Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mur sąsiada i tynk

enedue

Recommended Posts

Jak w temacie, sąsiada i mnie dzieli mur. Mur jest urody średniej, z silikatów, jak mniemam, bo biały i twardy. Pikne spoiny. No depresja po prostu. Ponieważ robiłam już w domu gładzie i nieźle wyszło, to może dam radę otynkować ten mur? No jakoś upiększyć. Na wysokość jest w zasięgu mojej ręki, ze 20 m długości. Tak, wiem, mogę posadzić winobluszcz pięciolistkowy, w lecie problem zniknie, ale pozostaje zima, niestety.

Jak to wygląda w praktyce?

Jak się zgodzi to tynkuj, na to yyyyyyy ... nie wiem jak to się teraz nazywa ale dawniej to robili kijem i miotłą taki baranek, oczywiście to po otynkowaniu, lub tynk zatrzyj i zostaw bez niczego na to, potem pomalować go możesz farbą fasadową.. Tylko na jakim fundamencie jest taki mur, jak płytki to mur pracuje i tynk będzie pękał i będą pęknięcia widoczne ale może to i lepsze jak biały silikat.

Opcjonalnie można :

- zaciągnąć klejem + wtopić siatkę i później otynkować standardowym tynkiem do elewacji (akrylowym / silikonowym)

- zrobić "rusztowanie" i obsadzić płot bluszczem. Bluszcz jest zimozielony więc rozwiązuje problem przez cały rok. Tylko na zarośnięcie trzeba trochę poczekać, pewnie ze dwa lata.

• 1 month później...

Szanowny Panie,

przed rozpoczęciem prac trzeba porozumieć się z sąsiadem. Zgodnie z tym, co napisał przedmówca – proponuję aplikację kleju i wtopienie siatki, a potem nałożenie dobrego tynku elewacyjnego. Najpierw należy jednak oczyścić mur z luźnych, kruszących się fragmentów i zagruntować go gruntem głęboko penetrującym.

Rozwiązanie z bluszczem jest również ciekawe, jednak preferuje on szczególnie cień i półcień – trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki lub też wybrać gatunek przystosowany do panujących u Pana warunków.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka