Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

olej w kaloryferze?

LamiaReno

Recommended Posts

Olej w takim pojedyńczym elektrycznym grzejniku chyba.

Swego czasu pewien prezes szacownej firmy w moim mieście, zalał układ olejem. Pewnego razu napalił w kotle. Poszedł do sklepu i to mu uratowało życie. Kotłownia eksplodowała. To co nie uległo zniszczeniu w pierwszym momencie, strawił ogień.

Nie radzę eksperymentować z olejem jako nośnikiem ciepła w centralnym ogrzewaniu.

Są takie w sprzedaży. Przynajmniej były, bo widziałem.

Czy robić samemu? Chyba raczej nie opłaca się. Trzeba pamiętać np. żeby nie zalać na full olejem, bo może pęknąć. Odpowiedni olej, grzałka, termostat, obudowa tego ustrojstwa :(

Gość 1950
Lamia nie sądz że jak będziesz grzała olej to będziesz miała oszczędności, fizyka jest nauką ścisłą i dlatego żeby nagrzać pomieszczenie do określonej temperatury to potrzeba dostarczyć określoną ilość ciepła a oszczędności mogą jedynie wynikać z kosztu nośnika ciepła

Majka!

Miałem przedstawiciela kiedyś u siebie jakiejś firmy z takim grzejnikiem. Poszukam folderu (szukajcie, a znajdziecie :) ) i jak znajdę to dam znać.

LamiaReno.

Olej w stosunku do wody ma dużą lepkość. Czym zimniejszy tym większą.

Taką zwykłą pompką do c.o. nie wprawisz zimnego w obieg. Dlatego jest taki niebezpieczny. Grzejesz go w kotle, a nie ma odbioru ciepła bo cały układ stoi. Ten prezes o którym było wyżej, chciał zabezpieczyć układ przed zamarzaniem.

Moi znajomi mieli kiedyś takie rozwiązanie ze względu na opalanie węglem i częste wyjazdy. Woda mogłaby zamarznąć. Nie było to rozwiązanie idealne, pompki obiegowe nie są przystosowane do oleju a grawitacyjnie słabo krążyło. Pozatym ciężko uszczelnić na połączeniech, zaworach, a nawet puszczało na zgrzewach grzejników. Po pewnym czasie wymienili na wodę.

• 11 years później...
Dzień dobry, mam właśnie taki problem - instalację grzewczą wypełnioną olejem transformatorowym. Ustrojstwo cieknie, niszczy podłogę, do tego śmierdzi jak się napali w piecu. Chciałbym to wymienić na wodę. W jaki sposób mogę to zrobić? Jak przeczyścić instalację z oleju? Są jakieś środki? Bo obawiam się, że samo spuszczenie oleju i wlanie wody nie wystarczy. A może konieczna bedzie wymiana całej instalacji?