coachu13 31.08.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Hej. Na jakiej wysokości macie otwory okienne ?Ja mam finalnie wszystko na 210cm.Wykonawca namawia mnie żeby to podwyższyć do 230cm.Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 31.08.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Wykonawca dobrze prawi. Dasz poszerzenia systemowe na górze okna, które później obłożysz styro przy okazji ocieplania ścian i zmniejszysz tym samym oddziaływanie mostka termicznego nadproża. Wystarczy 10 cm. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 31.08.2016 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Poszerzenia ? Ja rolet nie będę miał. Tyle tylko że jak zwiększe wysokość tych okien dużych które zaczynają się od podłogi to co - zwykle okna tez wydlużyć o tyle samo żeby całość na kondygnacji kończyła się na tym samym poziomie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 31.08.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Hej. Na jakiej wysokości macie otwory okienne ? Ja mam finalnie wszystko na 210cm. Wykonawca namawia mnie żeby to podwyższyć do 230cm. Co o tym myślicie ? a co mówi projektant obiektu ? ... pewnie nic o tym nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 31.08.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Temat dopiero co wyszedl.Poza tym tu na forum dostaje rzetelne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 31.08.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 coachu, przede wszystkim powinien być dobry projekt z odpowiednimi wymiarami okiennymi, 210 cm to bardzo mało, większość otworów ma 220-240 cm (230 cm) występuje najczęściej. Zmiana wszystkich otworów o 20 cm to poważna zmiana, trzeba podwyższyć nadproża, moze dojdą jakieś zmiany konstrukcji, dom będzie zupełnie inaczej wyglądał niż na wizualizacjach. Jaką masz wysokość pomieszczeń? Bedziesz miał żaluzje, wewn, rolety zasłony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 01.09.2016 03:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Wysokość pomieszczeń to 270 cm.W srodku raczej rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 01.09.2016 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Ja mam nadproża w oknach (także tarasowym) na wysokości 2,40 i uważam, że tak jest ok. Przy standardowym wymiarze okna do otworu 150/150 parapet będziesz miał wtedy na wysokości 85-90cm. Sam musisz zdecydować co ci odpowiada. Pomierz w innych mieszkaniach/domach rodziny lub znajomych i zobaczysz co dla ciebie będzie odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 01.09.2016 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Standardowy wymiar okna to 150x150 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.09.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) wielkość przeszklenia powinna odpowiadać przede wszystkim wielkości doświetlanego pomieszczenia i jego funkcji użytkowej, poza widokiem jakie nam okienko oferuje oraz całością estetyki elewacji, gdzie "otworowanie" ma niejednokrotnie kluczowe znaczenie. No i jeszcze kwestia stron świata, w tym nagrzewania pomieszczenia i oddawania ciepła.Warunki techniczne regulują również wielkości przeszkleń w budynkach " nie mniej niż " oraz " nie więcej niż " chyba że są to drogie zestawy "energo" wówczas można "szklić" do woli. Edytowane 1 Września 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts