Pavlvs 31.08.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Jestem nowy na tym forum, a więc na początku mojej pierwszej wiadomości serdecznie pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o rozwiązanie pewnego dylematu, który mam w związku z istniejącą na terenie mojej posesji piwnicą. Kilka miesięcy temu kupiłem okazyjnie działkę na której znajdowała się stodoła. Początkowo chciałem ją zostawić, ale jednak zdecydowaliśmy się na rozbiórkę. Pod stodołą znajduje się piwnica, która zajmuje trochę mniej niż połowa całkowitej powierzchni stodoły. W najwyższym punkcie piwnica ma jakieś 175 cm, wykonana jest z cegieł, posiada półokrągłe sklepienie. Ponad miesiąc temu złożyłem w starostwie pismo - zgłoszenie rozbiórki stodoły. Nie pisałem nic o piwnicy. Kilka dni temu stodoła została rozebrana. Piwnica pozostała i nie chciałbym jej zasypywać/rozbierać. Problem w tym, że nie wiem, czy zgłaszając, iż już rozebrałem stodołę powinienem dodać, iż zostawiam piwnicę (celem naliczenia podatku za nią). W sumie trudno powiedzieć, czy wcześniejszy właściciel płacił od niej podatek. W obecnej decyzji "w sprawie wymiaru łącznego zobowiązania pieniężnego za rok 2016" jako podstawę opodatkowania "pozostałych budynków" płacę za 36 metrów, zaś z kartoteki budynków wynika., iż powierzchnia zabudowy stodoły to 51 m., nie ma tam także nic na temat lokali odrębnych. Obawiam się, iż piwnica jest po prostu samowolka budowlaną, i gdy zgłoszę jej istnienie każą mi ją rozebrać, albo zarzucą, że wcześniej nie zgłosiłem jej istnienia. Z drugiej strony chciałbym, aby wszystko było zgodnie z literą prawa.Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Jestem nowy na tym forum, a więc na początku mojej pierwszej wiadomości serdecznie pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o rozwiązanie pewnego dylematu, który mam w związku z istniejącą na terenie mojej posesji piwnicą. Kilka miesięcy temu kupiłem okazyjnie działkę na której znajdowała się stodoła. Początkowo chciałem ją zostawić, ale jednak zdecydowaliśmy się na rozbiórkę. Pod stodołą znajduje się piwnica, która zajmuje trochę mniej niż połowa całkowitej powierzchni stodoły. W najwyższym punkcie piwnica ma jakieś 175 cm, wykonana jest z cegieł, posiada półokrągłe sklepienie. Ponad miesiąc temu złożyłem w starostwie pismo - zgłoszenie rozbiórki stodoły. Nie pisałem nic o piwnicy. Kilka dni temu stodoła została rozebrana. Piwnica pozostała i nie chciałbym jej zasypywać/rozbierać. Problem w tym, że nie wiem, czy zgłaszając, iż już rozebrałem stodołę powinienem dodać, iż zostawiam piwnicę (celem naliczenia podatku za nią). W sumie trudno powiedzieć, czy wcześniejszy właściciel płacił od niej podatek. W obecnej decyzji "w sprawie wymiaru łącznego zobowiązania pieniężnego za rok 2016" jako podstawę opodatkowania "pozostałych budynków" płacę za 36 metrów, zaś z kartoteki budynków wynika., iż powierzchnia zabudowy stodoły to 51 m., nie ma tam także nic na temat lokali odrębnych. Obawiam się, iż piwnica jest po prostu samowolka budowlaną, i gdy zgłoszę jej istnienie każą mi ją rozebrać, albo zarzucą, że wcześniej nie zgłosiłem jej istnienia. Z drugiej strony chciałbym, aby wszystko było zgodnie z literą prawa. Co robić?Piwnica to nie jest budynek (wg prawa). Nie musisz płacić podatku od tego co w ziemi. Wnioskuję to z faktu, że budowy piwnicy nie trzeba nigdzie zgłaszać, nie mówiąc o jakimś pozwoleniu na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavlvs 08.09.2016 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts