rubin23 02.08.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 W projekcie miałem strop drewniany (budynek parterowy) zdecydowałem się z kilku powodów na betonowy lany z gruchy, czy musi być 10 cm. czy może być mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.08.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 W projekcie miałem strop drewniany (budynek parterowy) zdecydowałem się z kilku powodów na betonowy lany z gruchy, czy musi być 10 cm. czy może być mniej. MUSI być zgodnie z projektem! W mojej okolicy na budowie jednego z domów zawalił się źle zaprojektowany (lub źle wykonany) strop. To poważna sprawa. Tu nie ma żartów! Ja mam u siebie monolit 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 02.08.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Ja mam w projekcie monolityczny 12 cm. Kierowniczka budowy namawia mnie, żeby zrobić grubszy - 15cm ze względu na lepsze właściwości akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.08.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Warunek (wstepny) który nalzey spelnic przy wymiarowaniu stropu mowi ze jego grubosc powinna wynosic L/40 (gdzie L-rozpietosc ) warunek ten dotyczy plyt jendnokierunkow zbrojonych. Jezeli masz rozpietosc scian do 4 metrów wyjdzie Ci grubosc stropu 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 02.08.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Myślę, że te 10cm to absolutne minimum, ja bym na Twoim miejscu zwiększył grubość stropu kosztem późniejszej wylewki, ale lepiej niech się wypowie inspektor nadzoru [a jeszcze lepiej konstruktor] - bo zmiana z drenianego na lany do b. duża zmiana ociążeń całej konstrukcji [ścian fundamentowych też].Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 02.08.2004 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Największa rozpiętość ścian to 510x900 cm.Dlatego zadałem to pytanie poniewaz ściany mam z MAXa o szer. 20cm.i zastanawiam się czy wytrzymają ciężar stropu o gr. min.10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 02.08.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 sciany wytrzymaja , lepiej niech ci ktos sprawdzi fundamenty... a strop musisz zakotwic w wiencach - idz z tym do konstruktora, dobrze radzepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 02.08.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Nie wszystkie zmiany można zrobić korzystając z rad na forum.robert ma absolutną rację. Taką przeróbkę musi przeliczyć konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 03.08.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Mniej jak dziesięć to by mnie robił, moim zdaniem minimum to 12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Baranina 03.08.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Hello. 5,10m, to sporo. Nie bede sie wdawal w wieksza dyskusje, ale tu 10cm, to zdecydowanie za malo! Ja przychylalbym sie do propozycji 15 cm. Strop bedzie bardziej sztywny, nie bedzie "dudnil i sprezynowal" - srednio mile uczucie! Poza tym latwiej o poprawnosc wykonania. Utrzymanie otuliny zbrojenia, mijanki pretow itd. Oczywiscie odradzam przyjmowanie przekrojow stali na oko Tu nalezy zglosic sie do osob kompetentnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 03.08.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 W moim projekcie był strop monolityczny 12 cm. Zmieniłem (na etapie adaptacji) wymiary pokoju (zwiększyłem z 3,5x7m na 4,5x7m - wymiary zewnętrzne, ściana Pth 44). Konstruktor nie zwiąkszył grubości stropu, lecz wzmocnił zbrojenie (grubsze pręty, np zamiast fi 8 jest fi 10, itd).Tak więc pomimo zwiększenia pokuju, zostaje grubośc stropu 12 cm + mocniejsze zbrojenie (oczywiście mam jeszcze słupki żelbetowe w ściance kolankowej co 120 cm oraz 2 wieńce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts