AndrzejKuc 30.08.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Witam, Czy wieloletni posiadacze dachu z dachówką angobowaną, bądź glazurowaną mogą wskazać jakieś zalety bądź wady jednej z nich? Jestem na etapie wyboru pokrycia, zastanawiam się nad marsylką od Koramica, bądź marysylką od Creatona, model Ratio, obie w wersji z czarną powłoką... Koramic angoba szlachetna, Creaton glazura. Cena ich jest podobna. Podobno glazury są droższe od angoby, ale chyba nie w tym wypadku. Czy możecie mi doradzić na jaki model się zdecydować? Dachówki mają taką samą fakturę i podobne gabaryty, ale co z tą nieszczęsną powłoką? A ponadto jeżeli zamierzam dbać o dachówkę, myjąc ją od czasu do czasu Karchrem, to czy po kilku latach warstwa wierzchnia dachówki nie będzie się łuszczyć lub coś w tym stylu? Czy glazurowanej dachówki mech się nie czepia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejKuc 01.09.2016 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Czy ktoś pomoże? Do końca tygodnia muszę się zdecydować. Proszę nawet o domysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.09.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Angoba szlachetna czy glazura to praktycznie jedno. Odradzam częste mycie wodą pod ciśnieniem. Radzę zastosować dodatki miedziane i będzie spokój. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejKuc 07.09.2016 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Panie Andrzeju a z Pańskiego doświadczenia, to ... 1. Jak szybko na takiej dachówce pojawią się odpryski angoby?2. Czy dachówka zachowa swój pierwotny wygląd przez powiedzmy 20 lat, zakładając, że będzie czyszczona odpowiednimi środkami?3. Oraz czy zakładany czarny kolor dachówki z biegiem czasu nie zblaknie, bądź zmatowieje?4. Czy istnieją jakieś środki konserwujące powłokę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.09.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 ad. 1. Przyczyną odprysków jest najczęściej margiel. Mogą też wystąpić gdy wentylacja połaci jest jest wadliwa.ad. 2. Trudno mi na to odpowiedzieć ale powinna bez problemu. Kompetentnej odpowiedzi w tej kwestii powinien udzielić producent.ad. 3. Z pewnością nie zblaknie natomiast wiatr i deszcz niosące ze sobą pył mogą powodować lekkie zmatowienie.ad. 4. W moim przekonaniu nie ma takiej potrzeby. Najlepiej czyści śnieg i deszcz. Być może producent coś podpowie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.09.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 ja mam glazure na dachu ok 8 lat i jeszcze ani razu jej nie myłem. W przyszłym roku na wiosnę ją przemyje, bo od północno-wschodniej strony zaczyna sie delikatnie robić zielony kolorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.09.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Angoba szlachetna czy glazura to praktycznie jedno. Odradzam częste mycie wodą pod ciśnieniem. Radzę zastosować dodatki miedziane i będzie spokój. Pozdrawiam. Czyli jakie są najlepsze dachówki (ich powłoka) z punktu widzenia długowieczności i antymechowości? Z tą miedzią to nie zajarzyłem co z niej ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.09.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Każda dachówka ceramiczna na poprawnie wykonanym dachu Ciebie przeżyje a życzę Ci 100 lat. Im gładsza dachówka tym mniej porasta. Dodatki z miedzi to taśma pod gąsiorami, blachy koszowe, obróbki kominów, okien dachowych i szczytów oraz wszelkie inne. Stosuje się również specjalne siatki czy oploty w okolicy kalenic. Spływająca woda niesie ze sobą jony Cu, które skutecznie uniemożliwiają porastanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 17.09.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 A dachówki nienagobowane i bez glazury ? Czy opłaca je się stosować ? Mi akurat podobają się matowe i tu ciężko coś takiego znalesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.09.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Angoba półszlachetna to typowy mat. Jest tego dużo. Natomiast bez angoby to tylko natura a to kolor wypalonej gliny czyli ceglasty. Ja jestem tradycjonalistą więc mnie się takie dachy podobają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 18.09.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Mnie tez. Moje pytanie jest raczej takie czy ta angoba powoduje zwiekszenie poślizgu lub to ze dachowka nie będzie zachodziła brudem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.09.2016 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Angoba szlachetna tak bo jest śliska natomiast angoba półszlachetna nie bo jest "tępa". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts