

Masz już jakieś konkretne preferencje co do urządzenia? Chętnie polecę któreś z naszej oferty.

Powietrzna pompa ciepła poradzi sobie nawet przy - 30. Spokojnie możesz planować ją jako jedyne źródło grzewcze całego budynku.

Od lat montujemy takie urządzenia i jeszcze nigdzie nikomu zimno nie było.