Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafa wnękowa - jakiej firmy osprzęt

bolek89

Recommended Posts

Witam,

Na dniach mam zamiar zabrać się za szafę z drzwiami przesuwnymi. Jakbyście doradzili jakiej firmy wybrać osprzęt. Na alledrogo itd jest tego pełno.

Wymiary szafy to szer. 2m wys 2.7

Jak mi robili meble na wymair to wszystkie prowadnice, zawiasy itp dali albo bloom albo hettich, chyba tak to sie pisze. Drozsze od innych ale ponoc najlepsze

Witam,

Na dniach mam zamiar zabrać się za szafę z drzwiami przesuwnymi. Jakbyście doradzili jakiej firmy wybrać osprzęt. Na alledrogo itd jest tego pełno.

Wymiary szafy to szer. 2m wys 2.7

Polecam polskie:

- do drzwi laguna (tylko stosuj systemy z metalowymi rolkami, plastikowe rozwalają się co kilka lat)

- do szuflad GTV

Oczywiście bloom i hettich też bardzo polecam ale będzie drożej.

• 1 year później...

Odkopie własny temat. Z racji tego że budowa szafy musiała zostać przesunięta w czasie i ten czas właśnie nadszedł potrzebuję pomocy. Postanowiłem że szafa stanie na nóżkach. I w tym tkwi problem ile ich dać na szafę o szerokości 2m? Poniżej przedstawiam rysunek. Szafa jest podzielona na 2 równe połowy:

9c00f7c8eb441.jpg

Górny rysunek ogólny rzut szafy z przodu natomiast pod spodem rozmieszczenie nóżek na podłodze szafy. Taka ilość wystarczy czy może dorzucić jeszcze 2 sztuki po środku tworząc jakby 5 z kostki do gry?

Są niższe. Nazywa się to stopka meblowa regulowana, np :

http://allegro.pl/stopka-meblowa-regulowana-wkrecana-noga-nozka-m8-i7033987651.html#thumb/5

zamiast tej mufy z zestawu można dać nakrętkę pazurkową. Z tymi nóżkami udało mi się podnieść szafki o tylko 5-7mm ponad podłogę. Oczywiście płytę tą na dnie trzeba bardzo delikatnie nawiercać aby nie przejść na wylot. Gwint w stopkach można zawsze przyciąć kątówką aby nie były za długie.

• 4 months później...

Temat ciągnie się latami ale cóż :D

Zamówiłem ekipę która zrobi i zamontuje mi drzwi. Niestety zarówno sufit jak i jedna ze ścian jest krzywa. Różnica wysokości na 2 skrajnych bokach szafy to 2.5cm natomiast na szerokości to 1.5cm. Na dole jest mniej u góry więcej o ten wymiar. Osoba która mierzyła stwierdziła że nie będą robić ramy tylko wyregulują to na kółkach. I tutaj rodzi się pytanie czy da radę coś takiego wyregulować na kółkach żeby to dobrze wyglądało?