Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet dąb czy podłoga bambusowa? - wasze opinie

mikolaj3232

Recommended Posts

Chciałbym przeczytać wasze opinie na temat tych dwóch opcji - tylko te dwie mnie interesują i prosiłbym, żeby nie polecać mi trzeciej opcji typu kafelki i żadnych firm z Pcimia Dolnego (z całym szacunkiem dla Pcimia) bo jestem z Warszawy i firmę też mam upatrzoną. Interesuje mnie tylko Wasza opinia: dąb czy bambus? Już na pierwszy rzut oka diametralnie się od siebie różnią, a mamy z żoną mały rozdźwięk między nimi ;) A może ktoś użytkuje którejś? Mile widziane wszystkie szczegóły dot. użytkowania i opinie na temat samych walorów estetycznych :p

bambus jest:

-twardszy

- trudniej zrobić w nim niechcący dziurę

- podobno przy uderzeniu czymś bardzo twardym zdarza się, że może odprysnąć lakier

- trudniej wyciklinować, lub jest to niemożliwe (słyszałem różne opinie, do sprawdzenia)

-klejony jakąś chemią podczas prasowania, co podobno może mieć negatywny wpływ na zdrowie (opinia jaką zasłyszałem, nie jestem w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć)

Dąb jest

- polski

- bardziej naturalny

- twardy, ale miększy niż bambys

- ale łątwo cyklinować i to wielokrotnie

na temat gustów się nie wypowiadam, ja mam dąb olejowany.

Edytowane przez homecactus

Jeśli już to wybierz dąb, ale klepkę a nie wynalazki typu 2mm dębu a reszta miękkie drewno klejone na krzyż.

Bambus nie jest twardy wbrew temu co piszą. U krewnych było wielkie otwarcie salonu i panie przytuptały w szpilkach. To jak potem wyglądała podłoga bambusowa to lepiej pominąć milczeniem.( rysy i dziurki na 2-3mm w głąb). I za cholerę nie szło niczym tego usunąć.

Dąb można zaolejować i będzie zawsze piękny i będzie starzał się z godnością czego o bambusie nie można powiedzieć.

bambus skręcany jest bardzo twardy. Nadaje się na ogrzewanie podłogowe. Pomiar wilgotności bambusa skręcanego należy wykonać przy pomocy wago-suszarki. Wilgotność przy pierwszej dostawie powinna wynosić dla bambusa 6%. Bambus jest od spodu powlekany środkami antyadhezyjnymi jak parafina, lakiery na bazie olejów syntetycznych. Należy wykonać próby klejowe tzn. kawałki bambusa o wielkości 10x9cm przykleić klejem do parkietu i po 3 dniach próbować oderwać. Jeżeli pójdzie łatwo, to problem. Najczęściej na kleju zostaje powłoka ochronna... Dobry materiał należy jednak wykazać się czujnością przy klejeniu. Powierzchnia spodu powinna być w 100% wyklejona...