Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić wylewkę tarasu?

Recommended Posts

Pytanie jest z gatunku tych remontowych... :wink:

Otóż mój taras jest po zachodniej stronie domu, a z tego kierunku zwykle wieje i leje... Dotąd były na nim położone stare płytki. Pod tarasem jest ganek wejściowy do domu. Wszystko to jest przemoknięte i przemarznięte do cna, aż w ganku wewnątrz tynk odpada na suficie... Zdjąłem więc wszystkie płytki, zerwałem wylewkę (nie był to problem, bo była przemoknięta) i została sama płyta betonowa. Jej już chyba nie będę ruszał, tylko dam jej wyschnąć...

I teraz jest pytanie: jak zrobić nową wylewkę? Czy zacząć od jakiejś izolacji, czy najpierw wylewka, potem izolacja? Izolacja z czego najlepiej? Wystarczy porządnie ułożona papa? Na wierzch mają być płytki gresowe.

Aha... od wewnątrz ganku chyba zrzucę cały ten tynk na suficie (o ile sam nie spadnie) i tak myślę, czy nie dać styropianu na sufit, a na to tynk... Ganek jest nieogrzewany - czy to ma sens?

Wylewka ze spadkiem 1%,folia w płynie,płytki,porządne fugi. Zwróć uwagę na to aby zablokować możliwość przenikania wody(zacinający deszcz) na połączeniu tarasu ze ścianą domu oraz odpowiednią obróbkę czoła płyty tarasowej(blacha,rynna).

Ponieważ balkony i tarasy powodują duże straty ciepła,warto je ocieplać styropianem od góry i dołu.Położenie ocieplenia tylko od dołu niewiele pomoże. W przypadku zastosowania styropianu, na górną jego warstwę należy położyć dodatkową warstwę izolacji(folia,papa) wywiniętą na ścianę domu.