Scudlo 29.08.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam wszystkich użytkowników, Jako, że w temacie ogrzewanie gazowego nie mam w ogóle pojęcia chciałbym prosić was o kilka porad. Kupujemy mieszkanie 84m2 - 3 sypialnie(12m2, 10m2,9m2), garderoba 5m2, łazienka 8,5m2, salon z kuchnią 27m2 i kawałek przedpokoju z holem. Ogrzewane ma być poprzez piec dwufunkcyjny gazowy najprawdopodobniej kondensacyjny. Woda również będzie grzana. I tutaj moje kilka pytań: 1) Czy opłaca się zamontować ogrzewanie podłogowe we wszystkich pokojach ? Taką opcję doradza nam jeden instalator, jednak my szczerz mówiąc myśleliśmy tylko o podłogówce w salonie+kuchni, przedpokoju i łazience a reszta - grzejniki. Co się lepiej sprawdza , zwłaszcza jeśli chodzi o dobrą równowagę kosztów eksploatacji do wydajności. 2) W przypadku ogrzewania mieszanego jak wyglądają wymaganie co do pieca i sprzętu? Słyszałem o potrzebie dodatkowej pompy, jednak tak jak mówiłem temat dopiero teraz zaczyna się przede mną otwierać. 3) Instalator poleca nam piec firmy De Dietrich - mówi że do 5 tys zł dobry piec się kupi i nie warto dopłacać. Czy faktycznie to prawda? 4) Jak sprawdzają się te regulatory pogodowe i jaki jest mniej więcej koszt tego sprzętu? Dzięki wielkie za jakąkolwiek pomoc )) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213691-jak-zaplanowa%C4%87-ogrzewanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.08.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam wszystkich użytkowników, Jako, że w temacie ogrzewanie gazowego nie mam w ogóle pojęcia chciałbym prosić was o kilka porad. Kupujemy mieszkanie 84m2 - 3 sypialnie(12m2, 10m2,9m2), garderoba 5m2, łazienka 8,5m2, salon z kuchnią 27m2 i kawałek przedpokoju z holem. Ogrzewane ma być poprzez piec dwufunkcyjny gazowy najprawdopodobniej kondensacyjny. Woda również będzie grzana. I tutaj moje kilka pytań: 1) Czy opłaca się zamontować ogrzewanie podłogowe we wszystkich pokojach ? Taką opcję doradza nam jeden instalator, jednak my szczerz mówiąc myśleliśmy tylko o podłogówce w salonie+kuchni, przedpokoju i łazience a reszta - grzejniki. Co się lepiej sprawdza , zwłaszcza jeśli chodzi o dobrą równowagę kosztów eksploatacji do wydajności. 2) W przypadku ogrzewania mieszanego jak wyglądają wymaganie co do pieca i sprzętu? Słyszałem o potrzebie dodatkowej pompy, jednak tak jak mówiłem temat dopiero teraz zaczyna się przede mną otwierać. 3) Instalator poleca nam piec firmy De Dietrich - mówi że do 5 tys zł dobry piec się kupi i nie warto dopłacać. Czy faktycznie to prawda? 4) Jak sprawdzają się te regulatory pogodowe i jaki jest mniej więcej koszt tego sprzętu? Dzięki wielkie za jakąkolwiek pomoc )) Witam, spokojnie polecałbym ogrzewanie podłogowe w całym mieszkaniu - nie ma się co bać. Co do mocy urządzenia - masz może wyniki audytu OZC? Powinieneś mieć odpowiednie dokumenty przy zakupie mieszkania - to ułatwi dobór odpowiedniego urządzenia. Ja polecam kocioł kondensacyjny firmy Viessmann - mamy kilka ciekawych tegorocznych nowości np: Vitodens 100-W - Wiszący kondensacyjny kocioł dwufunkcyjny: 6,5-26,6/29,3 kW Cena katalogowa 6 790 PLN. Może warto wziąć go pod uwagę? sprawdź nasze warunki serwisu i gwarancji! Pytasz o regulator pogodowy otóż akurat w kocioł Vitodens 111-W wbudowany jest elektroniczny regulator kotła, sterowany temperaturą pomieszczeń. Po przyłączeniu czujnika temperatury zewnętrznej kocioł przełącza się automatycznie na sterowanie pogodowe. Regulator posiada funkcję ochrony przed mrozem. Wygodne w obsłudze pokrętła umożliwiają szybkie nastawianie pożądanej temperatury ciepłej wody użytkowej i wody grzewczej. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213691-jak-zaplanowa%C4%87-ogrzewanie/#findComment-7163534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts