Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój pierwszy kominek - dymi !!!

StormNFMW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dbx kątówka? ok, wycięła by gładko, ale po pierwsze zużyło by się na to kilka tarcz, po drugie zapylenie przypominało by powietrze w Krakowie,a trzy primo ultimo nie za bardzo jest możliwość podejścia do cegły z boku - pamiętajmy, że przestrzeń po bokach to wymiar ciągów - 15 cm, czyli trochę mało. Fakt, że praca młotem daje mniejsza kontrolę, niestety...

mimo wszystko, polecam kątówkę, jeśli masz możliwość pożyczenia kątówki z regulacja obrotów, będzie idealnie. Dojście przy odrobinie pomysłowości też może być. Kurzu nie będzie jak będzie założona osłona plus obroty dobrane do twardości cegły. Tarcz nie zużyjesz ani jednej jeśli użyjesz tarczę metalową. Może być gładka widia, może być z "krokodylem" do klinkieru, choć ta bierze agresywnie.

Udar przy kominie na prawdę odradzam. Chyba, że komin jest wyjątkowo mocny, ale też odradzam. Gdybyś był w okolicy gdzie akurat mieszkam, zrobił bym to cięcie pokazowo, za dobre słowo... /żony/ :)

Niemniej na rady Batury, po tym co tu pisze i czego nie pisze, bym uważał.

dbx kątówka? ok, wycięła by gładko, ale po pierwsze zużyło by się na to kilka tarcz, po drugie zapylenie przypominało by powietrze w Krakowie,a trzy primo ultimo nie za bardzo jest możliwość podejścia do cegły z boku - pamiętajmy, że przestrzeń po bokach to wymiar ciągów - 15 cm, czyli trochę mało. Fakt, że praca młotem daje mniejsza kontrolę, niestety...

Kominki Piotr Batura Mówiąc klej masz na myśli np Ceresit CM11? Czy rozmowa (i późniejsza walka) tyczy jakiegoś specyfiku specyficznego?

Poniżej rysunek wlotu ponownie. Która opcja jest najwłaściwsza? I pytanie: długość do połowy okapu plus jak najmniejsze kąty załamań i maksymalna ich gładkość?

[ATTACH=CONFIG]366030[/ATTACH]

kominiarz masz rację, przyznałem się do błędów od razu, jest to teraz pole (bitewne?) do poprawek i dlatego tu jestem.

Wersja 2. O kleju fajnie napisał Remiks...

ściana komina nie będzie w ogóle widoczna :) na piętrze komin jest za ścianą z desek,a na parterze tam gdzie kominek jest oklejony płytkami upodobniającymi ścianę do cegły.

hm... o czym pisał kaznodzieja ?

Poczułem się jak kaznodzieja...:rolleyes:....Dorzucę za to jeszcze dwie litanie. 1.Czarnych rur nie pakuj do komina. Jeśli już, wyłącznie stal stopową. 2.Tynkowanie od środka sobie daruj. Jeśli masz możliwość rozbebeszyć komin na odcinku 3 m, zrób to. To najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Zamuruj i wzmocnij z zewnątrz siatką z włókna szklanego, zatapiając ją w kleju do płytek.

Panowie, odłożymy na chwilę drobne uszczypliwości klejowe i podsumujmy!

Do wykonania:

1. połączenie dwóch przewodów dymowych 15 x 15 w jeden o wymiarach 45 x 15 poprzez likwidację przegrody między nimi. Dodatkowo w standardzie sprawdzenie wszystkich spoin na całej długość i ewentualne uzupełnienie powstałych nieszczelności (przyłożę się do tego!). Poza tym będzie potrzebne wydłużenie komina poprzez dobudowanie dodatkowo 1,5 metra wraz ze zbrojeniem.
  2. przebudowa istniejącego okapu poprzez powiększenie wzdłuż pionowo otworu do nowego kanału (opcja 2) oraz zmiana kształtu okapu z prostopadłościanu w stosowny stożek o możliwie gładkiej powierzchni i jak najmniejszych załamaniach. Otwór łączący komin i okap będzie miał możliwie jak najmniejszy kąty załamań.
  3. nałożenie siatki oraz kleju celem uszczelnienia komina z zewnątrz, bądz innego specyfiku do tego nadającego się
  4. przywrócenie pierwotnego wyglądu i zaspoinowanie klinkierów.

O czymś zapomniałem?

Kominki Piotr Batura biorąc pod uwagę wymiary okapu, które były naniesione na początku postu na zdjęcie, doradź jakich wymiarów winien być otwór łączący okap z kominem.

Masz to tak zrobić, by zwężający się okap upodobnić do kształtu komina...Teoretycznie wymiary w rzucie z góry to 15x45. Kąt ok 30 stopni. Ale budowanie kominków przez telefon, lub internet, to dość idiotyczny pomysł.......Zawsze można czegoś nie zrozumieć, nie dogadać...Nie ma tam jakiego kumatego zduna "na podorędziu"?

Dziękuję za porady :)

Co do zduna to wie Pan jak to wygląda zawsze - zupełnie jak na początku naszej rozmowy, a zaczyna się mniej więcej tak jak w żarcie: "Paaaanie, kto to Panu tak spierdolił??" Następnie równie klasyczne: materiał tysiONC robocizna przy pracach zduńskich to jak przy stawianiu go od zera czyli od tysiaka w górę itp.

Stąd muszę się zdać na Pana wiedzę i innych doświadczonych kolegów i zaufać swoim zdolnościom myśląc dwa razy przed pracą i starannie to wykonać...

Dziękuję za porady :)

Co do zduna to wie Pan jak to wygląda zawsze - zupełnie jak na początku naszej rozmowy, a zaczyna się mniej więcej tak jak w żarcie: "Paaaanie, kto to Panu tak spierdolił??" Następnie równie klasyczne: materiał tysiONC robocizna przy pracach zduńskich to jak przy stawianiu go od zera czyli od tysiaka w górę itp.

Stąd muszę się zdać na Pana wiedzę i innych doświadczonych kolegów i zaufać swoim zdolnościom myśląc dwa razy przed pracą i starannie to wykonać...

Jak chcesz nie umoczyć kolejnych tysiecy to kup sobie Antka za 1200 a twoje cudo użyj jako cieplej zabudowy.

Nie gniew się ale zbyt dużo w tym kominku do poprawy a przeróbka komina wątpliwa

Wałkujecie ten temat dymienia i wałkujecie. A jak Wam wiadomo na tym forum bywa pewien gościu który dziesięć palenisk włączał w jeden komin i się nie dymiło. Może warto byłoby go spytać jak to zrobił i sprawa byłaby jasna jak sobie z jednym paleniskiem poradzić. Mnie nie chciał odpowiedzieć bo na trollicę (taka dziwna choroba) zachorzał i ciągle o trolach mamrotał. Spróbować można a nuż ci może już wydobrzał.

Wałkujecie ten temat dymienia i wałkujecie. A jak Wam wiadomo na tym forum bywa pewien gościu który dziesięć palenisk włączał w jeden komin i się nie dymiło. Może warto byłoby go spytać jak to zrobił i sprawa byłaby jasna jak sobie z jednym paleniskiem poradzić. Mnie nie chciał odpowiedzieć bo na trollicę (taka dziwna choroba) zachorzał i ciągle o trolach mamrotał. Spróbować można a nuż ci może już wydobrzał.

Witam.

a ty Sztefan Rumiun dlaczego ponownie czepiasz się Batury ???. Miałeś to wyjaśnione w innym wątku ,a tu zaczynasz znowu po swojemu mendzenie.Facet - autor ma problem z dymieniem swojego pierwszego kominka i w tej kwestii powinni wypowiadać się eksperci lub ci praktycy którzy z tą materią mieli udział.Ty niestety nie należysz ani do jednej ani do drugiej.Musisz się uczyć czytania ze zrozumieniem,zrozumieniem zagadnień poruszanych w takich topikach.

Przepraszam autora za tą niemerytoryczną uwagę.;)

Witam.

a ty Sztefan Rumiun dlaczego ponownie czepiasz się Batury ???. Miałeś to wyjaśnione w innym wątku ,a tu zaczynasz znowu po swojemu mendzenie.Facet - autor ma problem z dymieniem swojego pierwszego kominka i w tej kwestii powinni wypowiadać się eksperci lub ci praktycy którzy z tą materią mieli udział.Ty niestety nie należysz ani do jednej ani do drugiej.Musisz się uczyć czytania ze zrozumieniem,zrozumieniem zagadnień poruszanych w takich topikach.

Przepraszam autora za tą niemerytoryczną uwagę.;)

Kiedyś namiętnie pisałeś o majtach i ten swąd teraz się za Tobą wlecze więc nie zatruwaj mi atmosfery. Z twoich wypocin jedynie ostatnie zdanie jest godne uwagi.

Witam

Jestem na forum nowy, dotychczas bywałem u Was jako czytelnik, dziś sam potrzebuję pomocy/porady.

W zeszłym roku wybudowałem na działce w domku letniskowym (dość sporym) klasyczny kominek otwarty, z cegły klinkierowej, posadowiony w głównym pokoju. Zapaliłem się do tego pomysłu i posiłkując się ogólnymi schematami wybudowałem go własnym sumptem. Wygląda dziś tak:

[ATTACH=CONFIG]365640[/ATTACH]

Do pełni szczęścia brakuje tylko fugi, brakującej płytki, jednakże jest pewien problem... kominek dymi do pomieszczenia!

Wymiary pomieszczenia to w zaokrągleniu 4 x 5 metrów.

Budowa kominka: z zewnątrz wykonany jest z cegły klinkierowej oraz płytek klinkierowych (j.w.), oraz "wkładu" zbudowanego z cegły szamotowej zaspoinowanej zaprawą szamotową zduńską.

[ATTACH=CONFIG]365641[/ATTACH]

Wymiary (wewnętrzne, czyli istotne dla rozważań) naniosłem poniżej:

[ATTACH=CONFIG]365642[/ATTACH]

(63x44x57)

Ponadto wymiary otworu wlotowego do komina z kominka to 30 x 20 cm, zaokrąglone z wnętrza okapy do wymiarów komina. Izolacja kominka od ściany wykonana jest z płyt VERSEN (niebieskie). Nie wykonywałem nawiewu powietrza od spodu paleniska, zastosowałem zamiast tego ruszt żeliwny widoczny na zdjęciach, podnoszący drewno o 5 cm ponad dno.

Budowa komina (stawiany przed laty przez inną osobę): wykonany z cegły czerwonej, rozbiórkowej z poniemieckiego domu. Wewnątrz ma wykonane 3 otwory o wymiarach 15x15 cm (środkowy przewidziany jako wentylacja) . Niebieskimi liniami zaznaczyłem schemat wejścia z kominka do komina (komin jest przesunięty względem kominka nieco w lewo).

[ATTACH=CONFIG]365644[/ATTACH]

Niestety wysokość od otworu wlotowego z okapu do szczytu komina to nieco ponad 3 metry...

Dodatkowe zdjęcia (a mam ich sporo z każdej strony i od środka) na życzenie.

Kominek niestety dymi ! Po rozpaleniu i jakiś 5 minutach zaczynają cofać się spaliny. Część leci prawidłowo przez komin, a część powoli wlatuje do pomieszczenia.

Będę wdzięczny z każdą poradę. W najbliższym czasie planuję dokonać drobnych przeróbek,tj.:

• przywrócę pochyły ekran na ścianie tylnej, który tworzył pierwotnie gardziel (zlikwidowałem go myśląc, że to on odbija spaliny)
  • zwężenie paleniska do komory dymowej obecnie jest schodkowe, planuje zrobić je gładkie
  • okap wykonany jest jako prostopadłościan, więc planuje zwęzić go w kierunku otworu do komina (przód i bok, możliwie gładko)
  • powiększę otwór do komina w kierunku do dołu o co najmniej 15-20 cm

Będę wdzięczny za każdą poradę oraz opinie czy powyższe czynności mają sens. Dodatkowe informacje jakie będą potrzebne podam, wiem co i jak jest tam zbudowane od podłogi, aż po koniec komina.

1. Zły komin - kto podłączył do 3 kanałów ?

2. Zły kształt czopucha

3. Schodkowo to buduje się schodki nie komory dymowe.

4. Niski komin

Pisać dalej ?

Sztuka zduńska = WIEDZA + doświadczenie