enedue 28.08.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Jak w temacie, sąsiada i mnie dzieli mur. Mur jest urody średniej, z silikatów, jak mniemam, bo biały i twardy. Pikne spoiny. No depresja po prostu. Ponieważ robiłam już w domu gładzie i nieźle wyszło, to może dam radę otynkować ten mur? No jakoś upiększyć. Na wysokość jest w zasięgu mojej ręki, ze 20 m długości. Tak, wiem, mogę posadzić winobluszcz pięciolistkowy, w lecie problem zniknie, ale pozostaje zima, niestety. Jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 28.08.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Jak się zgodzi to tynkuj, na to yyyyyyy ... nie wiem jak to się teraz nazywa ale dawniej to robili kijem i miotłą taki baranek, oczywiście to po otynkowaniu, lub tynk zatrzyj i zostaw bez niczego na to, potem pomalować go możesz farbą fasadową.. Tylko na jakim fundamencie jest taki mur, jak płytki to mur pracuje i tynk będzie pękał i będą pęknięcia widoczne ale może to i lepsze jak biały silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 29.08.2016 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Chyba lepsze, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.08.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Opcjonalnie można : - zaciągnąć klejem + wtopić siatkę i później otynkować standardowym tynkiem do elewacji (akrylowym / silikonowym)- zrobić "rusztowanie" i obsadzić płot bluszczem. Bluszcz jest zimozielony więc rozwiązuje problem przez cały rok. Tylko na zarośnięcie trzeba trochę poczekać, pewnie ze dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.09.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Szanowny Panie, przed rozpoczęciem prac trzeba porozumieć się z sąsiadem. Zgodnie z tym, co napisał przedmówca – proponuję aplikację kleju i wtopienie siatki, a potem nałożenie dobrego tynku elewacyjnego. Najpierw należy jednak oczyścić mur z luźnych, kruszących się fragmentów i zagruntować go gruntem głęboko penetrującym. Rozwiązanie z bluszczem jest również ciekawe, jednak preferuje on szczególnie cień i półcień – trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki lub też wybrać gatunek przystosowany do panujących u Pana warunków. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts