Resqres 29.08.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam, W pozwoleniu budowlanym mam ogrzewanie piecem na paliwo stałe alternatywnie zmiana na gaz. Jestem w trakcie budowy i za namową głosów głównie z tego forum chce zmienić sposób ogrzewania na pompę ciepła. Czy taka zmiana wiąże się z koniecznością wykonania projektu zamiennego (rezygnacja z komina) czy wystarczy tylko wpis kierownika w dzienniku budowy? Podobnie się sprawa ma z wentylacją (zmiana z grawitacyjnej na mechaniczną). Czy to jest zmiana istotna i wymaga zmiany w pozwoleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam, W pozwoleniu budowlanym mam ogrzewanie piecem na paliwo stałe alternatywnie zmiana na gaz. Jestem w trakcie budowy i za namową głosów głównie z tego forum chce zmienić sposób ogrzewania na pompę ciepła. Czy taka zmiana wiąże się z koniecznością wykonania projektu zamiennego (rezygnacja z komina) czy wystarczy tylko wpis kierownika w dzienniku budowy? Podobnie się sprawa ma z wentylacją (zmiana z grawitacyjnej na mechaniczną). Czy to jest zmiana istotna i wymaga zmiany w pozwoleniu? Wszystko wpisem do dziennika tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 30.08.2016 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Chyba też tak zrobię. Dodatkowo sprawdziłem swój projekt i przypomniałem sobie że podczas gdy ja się starałem o pozwolenie instalacje wewnętrzne nie były wymagane i projektant adaptujący usunął je z projektu więc rozumiem że skoro nie mam w projekcie tych informacji więc nie mam potrzeby robienia projektu zamiennego no bo jak skoro w oryginale nie ma na ten temat informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 02.10.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Witam. Pdepnę się pod temat W adaptacji mam kociol na pellet bioluxary 20kw i kol. Sloneczne Chciałbym zmienić na kostrzewa 14kw i bez kol. Zmienić kolor dachówki i elewacji (na zgodny z wydanymi warunkami ale inny niż w adaptacji) oraz grzejniki na podłogówkę. Poszerzyć trochę dziure w stropie na wysówane schody aby w przyszłości łatwiej zrobić je na stałe przy adaptacji strachu. Czy to wszystko może kierownik wpisem załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.10.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 - podstawowym obowiązkiem Kierownika Budowy jest realizowanie budynku zgodnie z projektem.- jeśli w trakcie realizacji wynikną zmiany, to Twoim obowiązkiem jako Inwestora jest poinformowanie PROJEKTANTA obiektu o tym fakcie. Projektant kwalifikuje zmiany jako : Istotne lub Nieistotne i w zależności od tego - wpis do dziennika ( zmiany nieistotne ) lub projekt zamienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts