Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka min.grubo?? stropu monolitycznego ?

Recommended Posts

W projekcie miałem strop drewniany (budynek parterowy) zdecydowałem się z kilku powodów na betonowy lany z gruchy, czy musi być 10 cm. czy może być mniej.

MUSI być zgodnie z projektem! W mojej okolicy na budowie jednego z domów zawalił się źle zaprojektowany (lub źle wykonany) strop.

To poważna sprawa. Tu nie ma żartów!

Ja mam u siebie monolit 10 cm.

Myślę, że te 10cm to absolutne minimum, ja bym na Twoim miejscu zwiększył grubość stropu kosztem późniejszej wylewki, ale lepiej niech się wypowie inspektor nadzoru [a jeszcze lepiej konstruktor] - bo zmiana z drenianego na lany do b. duża zmiana ociążeń całej konstrukcji [ścian fundamentowych też].

Aishan

Hello.

5,10m, to sporo. Nie bede sie wdawal w wieksza dyskusje, ale tu 10cm, to zdecydowanie za malo! Ja przychylalbym sie do propozycji 15 cm. Strop bedzie bardziej sztywny, nie bedzie "dudnil i sprezynowal" - srednio mile uczucie! Poza tym latwiej o poprawnosc wykonania. Utrzymanie otuliny zbrojenia, mijanki pretow itd. Oczywiscie odradzam przyjmowanie przekrojow stali na oko :) Tu nalezy zglosic sie do osob kompetentnych.

W moim projekcie był strop monolityczny 12 cm. Zmieniłem (na etapie adaptacji) wymiary pokoju (zwiększyłem z 3,5x7m na 4,5x7m - wymiary zewnętrzne, ściana Pth 44). Konstruktor nie zwiąkszył grubości stropu, lecz wzmocnił zbrojenie (grubsze pręty, np zamiast fi 8 jest fi 10, itd).

Tak więc pomimo zwiększenia pokuju, zostaje grubośc stropu 12 cm + mocniejsze zbrojenie (oczywiście mam jeszcze słupki żelbetowe w ściance kolankowej co 120 cm oraz 2 wieńce).