slawko333 28.08.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 witam, wiem ze tematow jest setki, które przeczytałem i nie wiem do końca jaki system mogę u siebie zastosować, strop nad piwnica zalany i można robic izolacje scian piwnic, mam już metlik w glowie po przeczytaniu kilkudziesięciu watkow, co do samego gruntu, brak wod gruntowych , rozmawiałem z sąsiadami , jedynie wody opadowe mogą mi grozic, gdyż dzialke mam na pochylym terenie, jgrunt to piaski , dopiero ok metra od góry ław pojaiwla się glina piaszczysta, która najbardziej mnie martwi, ze po opadach deszczu woda będzie zalegać miedzy ta glina a scianami piwnicchciałbym izolacje zrobić w ten sposób; drenaż wokół ław, później na wysokości ok 1,5 m zgrzać pape, połączyć z papa pozioma która kładem pod sciany o taka http://www.sklep.izolacja-jarocin.pl/papa-zgrzewalna-podkladowa-jarbit-v60-s35---rolka-10m2-cat-33-id-51.aspx, następnie do góry posmarować jakims czarnym mazidłem, tylko czym? od poziomu zero do ok 1 m chce polozyc na scianie styropianz góry dziekuje za kazda propozycjepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 29.08.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Papę odpuść, przecieknie. Koniecznie drenaż, a na ścianę od zewnątrz izolacja "czarnym mazidłem", np. Botament BM-92. Ja mam taki, jest sporo innych środków na rynku. Tylko to musi być poważna masa do izolacji, a nie Dysperbit. Tak naprawdę najważniejszy jest drenaż, bo wody przy fundamencie ma nie być. Jeśli będzie tam stała, to nawet najlepsza izolacja nie pomoże - wystarczy jedna, jedyna dziurka, nieszczelność, niedoróbka i po sprawie. Swoją drogą - styropian połóż aż do ław. Dlaczego? Jeśli zrobisz do 1m poniżej terenu, to w będziesz miał zimną ścianę. Już pomijam koszta ogrzewania (będziesz grzał grunt, który jest nieskończenie doskonałym odbiornikiem ciepła...). Gorzej, że będzie się skraplała woda i będzie się odbarwiała farba na ścianie, a może i odpadała. Uwaga - woda będzie się również (a może i zwłaszcza!) skraplała latem, bo wilgotne powietrze napływające przez okno, o temperaturze np. 30 stopni, w zetknięciu ze ścianą o temperaturze kilkunastu stopni, wyrosi tyle wody, że będzie dosłownie kałuża na podłodze. Ogólnie rzecz biorąc piwnicę trzeba robić albo bardzo starannie i nie oszczędzać na izolacji termicznej i przeciwwodnej, albo nie robić jej w ogóle. Wiem co mówię, mam piwnicę na gliniastym terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko333 30.08.2016 04:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 ten botament ceną zwala z nog, a niemam pewności ze jest on lepszy od srodka 4 razy tańszego i ze po 10 latach on spelni swoja role, papa wyjdzie taniej a jak zgrzeje porządnie to raczej niema prawa nigdzie cieknac, co do styropianiu, po co mam pakowac styropian poniżej metra? gleboko w ziemia już nieprzemarza, a jak będę miał piwnice nieogrzewana to po co pakowac styro od law? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 30.08.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 OK, czyli robisz zimną i wilgotną pieczarę na ziemniaki. Twój dom, Twoje prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko333 30.08.2016 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 czemu wilgotna i zimna? z kazdego pomieszczenia w piwnicy mam wentylacje, niemam zamiaru ogrzewac piwnicy , mam jej az 114m2, uzytkuje piwnice w domu rodzicow, dom ponad 30lat, nieogrzewana, a temp w największe mrozy ok 10stopni, wiec po co ogrzewac pomieszczenia w których niebedzie się mieszakac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 30.09.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Może pomocny będzie ten schemat z prawidłową izolacją ściany piwnicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skoren86 01.10.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Ja też mam działkę z "opadem", zero wody i glinę - u mnie zostało to zrobione tak: ( budynek z piwnicą ) - Ława fundamentowa wylana na mocną folię, - Ławy pomalowane dysperbitem z 3 razy, - Do góry bloczki szalunkowe zalane betonem, - Bloczki szalunkowe pomalowane dysperbitem 3 razy, - Na bloczki styropian hydro - fundament - 15 cm, - Na to wszystko folia kubelkowa montowana na zakładkę, ... brak u mnie drenażu , który nie wiem czy nie będę musiał wykonać. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts