Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele Fotowoltaiczne a rozliczenie z energetyką NOWA USTAWA

Recommended Posts

Zastanawia mnie jedna kwestia zacząłem się zastanawiać nad założeniem Paneli fotowoltaicznych, i wszystko było piękne dopóki jeden z instalatorów powiedział mi że nie mam co liczyć na całkowitą redukcje rachunku z energetyką. Większość instalatorów mówi że jak mam zapotrzebowanie na 3000KWh/ rocznie (czyli zużycie) a wyprodukuje 4000KWh/ na rok to 1000KWh przejdzie na kolejny rok i jak nie zużyje w kolejnym roku to przepada. Inni mówią że jak nie zużyje w kolejnym roku to zapłacą po 0.20 zł za 1 KWH, Oczywiście mówią że gdy wyprodukuje 4000KWH to będę mógł odebrać 20% mniej czyli 3200KWh, ale spotkałem się z opiniami że ustawa jest tak napisana że jeszcze nie wiadomo jak to będzie rozliczane i doszły mnie słuchy że jak będzie rozliczenie to będą liczyć w tym przypadku zawsze 20% energii zużytej. Czyli wyprodukowałem 4000KWh zużyłem 3000KWh i rozliczne będzie od 3000KWh czyli 2400KWh/ rocznie dadzą odebrać i zapłacę opłaty stałe i dystrybucyjne oraz 600KWH za rok.

Jeżeli tak będzie to niema sensu w ogóle zakładanie takiej instalacji?

Proszę o opinię osoby które mają już jakieś rozliczenia i jak to wygląda i jak to będzie wyglądało na takim przykładzie bo jak widzę to każdy mówi inaczej.

Ile będzie opłat stałych ile dystrybucyjnych. ?