Ibanez85 31.08.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Witajcie, Jest to moj pierwszy post na forum i zanim zadam pytanie chciałbym Wam podziekować bo wiele razy skorzystałem z Waszych podpowiedzi i sugestii, którymi dzieliliście się z innymi forumowiczami. Mam pytanie dotyczące gładzi i malowania: Dom już stoi, wykończony w stanie deweloperskim. Przyszedł czas na gładzie na ok 350m2 ścian i zcęśc sufitów. Otrzymałem ofertę na natryskowe nałożenie gładzi wraz z malowaniem na biało farbą DEKORAL Professional. I tutaj moje pytanie jako że jestem zupełnym laikiem: 1. Czy płacenie za malowanie na biało ma sens jeżeli chcę mieć ściany w innym kolorze?2. Jeżeli chciałbym pomalować później (np. miesiąc po gładziach) to czy gruntować pod farbe od razu po wygładzeniu, czy przed samym malowaniem?3. Otrzymalem ofertę 22zł/m2 (gładzie + malowanie) - czy to rozsądna cena dla woj. pomorskiego (poza trójmiastem)?4. Jaką częścią tej ceny byłoby samo malowanie (6-8 zł)? Będę wdzięczny za Waszą pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 27.09.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Szanowny Panie, Odpowiadając na Pana pytania: 1. Malowanie na biało to częsta praktyka w przypadku prac wykończeniowych. Chodzi tu jednak nie o biały kolor, lecz produkt, który wzmocni podłoże i ujednolici jego chłonność. Zamiast białej farby lepiej wykorzystać więc farbę podkładową dedykowaną dla wybranej przez Pana farby nawierzchniowej (przed nałożeniem podkładu należy oczywiście zadbać o wyschnięcie ścian i ich odpylenie). 2. Gruntowanie najlepiej wykonać bezpośrednio przed samym malowaniem (z zachowaniem czasu na całkowite wyschnięcie gruntu). Chodzi o to, aby na ścianie nie było kurzu – można więc zagruntować podłoże wcześniej, jednak wówczas jest większe ryzyko zakurzenia powierzchni. 3 i 4. W sprawie cen zawsze warto skontaktować się z kilkoma ekipami budowlanymi, zapytać o doświadczenie oraz porównać koszty. Wtedy będzie miał Pan szerszy pogląd na to, jak kształtuje się cennik. Proszę szczególną uwagę zwrócić na doświadczenie wykonawcy oraz kompleksowość świadczonych przez niego usług (optymalnie, żeby jeden fachowiec wykonał zarówno gładzie, jak i malowanie), rodzaj gładzi, która zostanie użyta do nałożenia na ściany i sufity. Polecam wykorzystanie gładzi ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ lub bezpyłowej gładzi ACRYL-PUTZ® ST11 START S. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts