ktostam 30.08.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Witam, mam ościeżnice takie jak na poniższych zdjęciach, chciałbym coś z nimi zrobić, aby wyglądało to jak w nowoczesnym budownictwie - i tu zwracam się z pytaniem do Was forumowiczów, czy ktoś zna jakieś fajne "patenty" na zabudowę takich starych ościeżnic ? Bardzo byłbym wdzięczny za podesłanie linków do stron lub firm, które sprzedają np. jakieś gotowe zestawy "zrób to sam" do renowacji / upiększenia takich metalowych ościeżnic. Próbowałem je przemalować (co widać na zdjęciach), ale wyglądają paskudnie.. rodem z PRL.. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 30.08.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 widziałem kiedys, idealne dla CIebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 30.08.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 jeżeli masz zamiar wymienić także drzwi to są takie systemy w których można montować ościeżnicę mdf na metalową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.08.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Ogółem masz tu mały misz-masz. Widzę po zdjęciach na jednym otworze ościeżnicę pełną a na drugim ktoś dał dwie połówki (tzw narożne).Nie wiem czy będziesz w stanie to estetycznie wykończyć, bo nawet ościeżnica regulowana (opaskowa) nie obejmie tak grubych ościeżnic jak Ty masz u siebie. Jedyna i skuteczna metoda to wymiana ościeżnic na nowe.Tu masz 2 szkoły - tańsza ościeżnica pełna (bez regulacji) + listwy wykończeniowe / ćwierćwałki. Druga opcja to już ościeżnica opaskowa (regulowana) do cieńszych ścian działowych i np pełna do grubszych nośnych. Bądź co bądź - zostawienie starych ościeżnic wygląda źle, a dobranie nowego skrzydła pod rozstaw i rozmiar zawiasów graniczy z cudem. OK, wiem - zawiasy w skrzydle można zmienić na inne i wyregulować ich wysokość. Nie zrobisz natomiast (tanim sposobem) regulacji grubości felca etc. Temat iście nieopłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 31.08.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Montowałem ościeżnicę regulowaną DRE około 40 cm , więc powinno zakryć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts