Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w tytule - zastanawiam się z jakiej powierzchni działki zebrać humus? Czy wystarczy z terenu do zabudowy czy zbierać z większego obszaru - jak robiliście? Czy cena 65/h wydaje się sensowna? Facet twierdzi, że 150 m kw będzie robił 4 godziny (nie za dużo)?
https://forum.murator.pl/topic/21368-humus-zbiera%C4%87-z-ca%C5%82ej-dzia%C5%82ki-czy-tylko-spod-domu/

xbierasz z terenu wytyczonego pod dom,

cena pracy godz niezła tylko jeszcze operator musi byc sensowny by Ci ładnie równiutko zebrał jak pod lodowisko a nie zrobił gór i dolin

Marcin, a po co chcesz zebrać humus z reszty działki? My zebraliśmy z takiej powierzchni jak budynek + 1 metr z każdej strony.

I wyszła z tego niezła góra ziemi, która teraz powooooli likwiduję.

A 65/h jest dobrą ceną pod warunkiem, że jest to Cat a nie Ostrówek, który robiłby to dużo dłużej.

ryby, woprz - wielkie dzięki. Teraz nie mam wątpliwości z jakiego obszaru zbierać humus, no i że 260 to być może nie jest za dużo. Na wszelki wypadek jednak rozejrzę się za drugą ofertą (do tej pory pierwsza nigdy nie była najlepsza).
rozejrzę się za drugą ofertą (do tej pory pierwsza nigdy nie była najlepsza).

jakis czas temu przyjalem wlasnie taką zasadę i nigdy nie zgadzam się na pierwszą cenę. Problem jest tylko kiedy słyszymy bardzo dobrą cenę na początku i ciężko ukryć zdziwienie....

a z innej beczki - jak się zbierze humus z całej działki a nie tylko spod domu - to gdzie się go składuje po zebraniu? :lol:

Warto też przy okazji zebrać humus ze 100-150m2 z okolic gdzie przewidujemy kopanie szamba.

Bo wówczas zrobimy miejsce pod ziemię-martwicę wykopaną z szamba, a humus damy na wierzchu.

Ja też zdjąłem z pod domu. Teraz chcę wyrównać teren (zepchnięcie gliny w najniższe miejsca działki i rozgarnięcie humusu) oraz zrobić drobne wykopy pod taras oraz rurę z odwodnienia.

Wczoraj gośc od koparki (sprawdzony facet bo kopał mi fundamenty; kupił nową koparko -spycharkę MF a kopie juz 15 lat - więc jest dobry) - "zaśpiewał" mi 60 zł /h, a ja na to "tak drogo???, nawet dla stałych klientów????" - i gość zjechał na 55/h :wink:

Ja chcę zebrać co najmniej z połowy działki tka z 1m od granicy, ktos kiedyś w wątku na Wymianie lub w Dzienniku opisał, że ściągnął prawie z całości, a potem rozprowadził.

Poza szambem, jak napisał Zbigniew przydałoby się jeszcze z planowanych ścieżek, miejsca pod śmietnik, dróg instalacji (i tak poryją więc warstwy wymieszają) itd. Wywaliłbym na rekreacyjną część działki, a po zabawie rozprowadził. Pewnie i tak będzie mniej objętościowo po reakcjach w pryźmie.

pewnie, że warto za jednym zamachem zdjąć humus z planowanych miejsc poza domem tylko nie zawsze jest taka możliwość i nie zawsze zostaje miejsce na hałdę - jak się ma małądziałkę to są problemy
My zebraliśmy tylko spod domu i dojazdu, teraz, kiedy już kończą murować parter, powoli chcemy rozprowadzić po części rekreacyjnej ogromną kupę humusu spod fundamentów. NIe wyobrażam sobie, jak wielka by była, gdybyśmy sciągnęli humus z całej działki :o
my zebraliśmy pod domem, a że czarnoziem był dość głęboko -to nasz sprytny operator kopary- górny wierzch (ziele) ładował na wywrotkę i wywoził a dobry czarnoziem rozprowadzał na pozostałej części działki ( szkoda nam było pozbywać się fajnej gleby, a było trochę różnicy poziomów więc sie wyrównało) :lol:

A my zdjęliśmy z prawie całej działki (poza wąskim pasem z jednego boku, gdzie rosły drzewa i koparka nie miała jak wjechać).

I teraz jesteśmy z tego BARDZO ZADOWOLENI.

Przed domem (a u nas jest to 13m od domu do płotu i 28m na szerokość, czyli kawał terenu) podczas powstawania stanu surowego oraz tynków i wylewek powstał straszny bałagan - składowane materiały typu żwir i piasek, pracująca betoniarka i trasa przewozu zaprawy taczką (czyli cementowe kałuże co krok), sypane na górę resztki pustaków i tynku... Możliwe, że nasza ekipa jest wyjątkowo niechlujna. Ale jakoś w to nie wierzę, bo to samo widzę na innych budowach. I potem ten cały bajzel sprząta się razem z ziemią.

Co do pytania, gdzie to składować - u nas zwały ziemi zostały usypane za domem, tam gdzie ma być główny ogród. I dokładnie trzy dni temu przyjechała koparka i w trzy godziny te zwały ziemi rozparcelowała.

Jest pięknie, bo w środku wszytkie chwasty w międzyczasie padły i się rozłożyły (natomiast te porastające powierzchnię potraktowaliśmy herbicydem i skosiliśmy, gdy już uschły) i teraz mam w ogrodzie grubą warstwę CZYSTEJ, czarnej ziemi.

W porównaniu z tym kawałkiem ogrodu, gdzi humus nie był zdjęty ( i gdzie obecnie rosną chwasty po pas), ilość pracy i komfort zakładania trawnika i rabatek jest nieporównywalny...

Jak w tytule - zastanawiam się z jakiej powierzchni działki zebrać humus? Czy wystarczy z terenu do zabudowy czy zbierać z większego obszaru - jak robiliście? Czy cena 65/h wydaje się sensowna? Facet twierdzi, że 150 m kw będzie robił 4 godziny (nie za dużo)?

Wybierz tylko humus z obrysów budynku + 1 m z każdej strony.

Caterpilar u mnie z wybraniem i wygładzeniem terenu, zsunięciem na przyzmę pracował 1 godz. ( słownie jedną). Cena 65 zł za 1 h niezła. Nie daj się nabrać na te 4 godziny pracy. Chyba że taczkami i łopatą :lol:

Pozdr