Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Szukam działki już ze 2 miesiące jeździmy po interesujących nas okolicach. Widzieliśmy już różne miejsca choć ciągle trafiamy na ciekawe okolice. Miejszkamy w Łodzi. Ogłoszeń trochę jest ale rozmiarowo się nie zgadza albo działka jest rolna a nie budowlana albo coś w tym stylu. Są też działki, które nie mają żadnych mediów, media są w drodze. Z tego co czytałem to działka bez prądu i ze studnią to potencjalny problem z przyłączami?

Zastanawiamy się nad biurem nieruchomości, tylko nie wiemy które wybrać. W ogłoszeniach często przewija się Metrohouse ale mamy wątpliwości co do biur, dużo się czyta, że są wałki z biurami.

Jeśli chodzi po ogłoszenia to różne portale: gratka, otodom, trovit, olx, krn

Szukamy działki budowlanej spełniającej takie kryteria:

1) Łódź lub max 10km od Łodzi

2) Prąd na działce

3) Woda na działce

4) Gaz do podłączenia w każdej chwili

5) Kanalizacja bardzo mile widziana w drodze

6) Dział IV Księga W. czysty (brak hipotek, brak służebności drogi itp.)

7) Przystanek 1km

8) Sklep 1km

9) Bezpośr. Sąsiedztwo – brak kominów, wysok. napięcia, rowów melioracyjnych, rzek, uciążliwych usług. Zabudowa jednorodzinna, może jakieś pojedyncze sklepy. Jak nic nie ma w około to nie wiadomo, co tam zbudują w przyszłości.

10) MPZP lub w przypadku braku przeznaczenie terenu – oznaczenie terenu na mapach jako budowlany (zabudowa jednorodzinna)

11) Cenowo do 140tyś, wielkość od 850m2 wzwyż

Innych wymagań nie mamy, to są podstawowe. Dalej to trzeba jechać na miejsce i zobaczyć czy to jest to czy nie.

Edytowane przez anubias

Działki szukałem blisko dwa lata, więc przy dwóch miesiącach proponuję się jeszcze nie poddawać :-)

Na tym etapie sugeruję kontynuować samemu, bo chyba jeszcze za wcześnie na agencję, a i tu możesz się rozczarować...

Polecam Ci garść moich doświadczeń w następujących wpisach:

http://www.amatorbudujedom.pl/pytaj-zanim-zobaczysz/

http://www.amatorbudujedom.pl/jak-kupic-dobra-dzialke-budowlana/

Pozdrawiam i w przypadku dalszych pytań pisz śmiało.

Edytowane przez AmatorBudujeDom

Witam,

Szukaj sam. W Polsce agencje nieruchomości to pomyłka. Większość ich ofert można ustalić samemu i bezpośrednio dojść do sprzedającego. Tym bardziej jeśli chodzi o działki gdzie sprzedający zazwyczaj i tak niezależnie sam próbuje ją sprzedać (chyba że umowa na wyłączność ale to rzadkość). Ponadto z mojego doświadczenia wynika, że za ich pośrednictwem nie kupisz okazyjnie. Bo jeśli im coś takiego się trafia to sami to biorą i sprzedają z zyskiem.

A wiec proponuję rower i zwiedzanie interesujących Cię okolic a niezależnie od tego puścić famę wśród znajomych.

Powodzenia!

Nie zaproponuje Ci konkretnego miejsca, ale wypowiem się w kwestii mediów.

Mieszkam pod Łodzią, około 15km od niej, a swoją działkę kupiłem nieopodal, kilka km od obecnego miejsca zamieszkania.

Jeśli tylko nie chcecie wybudować domu w jeden sezon, nie musicie jakoś bardzo szybko w nim zamieszkać to rozszerz możliwości o:

linia energetyczna w odległości maks 200m od planowanej skrzynki elektrycznej w frontowym ogrodzeniu;

Wodociąg najlepiej w drodze, czy po jednej czy drugiej stronie.

Dlaczego?

Dlatego, że być może odrzuciłaś fajne działki już w przedbiegach. Podłączenie wody na działkę (studzienka na działce), powiedzmy te 20m to koszt około 3500-4000zł i co ważniejsze temat szybki zrobienia. Mi to zajęło 3 miesiące i to dlatego, że projektant miał jakiś urlop i miesiąc czasu robił projekt, a do tego i mi się jakoś nie spieszyło. W kwestii prądu to PGE u mnie prąd do działki podprowadziło w ciągu około pół roku, tj. w październiku 2015r złożyłem wniosek o wykonanie przyłącza do pustej, niezabudowanej działki, którą będę użytkował rekreacyjnie (:p:P:P), a kwietniu 2016r na działce stała skrzynka PGE, przy której mój elektryk wykonał drugą, przylegającą do niej, w której to znalazły się gniazdka na mój użytek. Cały zabieg to tak jak pisałem około pół roku i 800-900zł dla PGE za moc przyłączeniową 11kw i 1200zł dla mojego elektryka (przepłaciłem, mogłem to zrobić za jakieś 600zł - uparłem się na skrzynkę, którą za niedługo będę mógł montować w nowo budowanym budynku). Dodam, że nie było żadnego, ale to żadnego problemu z podpisaniem umowy na przyłącze w taryfie G11. W kwestii kanalizy czy gazu nie wypowiem się bo u mnie ich nie ma i nie będzie.

Edytowane przez dawiddur